Gostija pri Ruski dači

Aktualno-politična novica
npm
26. 10. 2022 - 10.00
 / BritOFF

10.00

Kandidati na predsedniških volitvah so prve rezultate pričakali v tako imenovanih volilnih štabih. V resnici gre za bare ali restavracije, ki pa so bili v primerjavi z aprilskimi parlamentarnimi volitvami bolj borno založeni s pijačo in jedačo ter manj napolnjeni. Po večini so kravatarji do devete ure že spakirali, večina jih je namreč odšla na Gospodarsko razstavišče, da bi pred kamerami opravili poslednjo apologijo.

Dva sta seveda imela razlog za slavje. Če so se ljudje okrog Anžeta Logarja v Wine baru Šuklje ob Ljubljanici držali bolj zase, zmagovalec prvega kroga pa je na svoj prvi nastop medije pustil čakati do pet čez deveto, je Nataša Pirc Musar pri Ruski dači v Zgornjih Gameljnah organizirala prav pristno, kar najbolj domačijsko pogostitev med vsemi. Na Gospodarca se je nato pripeljala okoli pol desete.

Rusko dačo sta obiskala poročevalca Gal in Blaž, ki sta gostijo opisala za gostilniški BritOFF.

Izjavi

Najpomembnejše obeležje zmagoslavja – odpiranje šampanjca – je Nataša Pirc Musar tudi izvedla, kakor da je kar nekoliko pozabila na pomembnost protokolov slavljenja za predsedniško aristokracijo.

Izjava

Za pripravo na pravo slavje ima kandidatka še natanko 18 dni.

8.00

Državna volilna komisija je objavila seznam kandidatov na lokalnih volitvah. Seznam sicer še ni dokončen, a že zdaj je jasno, da bodo župani po večini še zmeraj župani in ne županje. Za županski stolček v vseh občinah skupaj kandidira 95 žensk in 446 moških. Aktualni župan je brez protikandidata od večjih mest denimo v Slovenj Gradcu in Postojni. Vladimirja Prebiliča, župana Kočevja, ki je svojo predvolilno kampanjo začel na predsedniških volitvah, pa še ni na seznamu kandidatov v Kočevju. Na njem je le Janko Veber, nekdanji predsednik državnega zbora in minister za obrambo iz Socialnih demokratov.

Tik pred volitvami so novogoriški mestni svetniki na izredni seji podprli rebalans občinskega proračuna. Na odhodkovni strani je v njem predvideno prek 1,3 milijona evrov za nakup zemljišča od družbe Siasal v Solkanu. Edini družbenik Siasala je Salonit Anhovo, ki je imel na zemljišču tovarno apna. Na to območje bi župan Klemen Miklavič širil solkansko obrtno cono. Po županovih besedah je lastnica zemljišča sicer ponudila, da na lastne stroške poruši dotrajane objekte. Vendar predlog pogodbe o nakupu, za podpis katere je župana pooblastil mestni svet, prodajalca ne obvezuje k odstranitvi obstoječih objektov.

9.00

Evropska komisija je zaprosila Svet Evropske unije, naj jo pooblasti za pogajanja s Srbijo, Črno goro, Bosno in Albanijo o statusnih sporazumih Frontexa. Unija želi z novimi statusnimi sporazumi okrepiti vlogo Evropske agencije za mejno in obalno stražo pri upravljanju z migracijami, v resnici pa pri izvajanju pushbackov. Kakor je razvidno iz javno objavljenih dokumentov preiskave Frontexa, ki jo je izvedel evropski protikorupcijski urad Olaf, je agencija aktivno prikrivala lastno izvajanje pushbackov. V treh državah nekdanje Jugoslavije in v Albaniji pa Frontex po obstoječih statusnih sporazumih ne more izvajati izvršnih nalog – državnim organom lahko le pomaga denimo z letalskim video nadzorom in izmenjavo informacij. Prav tako agencija v štirih državah lahko trenutno terenske enote pošlje le na mejo države, ki meji ne Evropsko unijo. Cilj novih pogajanj komisije pa je prav odprava teh omejitev – po novem bi komisija Frontexu na Balkanu dala izvršna pooblastila in mu omogočila operiranje na vseh mejah držav podpisnic sporazumov. Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je dejala, da bi novi sporazumi zagotovili spoštovanje in varovanje meja držav »v skladu z najboljšimi evropskimi praksami«. Komisija je državam Zahodnega Balkana, kot v Bruslju imenujejo nekdanjo Jugoslavijo, pred začetkom pogajanj že namenila novo darilce v vrednosti skoraj 40 milijonov evrov.

Dejan Paravan bo prevzel vodenje skupine Gen energija. Blaž Košorok, ki ga je na položaj tik pred parlamentarnimi volitvami spravila Janševa vlada, je z nadzornim svetom sklenil sporazum o predčasnem prenehanju mandata. Vlada Roberta Goloba oziroma Slovenski državni holding, krajše SDH, je nadzornike v Gen energiji zamenjal že avgusta, med novimi je seveda tudi Žiga Debeljak, ki ima vodilne funkcije še v SDH-ju in slabi banki. Desnuharski mediji Dejana Paravana opisujejo kot zaupnika Roberta Goloba, s katerim sta ustanovila podjetje BPC.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.