Mati narava

Kulturna ali glasbena novica
29. 11. 2023 - 15.10

Drage poslušalke, pozdravljene v današnjem Kulturnem obzorniku. Sinoči smo se v Galeriji Alkatraz povezali z naravo na otvoritvi razstave Potapljanje v spekulativno slikarke Ajde Kadunc in kiparke Aleksandre Saške Gruden

Avtorici sta se v spekulativno potapljali celotno letošnje leto v okviru projekta Mentorstvo+, ki ga izvaja Galerija Alkatraz. Ta vsako leto povabi eno izkušeno umetnico z ustaljeno pozicijo v umetniškem svetu ter drugo, ki v umetnostni prostor šele vstopa. Kako je prišlo do sodelovanja z mlado slikarko, pove Gruden.

Izjava

Zaradi skupnih zanimanj tudi Kadunc ni imela težav pri sodelovanju. 

Izjava

Za obe je bila tema narave naravna, kar je moč opaziti tudi v razstavnem prostoru. Nekaj korakov od vhoda se po tleh razprostira nekakšna vijugasta gmota iz živalskih kož, ki spominja na gorski greben. Poleg tega objekta je Gruden v prostor postavila še nekaj elementov nežive narave.

Izjava

Dela, ki jih predstavi Gruden, se popolnoma prepletajo s tistimi od Kadunc. Ob gmoti živalskih kož na posušenih koruznih steblih ležijo njeni kipci, izkoristi pa tudi odpadna platna, ki jih uporabi za slikanje, in čebelje satovje, prav tako naključno razporejeno ob ostale objekte. 

Izjava

Avtorici z razstavo Potapljanje v spekulativno neposredno prikažeta sodelovanje med neživo naravo in človekom. Kot poudarita, se zavzemata za ohranjanje okolja, kar je vidno predvsem z uporabo mrtvih, a iz narave vzetih organizmov. Tako obiskovalke soočita z neizbrisljivimi sledmi, ki jih živa bitja, predvsem človek, pustijo v naravnem okolju.

Detajl, ki znotraj razstave neposredno opozarja na človekovo delovanje, bi begajoče oko lahko kaj hitro spregledalo. Gre namreč za majceno plastično lutko, sedečo ob živalskem trupelcu.

Izjava

Majhna plastična lutka se zdi na razstavi, ki se osredotoča na naravo, nerodno umeščena. A ravno zaradi nje se lahko obiskovalka potopi v razmišljanje o boljših načinih sobivanja človeka in narave, čemur pritrjujeta tudi avtorici.

Izjava

Če se želite poglobiti tudi ve, drage poslušalke, lahko to storite še do 29. decembra v Galeriji Alkatraz.

___

foto: delo avtorice prispevka

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.