Miklavž je superstar

Kulturna ali glasbena novica
6. 12. 2023 - 15.10

»Če bi vsak delil, kar ima, bi imeli vsi dovolj!« 

 

Drago poslušalstvo, lepo pozdravljeno v prvem praznično obarvanem Kulturnem obzorniku letošnjega »veselega decembra«. Slišale smo nauk svetega Nikolaja, čigar god praznujemo prav danes. Sveti Nikolaj, ali po domače kar Miklavž, je bil krščanski škof iz tretjega stoletja, posebej znan po svoji darežljivosti, zato je danes tudi prvi izmed dobrih mož, ki nas decembra obdarujejo.

Kateri je tisti pravi dobri mož in kateri so izmišljeni, se danes ne bomo spraševali. V katerega boste verjele ve, je kakopak vaša odločitev. Omenimo pa lahko, da je radodarnost svetega Nikolaja utemeljena v stari legendi, ki jo za nas obnovi Roman Starc, stolni župnik ljubljanske Stolnice svetega Nikolaja.

Izjava

Zakaj je ljubljanska stolnica posvečena ravno Svetemu Nikolaju, pojasni Starc.

Izjava

Mimo stolnice pa je včeraj potovala tradicionalna Miklavževa procesija v organizaciji Lutkovnega gledališča Ljubljana. Za vse, ki ste jo zamudile, jo opiše Tomaž Gubenšek, dolgoletni ljubljanski Miklavž in prodekan za raziskovalno in umetniško dejavnost na AGRFT.

Izjava

Kakšen pa je dober Miklavž?

Izjava

Biti Miklavž pa poleg »hajpa« in otroške sreče, ki jo deliš, ustvari tudi posebno izkušnjo, ki je igralci drugače ne izkusijo.

Izjava

Nikar se ne sekirajte, če ste zamudile včerajšnjo Miklavževo procesijo po Ljubljani. Te dni si je namreč mogoče po celotni Sloveniji, še posebej na božičnih zabavah podjetij in v nakupovalnih središčih, ogledati podobne zvezdniške procesije vseh treh dobrih mož. Takšne procesije prireja tudi Sam Sebastian, ki se že 25 let ukvarja s čarovniškimi predstavami za otroke. V teh prazničnih časih ti nastopi vključujejo tudi obisk dobrega moža po želji. Koliko boste morale za obisk superzvezde odšteti, pa je odvisno od vaših želja, pojasni Sebastian.

Izjava

V vlogi dobrega moža za Sama Sebastiana nastopa igralec in rdeči nosek, David Dolamič. Za nas opiše, kako se je s to vlogo srečal prvič.

Izjava

Zadnja leta pa opaža, da se želje naročnikov počasi spreminjajo.

Izjava

Na kulturni redakciji upamo, da so vas v košari, nogavici ali na okenski polici pričakale sladkarije, pomaranče, orehi ali pa suhi krhlji jabolk in ne šiba. Seveda pa, če so vas pričakale šibe, verjamemo, da ste si jih zaslužile in vam bodo dobro služile. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness