Krška Luksuz produkcija

Kulturna ali glasbena novica
21. 12. 2023 - 15.10

Drage poslušalke, današnji Kulturni obzornik posvečamo delovanju Društva zaveznikov mehkega pristanka, danes bolje poznanega pod imenom njegove video sekcije – Luksuz produkcije. Društvo, ki že od sredine devetdesetih deluje v Krškem, organizira predvsem filmske delavnice za otroke ter dokumentaristične delavnice za študente in starejše filmske ustvarjalce. Luksuz produkcija na leto posname okoli šestdeset kratkih filmov, ob čemer jih večina nastane v sklopu delavnic – snemanje filmov poteka tako v Posavju kot v drugih delih Slovenije, produkcija filmov pa poteka v prostorih Mladinskega centra Krško. Društvo je nastalo leta 1995, kot pove njegova ustanovna članica Dženi Rostohar, ki je takrat kot prostovoljka delala v krškem begunskem centru, v katerem so bili nastanjeni begunci iz Bosne.

Izjava

Ime Društva zaveznikov mehkega pristanka tako kaže na cilj društva – ranljivejšim skupinam omogočiti mehkejše vključevanje v družbo. Društvo je sprva organiziralo predvsem koncerte, kmalu pa so člani začeli s snemanjem kratkih dokumentarnih filmov. Na začetku je društvo delovalo v prostorih begunskega centra, ki so se nahajali v delu Krškega, imenovanem Videm, koncerte pa so organizirali po posavskih koncertnih dvoranah. Kot pove ustanovni član društva Tom Gomizelj, je pri koncertih šlo predvsem za alternativno glasbo, zato je imelo društvo nemalokrat težave z lokalnim prebivalstvom. Tako so se že od začetka zavzemali tudi za vzpostavitev prostorov za »urbano kulturo«.

Izjava

Leta 2000 pa je bil odprt javni zavod Mladinski center Krško. Člani Društva zaveznikov mehkega pristanka niso prevzeli vodstva zavoda, vendar so v njem dobili prostore, v katerih izvajajo filmske delavnice. Sprva so bile delavnice namenjene samoizobraževanju članov društva, kasneje pa so začeli izvajati delavnice za širšo skupnost. Kot smo že omenili, društvo organizira dve vrsti delavnic. Prve so delavnice za mlajše, ki trajajo od enega do petih dni, potekajo pa po osnovnih šolah in mladinskih centrih. Druge pa so daljše dokumentaristične delavnice, ki trajajo dva tedna. Na slednje društvo povabi gostujoče mentorje, prav tako jih obiskujejo tuji študentje. Ker ima mladinski center tudi nastanitvene kapacitete, je nujna opora za izvedbo daljših filmskih delavnic.

Večina kratkih dokumentarnih filmov Luksuz produkcije je objavljena na njihovem Youtube kanalu, tematsko pa obsegajo vse od položaja posavske romske skupnosti, lokalne alternativne glasbene scene v dvatisočih ter navijaške skupnosti pa do ulične kulture dela Krškega, imenovanega Bronx. Prav zaradi dokumentarističnih delavnic je Krško tako verjetno eno izmed bolje dokumentiranih slovenskih mest v dvatisočih. Več o kratkih dokumentarcih pove Rostohar.

Izjava

Rostohar in Gomizelj med letošnjimi filmi Luksuz produkcije izpostavljata Zdenkine štenge, ki sta ga posnela Aleksander Tadić in Jakob Vogrinec.

Izjava

V sklopu filmskih delavnic Luksuz produkcije so začeli filme snemati številni danes prepoznani ustvarjalci. Med opaznejšimi omenimo režiserko Kuklo Kesherović, ki je začela filme snemati v osnovnošolskih letih, montažerja Matica Drakulića in gledališkega režiserja Žigo Divjaka. V dvatisočih je bilo društvo pomembno predvsem, ker je omogočalo izposojo snemalne opreme, ki je bila dražja in težje dostopna kot danes. Kako pa društvo deluje danes, ko je pretočnost spletnih filmskoizobraževalnih vsebin velika, prav tako ima skoraj vsak dostop do kamer?

Izjava

Rostohar izpostavlja tudi, da se na mladinske delavnice vsakoletno vračajo stalni udeleženci, število udeležencev pa se skozi leta ni opazno spreminjalo. Za konec omenimo še, da društvo že več kot dvajset let organizira tudi Luksuz festival poceni filma. Letošnja, enaindvajseta edicija je potekala med štiriindvajsetim in petindvajsetim novembrom na brestaniškem gradu Rajhenburg. Več o festivalu pove Gomizelj.

Izjava

___

foto: zajem zaslona, kratki dokumentarec Bronx in Krško (2003)

 

Kratki dokumentarci: 

Bronx in Krško 

Krško by Night 

The Gay Life in Krško

Zdenkine štenge

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness