Tiranija v senci

Kulturna ali glasbena novica

V Novi Gorici se je 29. avgusta pod krošnjami dreves na novoprenovljeni Delpinovi ulici pričela sedma edicija knjižnega festivala in sejma Mesto knjige, ki ga organizira Društvo humanistov Goriške.

Sejem bo odprt do 2. septembra vsak dan med 15. in 21. uro, na njem pa šestindvajset založb iz Slovenije po sejemskih cenah ponuja knjižne in revijalne novosti. Obsežen spremljevalni program Mesta knjige pa se letos ukvarja s temo tiranije. Katja Pahor, predsednica Društva humanistov Goriške in programska vodja festivala, pojasni izbiro letošnje teme.

Izjava

Mesto knjige je letos na novi lokaciji otvorila razstava Biografski stripi Zorana Smiljanića in Blaža Vurnika. O otvoritvi festivala in načrtih, ki jih imata občina in Založba ZRC na Delpinovi ulici, nam več pove Katja Pahor.

Izjava

Festivalski program bogatijo tudi pogovori z gosti, kot so Srečko Fišer, Avgust Demšar, mojster detektivskih zgodb, in Jedrt Maležič. Fišer je po desetletju dela letos pri založbi Goga izdal prevod Petrarcovega dela Canzionere. Maležič pa pri isti založbi roman Napol morilke, v katerem piše o treh generacijah žensk, hčerki, mami in noni, ki so bile tržaške begunke pred fašizmom.

Pogovori in predstavitve vključujejo tudi goste iz Italije. Med njimi je Raoul Pupo, tržaški zgodovinar, ki velja za enega največjih poznavalcev istrskega eksodusa in problematike fojb. Goriški pesnik Francesco Tomado pa je z Antonom Špacapanom Vončino izdal roman Il figlio della lupa, ki se odvija v bližnjem Čepovanu v obdobju fašizma. Zaradi tega potekajo pogovori tudi v italijanščini, pri čemer igra tolmač pomembno vlogo. 

Izjava

Poleg pogovorov in branj bo na letošnjem Mestu knjige svojo pot začel tudi novonastali goriški festival uličnega gledališča Gotropolis. V glavnem, ni da ni. Za konec prisluhnimo delčku kratkega, a sladkega glasbenega nastopa Dua Vadis, ki je zaključil drugi festivalski dan.

Izjava

Kulturne novice je napisala Puka.

F: Mesto knjige

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness