R.A.P. Ferreira: 5 to the eye with stars

Recenzija izdelka
23. 11. 2022 - 9.05

Ruby Yacht, 2022

 

V tokratni Svaštarnici skupaj z eno od ikon ameriškega neodvisnega raperskega podzemlja mečemo pasjo bombico vse do zvezd. Rory Ferreira, bolje znan pod psevdonimi R.A.P. Ferreira, Milo in nekoč tudi Scallops Hotel, je 4. novembra pri svoji založbi Ruby Yacht izdal nov kratkometražni album z naslovom 5 to the Eye with Stars.

Nekoč kot Milo, sedaj kot R.A.P. Ferreira: Rory Ferreira snema hude plate ameriškega raperskega podzemlja
 / 26. 3. 2020

Ritmična poezija abstraktneža iz Nashvilla je našim valovom že dobro poznana. Redni gost oddaj Anima Afra, Breakwave in Rhyme Kickers je pred dvema letoma konkretno predrezal sceno s prelomno plato Purple Moonlight Pages, ki je mladinca utemeljila med večjimi imeni presečnosti, neodvisnosti in podzemne čudaškosti. Na svoji novi izdaji Ferreira znova zasije s svojim rimoklepaštvom, ki združuje enigmatičnost, psihedelijo, introspekcijo in družbeno kritiko.

Na novem EP-ju se glasbenikova esencialistična ezoterika vedno znova znajde v bitki z železnim individualizmom, v katerega ga silijo mehanizmi podtrebušne ogabe ameriškega kapitala. Koncepti emancipiranega upora in boja v komadu consolation, za katerega je Ferreira dobil navdih v poeziji Gabrielle Octavie Rucker, se stekajo s skoraj sadomazohistično predanostjo višjim silam v uvodnem komadu fighting back. Ferreira se znajde v neke vrste morju medsebojno nasprotnih interakcij – hkrati obsijan z zvezdami sočutja, samospoštovanja in velikodušnosti ter zatrt od sebičnosti, brezsramnega egoizma in pohlepa. Allow me to demonstrate my steadfast devotion, Cruelty be the name of the Ocean.

Organic Pulse Ensemble | Tara Clerkin Trio | R.A.P. Ferreira | YGT remix | JPEGMafia | Andy Weatherall
 / 24. 2. 2020

V 23 minutah in devetih komadih se na albumu zvrsti kar sedem producentov. Morebitnim pričakovanjem navkljub pa se juha sedmih kuharjev izkaže za zvočno kohezivno poslastico. Najbolj zasijejo inovativne in slojevite kombinacije semplanja, poigravanja s perkusijami in efektiranih podlag, ki plešejo po miksu. Poslušamo vse od jazzovskih progresij do hipermodernih odvodov abstraktnega hiphopa, izpostavimo pa lahko predvsem slogovno navezavo s Kennyjem Segalom, s katerim Ferreira sodeluje tudi v okviru kolektiva Ruby Yacht.

R.A.P. Ferreira z novo plato zgolj utemeljuje svojo sicer hudo impresivno scensko pozicijo. Težko izpostavimo kakšno novost ali presenečenje. Kratkometražec 5 to the Eye with Stars namesto tega zaokroža, združuje in povzdigne lastnosti, ki so Ferreiro od začetka določale kot umetnika, na še višjo raven. S spojitvijo jazza in rapanja velikega kalibra – kalibra MF DOOM-ovega rimoklepaštva in Q-Tipove produkcije – Ferreira kleše svoje ime v temelje aktualnega rapa. 

 

Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness