BASK in IBT

Kulturna ali glasbena novica
24. 5. 2013 - 14.38

Ta vikend v Ljubljani potekata dve konferenci, ki bosta mislili trenutno politično situacijo in možne odzive nanjo. Prva nosi naslov Italjanska biopolitična teorija - Imanenca in subjektivnost in je vodena v obliki simpozija v atriju ZRC Sazuja. Druga konferenca se odvija v obliki sejma, imenuje se Balkanski anarhistični sejem knjig in poteka na Metelkovi.

 

Skupno obema dogodkoma je, da mislita aktualnost, brišeta meje med teorijo in prakso in iščeta najbolj primerne odzive na trenutno politično krizo. V tem oziru lahko rečemo, da sta obe konferenci biopolitični.

 

Obstajajo pa poglavitne razlike v formi potekanja konferenc in tako tudi v njuni vsebini in načinu mobilizacije. Da bi razumeli razlike med njima, se bomo v nadaljevanju spustili v vsako posebej.

 

Balkanski anarhistični sejem knjig je mednarodni dogodek, ki poteka že deseto leto. Poleg samega sejma anarhistične literature, je vanj vključen še niz diskusij in predstavitev raznih projektov, ki temeljijo na anarhističnih načelih, torej nehiearhičnosti in solidarnosti v mnoštvu različnih pogledov. Že v včerajšnjih kulturnih novicah smo izpostavili nekatere diskusije, več o programu pa si lahko ogledate na spletni strani letošnjega BASKa.

 

Vzporedno z BASkom se odvija, na prvi pogled klasičen akademski dogodek, ki poteka po že zdavnaj vzpostavljenih pravilih hiearhij in načinih obravnavanja raznih tem in problemov. Vendar je temu tako samo na prvi pogled. Sama vsebina konference nasprotuje formi potekanja akademskih diskusij in zahteva nove diskurze.

 

Sodobna italjanska filozofija je znana po sinergiji, ki jo vpeljuje med teoretičnimi koncepti in trenutno zgodovinsko politično situacijo. Je post metafizična, kar pomeni, da ruši močne koncepte in vsebino le teh prilagaja aktualnosti. Tako vpeljuje nove kategorije življenja v politiko in na ta način gradi upor brez novih metafizičnih kategorij in statičnih opisov sveta.

Marca Piasentiera, enega izmed organizatorjev konference smo vprašali kakšna je vloga sodobne italjanske politike pri rušenju navideznih mej metafizičnih konceptov. Povedal nam je tudi kakšna je nasplošno vloga filozofije pri transformaciji sveta.

 

//////////////////////////////////////////////////////////////

izjava se nahaja v posnetku

//////////////////////////////////////////////////////////////

 

V nekem smislu je današnji dogodek ZRC Sazuja revolucionaren, še toliko bolj, ker poteka kot klasičen dogodek akademske skupnosti. Marca Piasentiera smo nadalje vprašali kakšne možnosti upora nam danes kaže sodobna filozofija.

 

//////////////////////////////////////////////////////////////

izjava se nahaja v posnetku

//////////////////////////////////////////////////////////////

 

Kot smo že poudarili, obe konferenci odpirata sorodna vprašanja, vendar na čisto drugačne načine. Naše mnenje je, da bi morali organizatorji obeh konferenc vzpostaviti medsebojno sodelovanje v uporu proti kapitalističnemu upostošenju naših življenj in politike. Nažalost pa potekata istočasno, kar onemogoča njuno sodelovanje in daje videz konkurenčnosti.

 

Z mnoštvom različnih uporov se je danes ukvarjala Nataša.

 

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Biopolitični konferenci? BASK predvsem ni konferenca, temveč knjižni sejem v kombinaciji z različnimi dogodki - srečanji, pogovori, dalavnicami, glasbo. Konferenca v organizaciji ZRC je povsem drugačno zastavljen dogodek - nedvomno institucionalno in akademsko. Da bi "morali" organizatorji vzpostaviti sodelovanje pa zveni čudno. Mislim, da je omenjena konkurenčnost v tej primerjavi v resnici nemogoča, prav zaradi popolnoma različnih - da ne rečem ideološko različnih - pristopov oz. kontekstov dogodkov.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.