Brez vozla na koncu jezika

Kulturna ali glasbena novica
14. 11. 2023 - 13.15

Drage poslušalke, lepo pozdravljene. Če se tudi ve sprašujete, kaj hudiča naj s tem nesrečnim mescem novémbrom, nič skrbet, kajti mrkost meseca preganja festival Transformacije, ki ga letos že osmič zapovrstjo organizira Zavod TransAkcija. 

Izjava

Vlado Kotnik, Trans(spol)nost (Krtina, 2022): recenzija in refleksija
 / 8. 2. 2023
Tako festival opiše direktor_direktorica Zavoda TransAkcija Neo Oder. V preteklih sedmih edicijah festivala so se nanizale številne teme, ki se dotikajo življenja transspolnih oseb v Sloveniji. Letošnji fokus pa leži Na koncu jezika

Izjava

Jezik, s katerim govorimo o transspolnosti in transspolnih osebah, preči sfero javnega in zasebnega življenja. Tako slovenščina predstavlja velik izziv zlasti nebinarnim osebam, ki jim pogosto ne ustreza ne en ne drugi slovnični spol. Svojo izkušnjo opiše prostovoljec pri TransAkciji Nai Štagar. 

Izjava

Štagar poudarja eno od bolj vključujočih alternativ govorjenega jezika. Pravi namreč, da se je v znakovnem jeziku bistveno lažje sporazumevati brez uporabe ospoljenih zaimkov. 

Izjava

Jezik ni zgolj orodje, s katerim trans osebe govorijo o sebi. Zaradi pogostih dezinformacij, ki krožijo o transspolnosti zlasti v medijih, je jezik tudi orožje. V okviru festivala Transformacije lahko preberemo delno poročilo o medijskem poročanju o transspolnosti. 

Izjava

Kot zanimivost lahko povemo, da se je v slovenskih medijih največ poročalo o zaposlitvi transspolne profesorice na eni od mariborskih šol. O tem je bilo napisanih 17 od skupno 231 prispevkov, ki so vključeni v medijsko poročilo. Od teh sedemnajstih objav je bila malo manj kot polovica negativnih. Bistveno manj se je poročalo o umoru transspolne punce v Beogradu. V Sloveniji so o tem nastali zgolj štirje senzacionalistični prispevki. 

V poročilu o medijskem poročanju si lahko preberemo tudi, da so 81 odstotkov negativnih prispevkov objavili na treh od 45 v analizo vključenih platform. Okroglih 20 odstotkov negativnih prispevkov pa je bilo objavljenih brez podpisa avtorja_avtorice. 

Izjava

Za vse tiste, ki bi se poleg branja prispevkov na spletni strani TransAkcije želele še dodatno poučiti o transtematikah, se bo do konca meseca zvrstilo še nekaj kulturnoizobraževalnih dogodkov. Eden izmed njih – pogovor Lee Sande in Nuke Horvata o kvir in trans stripu – se ima zgoditi danes ob 20. uri v Kinu Šiška.  

Izjava

Tako vsebino pogovora strne Horvat. Poleg tega si lahko v Pritličju ogledate razstavo Iz(v)idi, s katero je pet trans* umetnic_ predstavilo svojo perspektivo na psihiatrični proces pridobivanja diagnoze F64 (transseksualizem). 

Xan Phillips, Trup (Škuc Vizibilija, 2022)
 / 12. 4. 2023
Do konca meseca se lahko udeležite tudi okrogle mize o rabi slovenskega jezika, ki bo 22. novembra ob šesti uri v Pritličju. V zadnjem tednu meseca, 28. novembra, pa lahko ob osmi uri v Galeriji ŠKUC prisluhnete pogovoru o zbirki trans pesnika Xana Phillipsa Trup. 

Aha, ja, pa žuralo se bo. Prvega decembra v Gromki. Z Ustanovo. Vabljene zlasti flinta osebe.

 

naslovna fotografija: transakcija

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness