OFF na tla ministrstva

Aktualno-politična novica
9. 1. 2024 - 15.05
 / OFF

podvrsic
Macron je najboljša inkarnacija tega, kar je Bourdieu označil za »la noblesse d'Etat«
 / 6. 4. 2023

Francoski predsednik Emmanuel Macron je za novega premierja imenoval dosedanjega ministra za izobraževanje Gabriela Attala. Imenoval ga je manj kot 24 ur po odstopu Elisabeth Borne, ki je s položaja odstopila predvsem zaradi pritiskov po sprejemu rasističnega zakona o priseljevanju. Za sprejem zakona se je Macronova stranka Renesansa povezala s konservativci in skrajno desnico, kar je povzročilo razkol v stranki. Borne je takrat grozila tudi z uporabo člena ustave, po katerem lahko vlada zakone sprejme mimo parlamenta, če nanje veže glasovanje o nezaupnici. Na tak način je vlada lani sprejela tudi protiljudsko pokojninsko reformo. Macron želi z menjavami v vladi pridobiti nov naboj pred spomladanskimi evropskimi volitvami, na katerih mu grozi poraz proti skrajno desničarskim silam na čelu z Marine Le Pen.

Povečanje izraelskega nasilja na Zahodnem bregu v času napada na Gazo
 / 10. 11. 2023

V zračnem napadu na ozemlje Sirije je izraelska vojska ubila Hasana Hakašaha, ki ga obtožujejo poveljevanja Hamasovih raketnih napadov iz Sirije. Sicer se danes v Izraelu mudi notranji minister Združenih držav Amerike Anthony Blinken, ki je dejal, da bo poskušal prepričati izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, naj poskuša v napadih bolj zaščititi civiliste. Prekinitve ameriške vojaške pomoči Izraelu, ki to pobijanje civilistov omogoča, seveda ni napovedal. Izraelski okupatorji ofenzive v Gazi ne ustavljajo, v njej so pobili preko 23 tisoč ljudi. 

Nigrsko vojaško sodišče je iz pripora izpustilo Salema Bazouma, sina odstavljenega predsednika Mohameda Bazouma. Vojaško sodišče ni navedlo razloga za izpustitev. Mohameda Bazouma je julija v državnem udaru vojska odstavila in predsednika skupaj z družino zaprla v hišni pripor v predsedniški palači. 

Kako so se Južnokorejci čez noč pomladili in kaj to pomeni za njihovo gospodarstvo
 / 4. 7. 2023

Južnokorejski parlament je sprejel zakon, ki prepoveduje pasji zakol, vzrejo psov za meso in prodajo pasjega mesa. Prepoved, ki jo je podprl predsednik Jun Suk Jol, bo začela veljati leta 2027. Kršiteljem zakona bosta grozili zaporna kazen ali finančna globa do 20 tisoč evrov. Vlada namerava restavracijam in kmetovalcem s pasjim mesom pomagati pri tranziciji v druge dobičkonosne dejavnosti, vendar za to še ni izdelala načrta. Zaposleni v industriji s pasjim mesom protestirajo proti uveljavitvi prepovedi, čeprav se njihovi profiti iz leta v leto zmanjšujejo. Po javnomnenjski raziskavi ameriškega Gallupa iz leta 2022 štiri petine južnokorejskih prebivalcev ne podpirajo uživanja pasjega mesa.

Kubanski finančni minister Vladimir Regueiro je naznanil petkratno podražitev bencina. Cena za liter bencina se bo februarja zvišala s slabega evra na približno pet evrov. Gospodarski minister Alejandro Gil Fernandez je prejšnji mesec povedal, da vlada ne more več vzdrževati subvencioniranih cen goriva, ker to preveč stane. Ker vlada potrebuje ameriške dolarje za uvoz dobrin s svetovnega trga, bo vzpostavila tudi 29 bencinskih črpalk, na katerih bo možno plačati samo z ameriškim dolarjem. Zaradi pomanjkanja tuje valute Kuba težko uvaža dobrine, zato se osnovne dobrine, od hrane do zdravil, dražijo in jih zmanjkuje.

