OFF svobodi protesta

Aktualno-politična novica
13. 10. 2023 - 15.00
 / OFF

gaza
O dogajanju v Izraelu in Gazi čez vikend
 / 9. 10. 2023

Izraelska vojska je zagrozila z začetkom kopenske ofenzive v Gazi in ukazala več kot milijonu prebivalcev severa Gaze, naj gredo na jug območja. Tiskovni predstavnik generalnega sekretarja Združenih narodov Stéphane Dujarric je pozval k preklicu ukaza z besedami, da se preselitev milijona ljudi v enem dnevu ne more zgoditi brez pogubnih humanitarnih posledic. V palestinskem Hamasu so opozorilo izraelske vojske označili za psihološko vojno in naročili prebivalstvu, naj ga ignorira. Medtem je ameriška nevladna organizacija Human Rights Watch obtožila izraelsko vojsko uporabe belega fosforja na urbanih območjih, tako v Gazi kot v Libanonu. V nevladni organizaciji trdijo, da so uporabo belega fosforja potrdili z verifikacijo videoposnetkov, posnetkih v torek in sredo v pristanišču Gaze in na dveh podeželskih lokacijah ob izraelsko-libanonski meji. Uporaba municije z belim fosforjem v bližini civilistov je prepovedana po konvenciji Združenih narodov o konvencionalnem orožju, a izraelska država ni podpisnica konvencije.

Francoski notranji minister Gérald Darmanin je prepovedal proteste v podporo Palestincem. Darmanin je sprva napovedal samo prepoved shodov v podporo Hamasu, na koncu pa je prepoved posplošil na vsakršne propalestinske proteste, češ da pomenijo grožnjo javnemu redu. Zatrdil je, da so v Franciji od začetka Hamasovega vdora na ozemlje pod nadzorom Izraela zabeležili okrog sto antisemitskih incidentov, v zvezi s čimer so aretirali 24 ljudi. Policija je že uporabila solzivec in vodni top proti nekaj sto propalestinskim protestnikom v Parizu, ki so se zbrali kljub prepovedi. Solidarnostne proteste za Palestince so prepovedale tudi oblasti v Berlinu z obrazložitvijo, da bi lahko privedli do izbruha antisemitskega sovraštva in nasilja. Nemški kancler Olaf Scholz je v bundestagu najavil preganjanje vseh izrazov podpore Hamasu. Prepoved shodov v podporo »terorističnim organizacijam«, kakor se je izrazil, je napovedal tudi madžarski premier Viktor Orbán. 

Stranka evropskih socialistov je suspendirala članstvo stranke Smer slovaškega mandatarja Roberta Fica in njene bodoče koalicijske partnerice, stranke Glas. Predsedništvo Stranke evropskih socialistov je suspendiranje članstva dveh samooklicanih socialdemokratskih strank v evropski politični skupini pojasnilo z njunim odstopanjem od vrednot zavezništva in sklenitvijo vladne koalicije s skrajno desno stranko. Fico je na volitvah, na katerih je zmagal, nastopal z evroskeptično retoriko in dvomil tudi o smiselnosti evropskih sankcij proti Rusiji zaradi vojne v Ukrajini. Koalicijo za sestavo vlade sta obe slovaški stranki ta teden sklenili s Slovaško nacionalno stranko. Ta se javno zavzema za rehabilitacijo nacistične marionete Jozefa Tisa, ki je Slovaški vladal po razkosanju Češkoslovaške leta 1938. Ob sklenitvi koalicije je Fico napovedal boj proti »nezakonitim migracijam« in »avanturam v spolu«. V odziv na suspendiranje članstva je Fico zagotovil, da se njegova stranka ne odmika od levičarstva in socialdemokracije, ampak so samo bolj »preprosti in prizemljeni« za razliko od »bruseljskih homoseksualcev«.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je napovedal razpis predčasnih volitev za 17. december. Napovedal je tudi predčasne volitve v Beogradu, Vojvodini in v »60, 70 mestih in občinah«. Število občin, v katerih bodo izvedli volitve, je po Vučićevih besedah odvisno od tega, »kdo bo želel odstopiti«. Volitve zahteva parlamentarna opozicija, čeprav so bili v opozicijskih strankah mnenja, da bi morala vlada pred volitvami izpolniti njihove zahteve po menjavi vodstva notranjega ministrstva in varnostno-obveščevalne agencije ter odvzemu licence televizijam, ki propagirajo nasilje, kot je Pink TV. Ne samo predčasne volitve, ampak tudi odstop Vučića od maja zahtevajo protestniki, ki opozarjajo na odgovornost oblasti za majska poboja. Vučić je volitve letos obljubil že večkrat, a jih še ni uradno razpisal. Namesto s čela države je konec maja odstopil kot predsednik vladajoče Srbske napredne stranke. 

Kdo ali kaj je glifosat?
 / 12. 10. 2017

Odboru Evropske komisije za rastline, živali, hrano in krmo ni uspelo podaljšati dovoljenja za uporabo herbicida glifosat v Evropski uniji. Za podporo predlogu komisija namreč ni uspela zbrati kvalificirane večine držav članic. Dovoljenje za uporabo herbicida se izteče 15. decembra, komisija pa želi njegovo uporabo podaljšati za deset let. Za podaljšanje dovoljenja za uporabo so se zavzemale države, za katere je pomembno poljedelstvo, od Španije in Italije do Romunije in Bolgarije, prav tako je bila podaljšanju naklonjena Slovenija. Najbolj ostro so podaljšanju nasprotovali v Avstriji, Luksemburgu in na Hrvaškem. Zadržani so bili tudi v Nemčiji, Belgiji in na Nizozemskem. Za potrditev predloga je potrebna kvalificirana večina 55 odstotkov držav članic, ki morajo skupaj predstavljati vsaj 65 odstotkov prebivalstva. Uporabo glifosata v kmetijstvu povezujejo z rakom limfatičnega sistema, česar pa ni potrdila Evropska agencija za varnost hrane.

Britanski regulatorni urad za konkurenco in trg je korporaciji Microsoft izdal dovoljenje za nakup razvijalca videoiger Activison Blizzard v vrednosti 65 milijard evrov. Urad je aprila blokiral nakup zaradi pomislekov, da bi Microsoft s pridobitvijo Activisionovih licenc dobil monopol nad trgom iger v oblaku. Gre za igre, ki so nameščene na oddaljenem serverju in se predvajajo na napravi igralca, s čimer zaobidejo potrebo po kupovanju močnejših računalnikov za novejše igre. V uradu za konkurenco so pojasnili, da so bili razlogi za blokado prevzema odpravljeni s tem, ko je pravice za Activisionove igre v oblaku kupilo francosko podjetje Ubisoft. 

Odstop ministra Brežana ter ministric Šinko in Ajanović Hovnik
 / 6. 10. 2023

Državni zbor odloča o imenovanju Valentine Prevolnik Rupel za ministrico za zdravje in o razrešitvi ministrice za kmetijstvo Irene Šinko. Predlog za razrešitev kmetijske ministrice je premier Robert Golob v državni zbor poslal, ker je ministrica branila upravo za varno hrane, potem ko se je izkazalo, da je Slovenija uvozila več sadja z vsebnostjo prepovedanih pesticidov. Valentino Prevolnik Rupel, državno sekretarko na ministrstvu za zdravje, je kot kandidatko za ministrico za zdravje premier predlagal prejšnji teden. V parlamentu je izbiro kandidatke Golob na kratko utemeljil.

Izjava

Vlada je sprejela namero, da s koncem junija naslednje leto Slovenska vojska prekine sodelovanje v Natovi bojni skupini na Slovaškem. Namesto tega bodo v drugi polovici leta 2024 poslali do 250 vojakov v Natovo bojno skupino v Romuniji z možnostjo rotacij v okviru Natovih prednjih kopenskih sil. Povečali bodo tudi število slovenskih vojakov v Natovi bojni skupini v Latviji, in sicer na sto pripadnikov.

V Slovenskem podjetniškem klubu so sporočili, da Joc Pečečnik prodaja Plečnikov stadion. Državi je ponudil odkup stadiona od družbe Bežigrajski športni park že pred štirimi meseci, za rok oddaje zavezujoče ponudbe pa je zdaj določil 1. november. Za stadion Pečečnik zahteva 18 milijonov evrov, kolikor je znašala prvotna investicija treh solastnikov. To so Pečečnikovo podjetje Elektronček, Mestna občina Ljubljana in Olimpijski komite Slovenije. Po neuradnih informacijah časopisa Delo so dogovori o izvedbi odkupa že v zaključni fazi. 
 

Vir fotografije: Daniel Arauz, flickr, Creative Commons

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.