OFF stotih let kitajske komunistične partije

Aktualno-politična novica
1. 7. 2021 - 15.00
 / OFF

Vse najboljše kitajski komunistični partiji za 100 let obstoja! Ob dogodku, ki je proslavil okroglo obletnico, je predsednik Ši Džinping na Trgu nebeškega miru v nagovoru množicam izpostavil dosežke partije: Kitajsko je osvobodila izpod izkoriščevalskih fevdalnih razmerij, z uvedbo socialistične tržne ekonomije pa je nato prva v zgodovini človeštva uspela odpraviti absolutno revščino. Ši je nekaj besed namenil tudi zahodnim velesilam in njihovim kompradorjem. Opozoril jih je, da so leta poniževanja Kitajske minila. Citiramo: “Ne bomo več prenašali pridiganja s strani tistih, ki mislijo, da nas imajo pravico poučevati. Nikoli nismo in nikoli ne bomo ustrahovali, zatirali ali pa si podrejali ljudstev drugih narodov. Prav tako ne bomo dopustili, da se enako godi Kitajski. Vsakdo, ki nam bo prekrižal pot, se bo soočili z jeklenim zidom, ki ga je sezidalo 1.4 milijard ljudi.” Konec citata. Predsedniku Šiju želimo novih zmag ob korajžnemu marširanju po poti v svetlo socialistično prihodnost! 

Protivladni protesti v Sudanu
 / 9. 1. 2019

Na ceste v sudanski prestolnici Khartoum se je včeraj podalo na tisoče protestnikov proti nedavnim ekonomskim reformam pod taktirko začasne vlade Abdalle Hamdoka in Mednarodnega denarnega sklada. Včeraj sprejeti ukrepi so sudanski zunanji dolg znižali za 2.5 milijard evrov, a je Mednarodni denarni sklad na kupčijo pristal šele takrat, ko je sudanska vlada odstranila subvencije za goriva in razvrednotila menjalno vrednost svoje valute. Cilj reform je v prihodnjih letih znižati sudanski zunanji dolg za približno 50 milijard evrov. Abdalla Hamdok, ki se je na premierski stolček povzpel pred približno dvema letoma, ko je končal s 30 let trajajočo vojaško diktaturo generala Omarja al-Bashirja, je sicer pohvalil potrpežljivost in vztrajnost sudanskega ljudstva ter najavil nadaljnje zbliževanje z Zahodom. Državo pesti huda inflacija, pomanjkanje osnovnih dobrin in storitev ter prehranska negotovost 

Regulatorji ameriške finančne industrije so oglobili tržno platformo Robinhood za 70 milijonov evrov, saj je zaradi obširnih tehničnih problemov nekatere trgovce stala več deset tisoč dolarjev. Po mnenju ameriških finančnih regulatorjev je Robinhood svojim uporabnikom omogočal kupčevanje z izvedenimi finančnimi inštrumenti, ko to ni bilo primerno, dogajalo pa se je tudi, da jim je pošiljal napačne informacije o stanju dohodkov na njihovih računih. Nekemu uporabniku lansko leto, denimo, je platforma izpisala, da si je s trgovanjem pridelal izgubo v višini 700.000 evrov, zato je storil samomor, čeprav je na računu dejansko posedoval 16.000 evrov. V odgovor regulatorjem je Robinhood dejal, da se zavzema za izboljšanje stabilnosti svoje platforme, predvsem pa za grajenje zaupanja s svojimi strankami in da je svoje delo pripravljen opravljati še naprej. Robinhood je na začetku leta pritegnil veliko pozornosti in tudi jeze uporabnikov, saj je bil glavna platforma za trgovanje z delnicami podjetja Gamestop in drugimi meme delnicami, nato pa je v vrhuncu špekulativnega balona suspendiral trgovanje. 