O malo drugačni stavki zdravniškega sindikata Fides
 / 9. 1. 2024

Zdravniki in zobozdravniki pod vodstvom sindikata Fides opozorilno stavkajo. Razlog za opozorilno stavko so neuresničene zaveze vlade iz že sklenjenih sporazumov z nekdanjim ministrom za zdravje Danijelom Bešičem Loredanom. Zahtevajo spoštovanje dogovora, torej oblikovanje ločenega plačnega stebra za zaposlene v zdravstvu. Zahtevajo tudi odpravo plačnih nesorazmerij, ki so po trditvah sindikalistov nastala z zvišanjem plač mladim zdravnikom bolj kot njihovim starejšim kolegom. Če vlada njihovih zahtev ne bo poslušala, napovedujejo začetek splošne stavke za 15. januar. Zdravniki in zobozdravniki danes do 21. ure opravljajo le storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila do nepopravljive hude okvare zdravja oziroma smrti. Nenujne storitve izvajajo samo za nosečnice, otroke do 18. leta in starejše od 65 let. Nasprotovanje stavki bo danes na Prešernovem trgu v Ljubljani izrazilo gibanje Glas ljudstva, v katerem trdijo, da dogovor Fidesa z vlado ne rešuje javnega zdravstva.

Na terenu na Ježici
 / 23. 11. 2022

Ministrstvo za okolje je odločilo, da presoja vplivov na okolje pri gradnji kanala C0 s kineto ni potrebna. Odločitev Ministrstva sledi razsodbi upravnega sodišča, ki je novembra razsodilo v prid ljubljanske občine. Ministrstvo za okolje pod vlado Janeza Janše je zavrnilo zahtevo ljubljanske občine po razveljavitvi odločitve agencije za okolje iz leta 2020. Na agenciji so namreč presojo vplivov na okolje zahtevali. Po odločitvi upravnega sodišča in zdaj še ministrstva, ki ga vodi Bojan Kumer iz kvote Gibanja Svoboda, so na občini zadovoljni. Odločitev ministrstva je predstavil Krištof Mlakar, direktor Javnega holdinga Ljubljana.

IZJAVA

Ljubljanski župan Zoran Janković je ponosen predvsem na sodelavce, ki so zdržali vse pritiske.

IZJAVA

Predsednici države pa je Janković zastavil vprašanje: 

IZJAVA

Se globalno podnebno gibanje radikalizira?
 / 14. 3. 2023

Mladi za podnebno pravičnost so zjutraj demonstrirali v avli ministrstva za okolje, da bi opozorili na škodljivost osnutka posodobljenega Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta, krajše NEPN. Uprizorili so ležeča trupla in negibno ležali na tleh na razprostrtih transparentih. V organizaciji opozarjajo, da NEPN načrtuje prenizko znižanje emisij do konca 2030 glede na zaveze Pariškega podnebnega sporazuma. Nasprotujejo tudi načrtovanemu uničenju zaščitenih območij za gradnjo vetrnih elektrarn in hidroelektrarn. Opozarjajo tudi, da se načrt ne posveča dovolj energetski revščini, ki povzroča socialne stiske. 

Z izraelskega veleposlaništva so vodjam poslanskih skupin poslali vabilo na ogled propagandnega filma v Mini teatru. Pod vabilo, v katerem vodje poslanskih skupin vabijo na ogled neobdelanih posnetkov dogodkov na meji med Gazo in Izraelom 7. oktobra, sta podpisana Zeev Boker, izraelski veleposlanik, in Robert Waltl, direktor Judovskega kulturnega centra. Vstop v gledališče bo mogoč z navedbo celotnega imena in številke potenga lista, na ogled pa ni dovoljeno prinesti telefona ali drugih naprav za snemanje. V elektronski pošti so vodje poslanskih skupin na veleposlaništvu pozvali, naj vabilo posredujejo še članom parlamentarnega odbora za zunanje zadeve, odbora za obrambo in Komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb. 

OFF sta s skupnimi močmi pripravila vajenka Brina in Tilen.

Avtor fotografije: Nejc Trampuž

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

PROTEST NA KRIŽEVNIŠKI, BLOKIRAJMO ZIONISTE!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.