Britof modrca?

Aktualno-politična novica
15. 4. 2013 - 10.05
 / BritOFF

ob 7.05

Minister za zunanje zadeve Združenih držav Amerike, John Kerry je med obiskom v Tokiu Japonski zagotovil, da jo bodo Združene države v primeru napada Severne Koreje zaščitile. Severna Koreja je sicer v petek zagrozila, da se bo vsak japonski poskus sestreliti severnokorejsko raketo končal v jedrskih plamenih. Nekako teatralno so na koncu sporočila v svojem slogu še oznanili, navajamo:  "Če bo Japonska storila najmanjši korak, jo bo iskra vojne zadela prvo." Konec navedka.

Ostajamo preko vseh luž. Ameriški režiser David Lynch se vse bolj resno in tudi komercialno ukvarja z Azijsko filozofijo. Nedavno je namreč posnel dokumentarni film "Meditation, Creativity, Peace", v katerem je predstavil tehniko transcendentalne meditacije. Po mnenju režiserja bi morale ameriške oblasti s pomočjo transcendentalne meditacije pristopiti k zdravljenju vojakov, ki trpijo za posttravmatsko stresno motnjo. Začetek terapije predstavlja letno naročnino na tednik z naslovom, Brez mantre mi živeti ni, ali pač kaj podobnega.

V Koper bo v sredo priplula ladja Arctic Sunrise mednarodne okoljevarstvene organizacije Greenpeace. Ladja, ki je na turneji v podporo evropskim trajnostnim ribičem, bo v Kopru do petka. Namen turneje je pozvati evropske ministre, naj pri določanju dostopa do ribjih lovišč dajo prednost malim ribičem. Na krovu in na obali bodo v dneh, ko bo ladja v Koprskem pristanu, strokovni posveti in program namenjen osveščanju javnosti. Vodeni ogledi ladje bodo na voljo vsak popoldan.

 

ob 8.05

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je Madžarski v zvezi z marca sprejetimi ustavnimi spremembami zagrozil s postopkom, ki doleti kršiteljice evropske zakonodaje. Komisija bo, ko bo zaključila še drugo analizo, proti Madžarski po potrebi sprožila postopke zaradi kršitev evropske zakonodaje.  Sporne spremembe madžarske ustave, ki jih je parlament potrdil 11. marca, madžarski predsednik pa podpisal 26. marca, med drugim omejujejo pristojnosti ustavnega sodišča in ponovno uvajajo ukrepe, ki jih je sodišče v zadnjih mesecih razveljavilo.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes napovedal, da bo Rusija v prihodnjih sedmih letih namenila 39 milijard evrov za razvoj svojega vesoljskega programa, s čimer želi ohraniti status vesoljske velesile. Projekt bo vključeval tudi izgradnjo kozmodroma Vostočni v ruski regiji Amur, od koder naj bi v vesolje pošiljali plovila s človeško posadko.   Rusija prve izstrelitve z kozmodroma načrtuje za leto 2015, prva posadka naj bi v vesolje poletela leta 2018, Vostočni pa naj bi leta 2020 začel delovati v polnem pogonu.

Lokal Cafe Open, v katerem so skoraj vsakodnevno pripravljali umetniški program, predavanja in debate, bo v nedeljo začasno zaprl svoja vrata. S petkovo zabavo se poslavljajo, ampak hkrati iščejo novo lokacijo, ki bo hibrid med gostinskim lokalom in družbeno angažiranim prostorom. Lokal na Prulah sta zaprla dva faktorja. Prvi je stanovanjska soseska in drugi  odlok Mestne občine Ljubljana o obratovalnem času, po katerem so lokali na določenih delih mesta odprti le do 23. ure.

 

ob 9.05

Francoski zdravnik, Jean-Denis Rouillon, ki se ukvarja predvsem z fizioterapijo in svoje usluge nudi v mestu Besançon , je presenetil z predčasnimi izvidi svoje najnovejše raziskave. Le-ta se ukvarja z pripomočki, ki omogočajo, da imajo pripadnice ženskega spola pod kontrolo svoje prsi. Z modrci torej. 63-letni francoz je ob predstavitvi prvih rezultatov raziskave, v kateri je sodelovalo 330 žensk, starih med 18 in 35 let dokazoval, da mladim ženskam modrc škodi. Z podpiranjem prsi medtem, ko one brstijo, jih nekako pomehkužiš in posledično kasneje prej omagajo. Ideja, ki jo podpira raziskava, torej je, kasneje kot bo podpora nudena, kasneje bo dejansko potrebna.

Spletni velikan Google je predstavil novo storitev, s katero želi rešiti enega najbolj neprijetnih problemov digitalnega življenja, namreč kaj se zgodi s podatki, slikami in elektronskimi naslovi po tem, ko njihov lastnik umre. Digitalno oporoko so pri Googlu poimenovali upravljanje z neaktivnimi računi ali Inactive Account Manager. Z njo lahko uporabniki storitev gmail, drive, google+, picasa in drugih izberejo, kaj se bo z njihovimi podatki zgodilo, ko umrejo oziroma v primeru, da teh storitev po več mesecev ne uporabljajo.

Davčna in carinska uprava Republike Slovenije bosta danes na svojih spletnih straneh javno objavili seznam davčnih neplačnikov. Na njem bo skoraj 4.000 pravnih in 11.000 fizičnih oseb, katerih neporavnane obveznosti skupaj presegajo 900 milijonov evrov. Objavljeni bodo tisti dolžniki, katerih davčni dolg je večji od 5000 evrov in starejši od 90 dni. Slovenska gospodarska zbornica objavi seznamu nasprotuje iz dveh razlogov. Prvič, veliko dolgov je neizterljivih in drugič, velik del davkoplačevalcev je na seznamu po spletu okoliščin.

 

ob 10.05

Hrvaška opozicijska koalicija, ki jo sestavljajo Hrvatska demokratska zajednica, Hrvaška stranka prava Ante Starčević in Blok upokojenci zajedno bo imela polovico izmed 12 hrvaških poslancev v Evropskem parlamentu, so pokazali prvi neuradni izidi nedeljskih volitev po preštetih slabih 57 odstotkih glasovnic.

Pod okriljem študentskih organizacij in študentskih klubov se danes začenja vseslovenski študentski krvodajalski teden Častim pol litra. Po besedah organizatorjev je namen akcije  v študentih spodbuditi zavest, da je darovanje krvi pomembno, saj gre za življenjski vir, ki mnogim pomaga preživeti.

Na Slovenskem pa se prav tako danes pričenja teden Svobodne univerze. Študentje in profesorji, kot pravijo zaradi onemogočenega normalnega delovanja slovenskih javnih univerz in realne grožnje njihovemu obstoju pripravljajo širšo protestno akcijo. Temeljna zahteva Svobodne univerze je, da država preneha uničevati kakovost visokega šolstva in z nezadostnim financiranjem ogrožati izvajanje razpisanih rednih študijskih programov. Med tednom Svobodne univerze, ki bo potekal do petka, 20. aprila, bodo deloma ali v celoti ustavili običajen študijski proces.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.