Mutirani mozaiki placent

Aktualno-politična novica
nekoliko bogoskrunska slika

Posteljico delno sestavlja tkivo matere in delno tkivo zarodka - vendar ima z nekaterih vidikov več skupnega z rakom. V posteljici so lahko prisotne genske nepravilnosti, ki jih v plodu ni - temu pravimo omejen placentalni mozaicizem. Britanska raziskovalna ekipa je v članku, objavljenem v reviji Nature, pokazala, da je visoka stopnja mutacij in mozaicizma placente v večini nosečnosti pravilo, ne izjema.

Raziskovalci in raziskovalke so sekvencirali celoten genom celic iz različnih segmentov fetalnega dela 37-ih (sedemintridesetih) placent. Vključene so bile posteljice tako  iz normalnih kot iz netipičnih nosečnosti. 

Raziskovalna ekipa je v genomu posteljic označila različne tako imenovane mutacijske podpise. Gre za značilne vzorce mutacij, ki se pojavijo ob določenih tipih mutageneze, kot je na primer tista, povezana s staranjem. Nekateri odkriti mutacijski podpis so bili neizstopajoči in so splošno razširjeni v vseh zdravih tkivih. Več kot 40 odstotkov vseh mutacijskih podpisov v placenti pa je predstavljal podpis SBS18, povezan z oksidacijskim stresom, ki je v zdravih telesnih celicah zelo redek in je značilen predvsem za različne oblike raka. 

V vzorcih placente so bile široko razširjene tudi druge vrste mutacij, ki so v telesnih celicah dokaj redke - med drugim trisomije kromosoma 10 in pomnoževanje posameznih delov kromosomov. Večina mutacij je bila omejena zgolj na posamezen del placente. To je raziskovalna skupina razložila s placentalnim mozaicizmom. Posteljico naj bi sestavljali otočki tkiva, ki so nastali iz posameznih celic, ki so se zgodaj ločile od celične mase fetusa; iz vsake posamezne celice je nastal en skupek celic, ki ga lahko primerjamo z obarvano ploščico v mozaični freski. 

Določena mutacija je tako prisotna zgolj v skupku celic, ki ga sestavljajo potomke skupne predniške celice. Drugje v telesu tovrsten mozaicizem praviloma ni prisoten; zdrava telesna tkiva namreč sestavljajo nekakšne mešanice celic, ki so nastale iz različnih prednic, ne pa skupki potomk ene same predniške celice tako kot pri placenti. 

Britanska in pretekle študije sicer niso potrdile ali ovrgle povezave med večjim placentalnim mozaicizmom in motenim potekom nosečnosti ali pojasnile, zakaj je posteljica s tega vidika tako posebna - za to so potrebne nadaljnje raziskave. 

 

Nekoč je placento uporabljala tudi Bronja

 

 

Coorens, T.H.H., Oliver, T.R.W., Sanghvi, R. et al. Inherent mosaicism and extensive mutation of human placentas. Nature (2021). https://doi.org/10.1038/s41586-021-03345-1

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness