Tloris Palestine

Oddaja
26. 3. 2015 - 7.30

Benjamin Netanjahu, izraelski premier, je v zadnjih dneh svoje predvolilne kampanje obljubil, da neodvisne Palestinske države ne bo. Pozval je svoje pristaše, naj grejo volit, s svarilom pred »polnimi avtobusi Arabcev«, ki naj bi jih levičarji dovažali na volišča. Po zmagi na volitvah je sicer skušal omiliti svoje predvolilne izjave, češ da Palestinski državi ne nasprotuje on, ampak realnost.

A prav to trdijo tudi njegovi kritiki. Medtem ko so mainstream mediji kot na primer New York Times poskušali rešiti »Two-state solution« in njegove izjave zvesti na »umazano« predvolilno kampanjo, so jih drugi razumeli prav kot trenutek resnice. Philip Weiss, ameriški novinar, v Mondoweiss piše: »To je Izrael. Vse, kar so vam podporniki Izraela povedali o 'judovski demokraciji«, je napačno. Morda je judovska, vendar ni demokracija. To je skupnost belih naseljencev, ki se stalno širi in jemlje zemljo staroselcem ter Nejudom na zasedenih ozemljih odreka vse politične pravice. To je Cionizem, o katerem so leta govorili palestinski intelektualci (od Saida naprej) in so bili zato mariginalizirani.«

Ilan Pape, izraelski zgodovinar, pa pravi, da je zmaga Netanjahuja olajšanje: ne bo več neskončnih krogov »mirovnih pogajanj«, kjer bi se Izrael pretvarjal, da bo nekega dne pristal na rešitev dveh držav, medtem ko bo pospešeno gradil svoja ilegalna naselja na ozemlju, kjer naj bi nekoč bila ta druga država. Netanjahu je razglasil, da Dveh držav ne bo, da Palestinske države ne bo – in izraelsko ljudstvo je to podprlo na demokratičnih volitvah.

Problem, ki bega svetovno javnost, je ta, da bo takoimenovana Palestinska država, tudi če je ne bo, še vedno okupirana. Njeni prebivalci ne bodo postali državljani Izraela, ne bodo imeli volilne pravice, ampak bo zanje še naprej veljal režim izrednih razmer. Ali so Izraelski volivci s tem, ko so glasovali proti Palestinski državi, proti palestinski avtonomiji, izbrali okupacijo, aparthajd in vojaško obravnavo svojih sosedov? Kaj to pomeni za Palestince, predvsem te, ki živijo na zasedenih ozemljih neobstoječe Palestinske države? Kako ta neobstoječa država obstaja sta prejšnji teden na gimnaziji Bežigrad govorila novinar Boris Vasev in fotoreporter Matic Zorman.

 

Fotografija: Matic Zorman

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness