Pogled v Črno skrinjico

Kulturna ali glasbena novica
22. 12. 2023 - 13.15

Konec letošnjega leta, natančneje 29. decembra, založba Črna skrinjica praznuje dve leti delovanja. Ob tej priliki smo se srečale z odgovornim urednikom zložbe Dejanom Kobanom in z njim poklepetale o njihovem delu. 

Izjava

Da zlasti večje založbe objavljajo občutno manjše število pesniških knjig domačih avtorjev, zlahka opazimo, če pregledamo njihove knjižne programe. Pri Beletrini so v letu 2023 izšle tri pesniške zbirke, pri Cankarjevi založbi dve, pri založbi Goga pa dve samostojni pesniški zbirki in ena antologija. Med naštetimi prevladujejo dela že dobro poznanih in uveljavljenih avtorjev, kot sta Uroš Zupan in Vinko Mödendorfer.  

V kontrastu z večjimi založbami se Črna skrinjica osredotoča na tako zvano alternativno poetiko, ki je po besedah Dejana Kobana tista, ki izstopa iz mainstreama tako na vsebinski kot estetski ravni. Kot primer je v pisnem odgovoru izpostavil zbirko Hypomnemata ali obnovimo osnove pisanja Sergeja Harlamova, ki je na nekaterih straneh prazna ali natrgana. Zaradi želje po objavi tovrstnih poetik so se pri založbi odločili za drugačen pristop k financiranju.

Izjava

Med prvimi objavami založbe je Ekosistem tišine, pesniški prvenec pesnice in dramaturginje Urše Majcen, ki je letos pri isti založbi objavila tudi poetično dramo Zgodba o bakrenem kralju. 

Izjava

Ker je financiranje Črne skrinjice odvisno od prodaje knjig in finančnega vložka urednikov, je delo lahko precej negotovo, predvsem pa ne zagotavlja nobenega zaslužka. Več o ceni objave knjige pove Koban. 

Izjava

Črna skrinjica pa ni edina založba, ki ne honorira avtorjev, vendar si za to prizadeva. Na kakšen način želijo to v prihodnje izboljšati, pove Koban. 

Izjava

Da pa je črpanje sredstev iz javnih virov možno brez posebnih prilagoditev na zahteve financerja, pove Majcen. 

Izjava

Hkrati neodvisno financiranje po besedah Kobana omogoča večjo fleksibilnost v načrtovanju knjižnega programa. 

Izjava

Z avtorskega vidika tovrstna fleksibilnost občasno povzroča nekaj negodovanja, saj izidi knjig včasih zamujajo. 

Izjava

Ob omembi Črne skrinjice smo v literarnih krogih občasno zasledile očitek, da objavljajo preveč knjig letno. Na očitek hiperprodukcije, ki naj bi se kazala predvsem v kvaliteti objavljenih knjig, odgovarja Koban. Dopolni ga Majcen. 

Izjava

Tveganjem navkljub je v dveh letih pri Črni skrinjici izšlo nekaj zbirk, ki so bile deležne precej pozornosti. Izpostavimo lahko Trgetanje Pina Pograjca, ki je lani na Slovenskem knjižnem sejmu prejel nagrado za najboljši prvenec, in Hypomnemato Sergeja Harlamova, ki je bila nominirana za Jenkovo nagrado. Obe zbirki sta bili letos obravnavani na Festivalu Pranger. Prav tako pa je bila letos za najboljši prvenec nominirana zbirka Z luknjami v prepihu Lare Božak.

Naslovnica: Wikimedia Commons

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness