Samostojni in enotni

Kulturna ali glasbena novica

Danes, drago poslušalstvo, je praznik! Na današnji dan pred triintridesetimi leti je bila razglašena enotna odločitev, da si želimo svoje države, in kolesje tisočletne želje po samostojnosti se je pognalo v tek. Danes je dan samostojnosti in enotnosti in temu v čast posvečamo današnji praznični Kulturni obzornik. Slavimo!

Državni vrh in povabljeni gostje so praznik slavili že pretekli petek na osrednji državni proslavi v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Pod naslovom Mostovi svetov je proslava v režiji Klemna Dvornika in pod taktirko Roka Goloba slavila solidarnost med Slovenkami ob avgustovskih neurjih. Glasbeni program so vsebinsko dopolnjevali kratki filmi, sestavljeni iz posnetkov poplav in prizorov medsebojne pomoči ljudi.

Faronika je zamahnila z repom.

Da smo letos Slovenke pokazale veliko enotnosti in solidarnosti ob katastrofalnem besu ribe Faronike, drži. Letošnja državna proslava se je temu dobro poklonila in če vas podrobneje zanima kako, si lahko proslavo ogledate na spletni strani RTV-ja. Na kulturni redakciji Radia Študent pa smo se odpravile na živahne ulice ljubljanskega božičnega sejma, da ugotovimo, kako enotne se počutijo Slovenke onkraj kriznih razmer.

izjava enotnosti

Tako nepresenetljivi in klavrno enotni so bili praktično vsi odgovori, da Slovenci in Slovenke nismo enotni. Izjeme, ki so jih ljudje izpostavljali, so kakopak športni dogodki in naravne katastrofe. Za neenotnost Slovenk in Slovencev pa je odgovorna zgodovinska politična razklanost.

izjava razdvojenosti

Politična razklanost ostaja, imena in obrazi se menjajo. A sogovornica v lanskih parlamentarnih volitvah vidi večjo enotnost, ki pa se je pokazala le na njenem polu.

izjava volitve

Kljub vsemu pa se po vsakih volitvah volivci ponovno zedinimo v nezadovoljstvu z delom vlade. 

izjava politiki

Da se ljudje spet enotijo v nezadovoljstvu, se očitno zaveda tudi Golob. Tako je na petkovi proslavi prosil ljudi za potrpljenje. Morda moramo s potrpljenjem počakati tudi dva mandata.

izjava Golob

Ali nas bo vera v edino pot pripeljala do boljše prihodnosti, bomo še videli. V nasprotnem primeru pa se bomo ponovno enotili na dveh polih v predčasnih volitvah.

Medtem, ko je Golob na proslavi zagotavljal bodoče rezultate, pa smo se ljudje na ljubljanskem božičnem sejmu enotili tudi v neki drugi slovenski ljubezni, in sicer v ljubezni do kuhančka. A tudi tu si nismo enotni in se drobimo ter razdvajamo. Na enem polu se namreč vzpostavlja zavezništvo ljubiteljev rdečega kuhančka, na drugi strani pa jim stojijo ljubitelji belega kuhančka.

izjava kuhančki

V vinu je resnica, pravijo. V kuhančku pa tudi sladkor, pomaranča, cimet in klinčki.

Komad: Iztok mlakar - belo in rdeče

Rdečega kuhančka sta pila Martin in vajenec Erik.

 

foto: zajem zaslona s proslave 2023, sliko preuredila Martin in Erik

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness