pune bitcoinoff

Aktualno-politična novica
1. 8. 2017 - 15.00
 / OFF

Dobrodošli v današnjem OFF programu, ki ga začenjamo na južni polobli. Vodja novozelandske opozicije Andrew Little je odstopil z mesta predsednika laburistične stranke, in to dva meseca pred državnozborskimi volitvami. Little, ki mu je zaradi najnižje javnomnenjske podpore v zadnjih 20 letih grozila nezaupnica iz vrst lastne stranke, je svoj odstop utemeljil kot nujno potezo za izboljšanje strankinega izhodišča pred volitvami 23. septembra. Kot svojo naslednico je podprl dosedanjo in javnomnenjsko priljubljeno namestnico Jacindo Ardern, ki je malo po njegovem odstopu že uradno prevzela vodstvo stranke in predvolilne kampanje. Po sedanjih analizah vladajoča desnosredinska Nacionalna stranka pod vodstvom Billa Englisha uživa prepričljivo prednost pred ostalimi tekmeci, naslednji tedni pa bodo pokazali, ali lahko laburisti z novim vodstvom to razmerje moči spremenijo.

Naprej v zahodno Afriko. Kenijska policija je na obrobju Nairobija našla truplo vodje informacijske tehnologije pri državni volilni komisiji, Christopherja Msanda. Kenijci se bodo sicer čez en teden podali na državnozborske, predsedniške in lokalne volitve. Volilci bodo identificirani s pomočjo biometričnih značilnosti, s katerimi skušajo preprečiti volilne goljufije, Msanda pa je vodil razvoj elektronske infrastrukture za volitve. To je sprožilo špekulacije, da je njegova smrt povezana z volitvami, sploh po tem, ko je predsednik volilne komisije zatrdil, da so Msando pred smrtjo mučili. Za predsedniški položaj se bosta na volitvah pomerila trenutni predsednik Uhuru Kenyatta, sicer sin prvega kenijskega predsednika, in Raila Odinga, sin prvega kenijskega podpredsednika.

V provinci Kašmir so ponovno izbruhnili protesti proti indijski nadvladi. To lahko razumemo kot odgovor na uboj dveh članov separatističnega gibanja, ki ju je indijska vojska ustrelila med akcijo v vasi Hakripora. Po izvedeni akciji je bil med spopadi s policijo ubit še en protestnik, demonstracijam pa so se z množičnim izostankom od učnih ur pridružili tudi študenti.

Po tem, ko je prejšnji petek z mesta predsednika pakistanske vlade odstopil Navaz Šarif, so parlamentarni predstavniki izvolili novega premierja. Šarifa, ki je moral odstopiti zaradi obtožb korupcije, je nasledil nekdanji naftni minister Šahid Hakan Abasi, ki je delo premierja prevzel ob Šarifovem odstopu. Abasi bo po lastnih besedah nadaljeval s politiko, kakršno je vodil Šarif, njegovo vodstvo pa bo le začasno. Čez mesec in pol bodo potekale volitve za poslanski stolček, ki ga je z odstopom izpraznil nekdanji premier. Vladajoča stranka pričakuje, da ga bo zasedel njegov brat Šahbaz Šarif. Šarifova stranka Pakistanske muslimanske lige - Navaz - je sicer še vedno daleč najmočnejša stranka, tako po številu sedežev kot po meritvah javne podpore.   

Ameriško zvezno sodišče v Phoenixu je nekdanjega šerifa Joeja Arpaija spoznalo krivega zaničevanja sodišča in policije. Arpai je v javnosti znan po tem, da je obsojence in zapornike oblačil v roza perilo in nogavice ter spodbujal aretacije vseh, ki so “latinskoameriškega videza” ali govorijo špansko. Tožba proti njemu je bila podana že leta 2011 zaradi prisvojitve pooblastil zvezne vlade glede preseljevanja in rasnega profiliranja. Odločitve sodišča, ki mu je istega leta prepovedalo aretacije nezakonitih migrantov, pa ni spoštoval. V primeru uspešne obsodbe ga čaka pol leta zaporne kazni, ob čemer ni zagotovila, da bo kazen sploh prestal za rešetkami.

Nadaljujemo v Evropi. Špansko ustavno sodišče je začasno suspendiralo pravno reformo, ki jo je, kot smo poročali prejšnji teden, sprejel katalonski parlament. Reforma bi omogočala hitrejšo razglasitev nedovisnosti v primeru takšne odločitve na referendumu. Sodniki so tako ugodili pritožbi, ki jo je na reformo vložila španska vlada pod vodstvom Mariana Rajoya in s tem potrdili uradno stališče Madrida, da Katalonija ne more razpisati referenduma o neodvisnosti, ker naj bi bil slednji neustaven, vlada pa je referendum tudi zakonsko prepovedala. Katalonski separatisti kakopak odločitve sodišča ne nameravajo spoštovati, kot so njihovi predstavniki sporočili takoj po objavi razsodbe.

Nevladne organizacije, ki rešujejo migrante v Sredozemskem morju, so po sestanku na italijanskem notranjem ministrstvu ostale razdeljene glede pravil delovanja za nevladnike, ki jih je pripravila vlada. Pravila med drugim določajo, da ladje nevladnih organizacij ne smejo vstopati v libijske teritorialne vode, in da ne smejo signalizirati svoje lokacije, saj naj bi na ta način komunicirale s tihotapci. Prav tako bi morala ladja, ki je rešila migrante, z njimi tudi odpluti do pristanišča. Tej zahtevi je močno nasprotovala organizacija Zdravniki brez meja, ki trdi, da prekrcavanje iz manjših na večje ladje pripomore k efektivnosti reševanja. Zdravniki brez meja, poleg njih pa tudi organizacije SOS Mediterrane, Sea watch, Sea eye in Jugend Rettet, niso podpisale novih pravil.  Tri druge organizacije so na pravila pristale.

Za konec pa še na splet. Elektronska kriptovaluta Bitcoin danes najverjetneje dobi svojega konkurenčnega dvojčka, imenovanega Bitcoin Cash. Do delitve je prišlo zaradi različnih pogledov na nadaljnji razvoj elektronske valute s strani njenih glavnih razvijalcev. Želeli naj bi predvsem povečati kapaciteto za transakcije in izboljšati optimizacijske algoritme. Alternativna rešitev tej, ki so jo podali glavni razvijalci Bitcoina, je prišla s strani kitajskega kolektiva digitalnih rudarjev s konceptom Bitcoin cash, ki bo še vedno izhajal iz kode, na kateri sloni Bitcoin, a bo uporabljal novo metodo beleženja anonimnih transakcij in naj bi zmanjšal transakcijske stroške ob pretvorbi v druge valute. Sedanji uporabniki Bitcoina naj bi tako ob delitvi prejeli enako vsoto Bitcoin Casha, njegova uporaba v naslednjih tednih in mesecih pa se bo odražala v vrednosti tako stare kot nove valute.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness