Petnajst novic s spletnih polic

Oddaja
5. 12. 2018 - 14.00

Današnje akademske novice bodo pretežno domače, najodmevnejša novica tega tedna je začetek sojenja nekdanjemu ravnatelju osnovne šole Prule, Dušanu Mercu.

Na sojenje se burno odziva javnost, mi pa bomo, poleg današnje novice, omenjeno tematiko obravnavali tudi v petkovi oddaji Kaj pa univerza.

 

Sicer sta tako sojenje kot sam dogodek že bila deležna precejšnje medijske pozornosti in predvsem zgražanja nad odzivom inšpektorata za šolstvo. Redosled dogodkov pred sojenjem pa je bil takle. Teden dni pred zaključkom ocenjevalne konference je OŠ Prule za učence organizirala izlet v Atlantis, kjer sta dva učenca z držanjem pod vodo utrudila učenki, kasneje pa sta ju otipavala in se jima posmehovala. Ravnatelj je nedolgo po incidentu učencema prepovedal vstop v šolo. Inšpektorat je ob pregledu dogajanja sklenil, da se je Merc na incident s tem, ko je učencema prepovedal vstop v šolo, odzval nestrokovno in nezakonito.

 

Uradna izjava ministrstva ob začetku sojenja Dušanu Mercu je opominjanje na ničelno toleranco do nasilja ter nujnost zaščite žrtev nasilja. Naj opomnimo le, da so v šoli, ki z vsemi svojimi dejanji deluje tako izobraževalno kot vzgojno, posebej pomembni načini odzivanja na vsakršne vrste nasilja in da lahko ničelna toleranca deluje kontraproduktivno. Za spopadanje z nasiljem izpod rok mladoletnih, šolajočih se nasilnežev so pogosto dolgoročno koristnejši širši pristopi in preventivni programi.

 

Nadaljujemo na Univerzi v Ljubljani, ki v tem tednu obeležuje 99. rojstni dan, na kar nas noč in dan opozarja tudi svetlobni napis na pročelju te znamenite institucije v središču prestolnice. Rojstnodnevni teden, poznan kot Teden univerze, zaznamujeta podelitev Prešernovih nagrad študentom in podelitev svečanih listin za najboljše študentske dosežke. V ponedeljek se je svečani teden začel z najodmevnejšimi raziskovalni dosežki, med katerimi lahko izpostavimo Invalidski voziček, ki je kos tudi stopnicam, odkritje mehanizma, s katerim bakterijski virus spremeni svoj življenjski slog, in slovar sopomenk sodobne slovenščine.

 

V Sloveniji pa sta v tem tednu potekala kar dva dogodka, ki šolstvo povezujeta z računalništvom in informatiko. Prvi dogodek poteka na ekonomski fakulteti, kjer v teh dneh obeležujejo 40 let programa poslovne informatike. Izpostavljamo pa še dva projekta - najprej projekt društva za zdravje srca in ožilja Slovenije z naslovom Program varne uporabe zaslonov med mladimi. V društvu ugotavljajo, da imajo mladi in pogosto odrasli pomanjkljivo znanje na področju rabe zaslonov in se pogosto ne zavedajo negativnih učinkov na duševni razvoj mladostnika. Program odgovorne rabe zaslonov je nastal v sodelovanju z ministrstvom za zdravje v okviru projekta Reci ne odvisnosti. Na društvu poudarjajo ugotovitve, da ima prekomerno sedenje, do katerega pripelje prevelika raba zaslonov, tudi negativne posledice, kot je na primer debelost med mladimi.

 

Na drugi strani pa lahko izpostavimo projekt, pri katerem sodelujejo ministrstvo za izobraževanje, Microsoft Slovenija, Code Week Slovenija ter Center šolskih in obšolskih dejavnosti in katerega namen je spodbujanje sodobnih pristopov k digitalizaciji v osnovnih šolah. V okviru projekta bo 15 šol prejelo posebne majhne računalnike, ki omogočajo več možnosti učenja in poučevanja. Kot so sporočili z Microsofta, bodo računalniki, poimenovani mikrokrmilniki BBC Micro:bit, omogočali, kot je zapisano na spletni strani, možnosti ustvarjalnega učenja in poučevanja. Od razvoja robotov, programiranja zabavnih matematičnih iger do sestavljanja glasbenih inštrumentov. Uporabljali jih bodo lahko tudi učitelji, in sicer pri poučevanju različnih vsebin v drugem in tretjem triletju osnovne šole, vključno z angleščino, matematiko, slovenščino, kemijo, fiziko, zgodovino, geografijo in umetnostjo. Vsak BBC micro:bit je opremljen s tipali za svetlobo, temperaturo, premikanje, podporo za brezžično komuniciranje in USB vmesnikom. Po vsem svetu se že uporablja več kot dva milijona takšnih majhnih računalnikov.

 

Tudi v tujini nadaljujemo z novicami s področja šolstva in tehnologije. Na srednješolskih kampusih v Ameriki se razvija debata o vlogi in pomenu pametnih telefonov za uspeh študentov iz socialno-ekonomsko deprivilegiranih območij. Nekateri profesorji, na primer Dr. Sara Goldrick Rab, so opazili, da dijaki šolske, domače in seminarske naloge pripravljajo na pametnih telefonih, saj si jih veliko ne more privoščiti nakupa računalnika. Profesorica je tako ob bok osnovnim potrebam za uspešno opravljeno šolanje poleg hrane in zatočišča oziroma stanovanja dodala še pametni telefon.

 

Ostajamo v Združenih državah Amerike, od koder prihaja novica, da se je razmerje študentov in študentk, vpisanih na medicinsko fakulteto, prvič po letu 2004 znova prevesilo na stran študentk. Študentke po podatkih Zveze ameriških medicinskih fakultet predstavljajo 50,9 odstotka kohorte študentov. Razveseljujoča je tudi novica, da se zvišuje odstotek Ameriških Indijancev ter temnopoltih študentov, ki se vpisujejo na medicinske fakultete.

 

Danes so predstavniki izraelske vojske uničili šolo v bližini Hebrona, ki naj bi se po načrtih odprla v naslednjih nekaj dneh. Šola s sedmimi sobami je bila zgrajena za zgolj 40.000 evrov. Šola se je nahajala v območju C, v katerem je za zdravstvo in izobraževanje odgovorna palestinska uprava, za izgradnjo infrastrukture pa izraelska.

 

V petek, 14. 12., z začetkom ob 9. uri bo v prostorih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport potekala nacionalna konferenca Evroštudent o socialnih in ekonomskih pogojih življenja študentov v Evropi. Na konferenci bodo predstavljeni mednarodni rezultati raziskave EVROŠTUDENT VI in ključne izsledke raziskave v Sloveniji. Ugotovitve bodo predstavljene v treh sklopih, in sicer - delo študentov, študenti s posebnimi potrebami ter razlika v zastopanosti spolov pri študiju.

 

Na konferenco so vabljeni različni deležniki iz višješolskega in visokošolskega področja: študenti, višješolski in visokošolski učitelji, dekani, rektorji, predstavniki strokovnih služb za študijske zadeve in širša zainteresirana javnost.  Vsi zainteresirani se na dogodek lahko prijavite prek prijavnice Pedagoškega inštituta.

 

Po policah z novicami je danes plezala Zala.

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.