Turško vrhovno upravno sodišče je s tremi glasovi za in dvema proti zavrnilo prošnje za zaustavitev turškega odstopa od carigrajske konvencije. Na sodbo se je možno pritožiti. Turčija tako za zdaj tudi uradno odstopa od konvencije, ki se nanaša na preventivo in boj proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini. Turška vlada naj bi po besedah svojih predstavnikov uvedla lastne zakonodajne popravke, ki bi dopolnjevali leta 2012 sprejeti zakon, ki na papirju uvaja finančno pomoč za varne hiše in ščiti ženske pred nasiljem. Odstop od konvencije pa je tudi politično darilo za konservativne volivce, da bi ostali pod okriljem Stranke za pravičnost in razvoj, ki jo vodi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. 

Ko je bila pred približno enim tednom švedski sredinsko levičarski vladi pod predsednikom socialdemokratske stranke Stefanom Löfvenem izglasovana nezaupnica, je iz še vedno trajajočih pogajanj o oblikovanju nove koalicije izstopil prvak švedske desnice Ulf Kristersson. Kristersson je v sredo naznanil paket reform, ki bi bil usmerjen v prenovo in razvoj podeželja, a ga pri tem ni podprla stranka Center. Tako bo predsednik parlamenta Andreas Norlén mandat za sestavo vlade ponovno ponudil Löfvenemu, a izključene niso niti predčasne volitve. Slednjih si stranke ne želijo, saj bi lahko še povečale število sedežev, ki jih v parlamentu premore populistična desničarska stranka Švedski demokrati. Ta zaradi zaveze preostalih strank ne sodeluje v vladah, a tudi onemogoča sestavo večinske vlade zaradi števila poslanskih sedežev.

Slovenija z današnjim dnem prevzema svoje drugo predsedovanje Svetu Evropske unije. Zato država danes gosti predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen ter ekipo evropskih komisarjev. Predsednica je na Brdu pri Kranju napovedala potrditev slovenskega načrta za okrevanje. Komisar za pravosodje Didier Reynders je napovedal, da se bo srečal s pravosodnim ministrom Marjanom Dikaučičem in se pogovoril o postopku imenovanja evropskih tožilcev, podpredsednica komisije, pristojna za vrednote in preglednost, Vera Jourova , pa je napovedala, da bo govora tudi o razmerah na področju svobode medijev v Sloveniji.

Upravno sodišče je zavrglo tožbo in zahtevo za začasno odredbo v primeru neimenovanja evropskih tožilcev. Tožbo sta vložila kandidata za položaj, potem ko je vlada odločila, da se postopek razveljavi in ponovi. Sodišče je tožnikoma pritrdilo, da vsebina ustreza pogojem za izpodbojno tožbo, a je sodišče tožbo vseeno zavrnilo. To odločitev je sodišče utemeljilo na podlagi dejstva, da sta tožnika tožbo vložila prezgodaj, to se pravi, še preden sta uradno prejela sklep vlade o razveljavitvi postopka.

Slovenska demokratska stranka je izgubila tožbo proti sociologu in SAZUjevcu Rudiju Rizmanu, ki ji je očital, da se financira iz tujih, bolj specifično madžarskih virov. SDS je v tožbi zatrjevala, da je s tem očrnil njeno javno podobo, Rizman pa se je branil, da je izkoristil svojo pravico do svobodnega izražanja. Okrajno sodišče v Kamniku je določilo, da je dopustnost kritiziranja delovanja neke stranke temeljna pravica vseh državljanov in državljank demokratičnih družb in da Rizmanova izjava zato ni sporna. SDS mora tako Rizmanu povrniti 2000 evrov pravdnih stroškov. 

Vladni klicni center za informacije o Covid-19 ne deluje več. Po besedah ministra Janeza Poklukarja bodo delo prevzela resorna ministrstva, ki so pristojna za posamezno področje. Klicni center je deloval od lanske pomladi, kjer so klicateljem pomagali študentje višjih letnikov ljubljanske medicinske fakultete ter sodelavci iz vrst drugih vladnih institucij, kot so policija, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Civilna zaščita, Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja ljubljanskega kliničnega centra. Predsednik Borut Pahor jim je za delo podelil priznanje jabolko navdiha.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness