Obzorja osmega marca

Kulturna ali glasbena novica
8. 3. 2024 - 13.05

Leto je naokoli in tako kot lani se tudi letos v tednu pred osmim marcem pridno zbirajo modeli, ki imajo nekaj povedati predvsem o ženskah. Ozvočeni sedijo na odru in modrujejo o drugačni perspektivi glede feminizma in o pluralnosti pogledov. Kako so pozorni! Med njimi je seveda tudi Roman Vodeb – včeraj, 7. marca, je s svojo predstavo Razočarana gospodinja pri seksologu nastopal celo v kulturni dvorani Gimnazije Ptuj. Že drži, da ptujska gimnazija njegovega nastopa ni naročila, so mu pa omogočili najem dvorane in, kar je še hujše, mu v roke dali mikrofon. 

V času Vodebovega nastopa na Ptuju pa je v Ljubljani potekala podelitev nagrade bodeča neža, ki jo že vrsto let vodi kolektiv Rdeče zore v sodelovanju s portalom Spol.si. Začuda se Vodeb letos ni znašel med nominiranci, a dežurnih konservativcev, gorečih borcev proti antifaličnemu feminizmu, agresivnemu lezbištvu in kar je še te sodobne navlake prekomernih človekovih pravic, ne manjka. 

Izjava

Tako je potek glasovanja za bodečo nežo 2023/24 opisala Maja Peharc iz uredništva portala Spol.si. Ampak zakaj tem modelom in modelkam z bednimi izjavami sploh posvečati pozornost? 

Izjava

Med finalistkami so se letos znašle izjave tiktokerja Marka Vlahoviča, vplivnice Petre Parovel, nekdanjega sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice Boštjana Marije Zupančiča, Instagram vplivnice Katarine Benček in direktorja psihiatrične klinike v Ljubljani Bojana Zalarja. A zmagala je lahko samo ena. 

Izjava

Tako se je na seznamu uglednih seksistov znašla tudi oseba, ki ima moč in vpliv na področju duševnega zdravja. Kako to izjavo komentirajo v uredništvu Spol.si?

Izjava

Za pomoč ob doživljanju kakršnekoli vrste nasilja se lahko obrnete na Društvo SOS telefon za ženske in otroke, Društvo za nenasilno komunikacijo, Združenje za MOČ ali Zavod Emma

Kot protiutež bodeči neži je v torek potekala podelitev nagrade ženske o ženskah, ki jo od leta 2020 vodi Mesto žensk. Nagrada je namenjena vsem posameznicam in kolektivom, ki so s svojim delom tako ali drugače prispevali k izboljšanju položaja žensk in spolnih manjšin. 

Izjava

Tako pomen nagrade ženske o ženskah razume članica letošnje komisije in sociologinja dr. Jasna Podreka. Izbor petih nagrajenk je potekal na podlagi odprtih nominacij in nominacij žirije, ki jo sestavljajo lanskoletne prejemnice nagrade.  

Izjava

Nagrado ženske o ženskah 2024 so prejele aktivistka Sonja Lokar, kolektiv Rejv utopija, publicistka Tea Hvala, režiserka Tjaša Črnigoj in pisateljica Dijana Matković

Izjava

Tako pomen priznanja opiše Matković. Tea Hvala je ob prejemu nagrade poudarila pomen kolektivov, v katerih deluje, in nagrado posvetila tudi njim. Kako pa jo razumejo pri Rejv utopiji?

Izjava

S temi besedami pomen nagrade opiše članica kolektiva Rejv utopija Lana Križaj. Na podelitvi so bile izpostavljene štiri posameznice in kolektiv, ki jim je skupno zlasti prizadevanje za bolj vključujočo, feministično prihodnost. Zato oddajo zaključujemo z izborom feminističnih poslanic. 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness