Marki-Zdaj! pred Orbánom

Aktualno-politična novica
19. 10. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

Madžarske opozicijske stranke, združene pod imenom Koalicija čistih, so izbrale kandidata, ki se bo na parlamentarnih volitvah prihajajoče pomladi pomeril z zdajšnjim predsednikom vlade, Viktorjem Orbánom. Največji delež glasov na opozicijskih primarnih volitvah je dosegel nestrankarski kandidat, župan mesta Hódmezővásárhely in ekonomist Peter Marki-Zay. Prve primarne volitve v madžarski zgodovini so potekale po zgledu ameriških strankarskih volitev, le da je moralo šest opozicijskih strank, ki so organizirale volitve, v parlament vložiti 20.000 podpisov.

pepc
Madžarski zakon proti »LGBT propagandi«
 / 15. 6. 2021
Dogovor o predvolilnem sodelovanju so socialno-liberalna Demokratična koalicija, desničarski Jobbik, Madžarski zeleni, gibanje Momentum, Socialisti in Stranka za dialog Madžarske dosegli že novembra lani in se s tem zavezali k prekinitvi vladavine Viktorja Orbána. V prvem krogu primarnih volitev je sicer zmagal sedanji župan Budimpešte, predsednik Stranke dialoga Gergely Karácsony, a je pred drugim krogom podprl Markija-Zaya in se tako umaknil iz tekme za mesto prvaka opozicije. V drugem krogu se je Marki-Zay pomeril s podpredsednico Evropskega parlamenta iz vrst socialistov, Klaro Dobrev, sicer ženo Orbánovega predhodnika, Ferenca Gyurcsányja. Primarne volitve so postregle z relativno visoko volilno udeležbo, v drugem krogu je denimo glasovalo 800.000 volivcev. Gabor Egry z Inštituta za politično zgodovino v Budimpešti razloži, da je uspelo madžarski opoziciji mobilizirati nenavadno veliko volivcev, ki pred tem niso bili politično aktivni.

izjava

Peter Marki-Zay, novi madžarski opozicijski voditelj, sicer ni novo ime na političnem parketu, vseeno pa je presenetljivo, da je kot župan majhnega mesta na meji s Srbijo postal osrednja protiutež Viktorju Orbánu, čeprav izhaja iz podobne politične struje kot sedanji madžarski premier, pojasni Andras Desi, novinar in nekdanji urednik časnika Népszabadság.

izjava

Drugače od ostalih kandidatov, ki so se potegovali za položaj voditelja opozicije, je volivce prepričal kot novinec v državni politiki, ki premore karizmo in je sposoben dolgo razklano madžarsko opozicijo popeljati v volilno kampanjo. 

izjava

O zamrznitvi članstva Fidesza v Evropski ljudski stranki
 / 22. 3. 2019
Čeprav je bil Marki-Zay nekoč odkriti podpornik Orbánove stranke Fidesz, naj bi bila njegova politična usmeritev liberalno-konservativna. Pretežno konservativnemu madžarskemu volilnemu telesu pa se predstavlja kot ustreznejši kandidat od liberalnega župana Budimpešte Karácsonyja in socialdemokratke Klare Dobrev.

izjava

Najzahtevnejša ovira, ki jo bo moral premagati Marki-Zay, je raznolikost madžarske opozicije, ki sestoji iz političnih strank diametralno nasprotnih si političnih ideologij; od nekoč skrajno desnega Jobbika – ta sedaj predstavlja bolj liberalno politično smer – do levosredinskih strank, katerih politični program se precej razlikuje od usmeritev novega voditelja opozicije. Čeprav opozicijske stranke na papirju še zdaleč niso komplementarne, so po mnenju Gaborja Egryja za zdaj v slogi, kar so dokazale tudi lokalne volitve leta 2019, na katerih je opozicija osvojila več županskih položajev v velikih mestih.

izjava

Šest opozicijskih strank za zdaj veže le dokument, ki jih zavezuje k sodelovanju, za katero bi lahko rekli, da deluje po načelu »kdor koli, samo Orbán ne«. Uspešnost Koalicije čistih ne bo odvisna le od njene složnosti, temveč tudi od tega, kako bo novačila madžarske volivce.

 

izjava

Pomemben dejavnik pri izidu spomladanskih volitev bodo tudi madžarske lokalne elite, ki so Fideszu v zadnjem desetletju prinesle dobršen del podpore. A Orbánovim težnjam po centralizaciji Madžarske je sledil odpor na zadnjih lokalnih volitvah. Podoben vzorec bi se lahko po Egryjevem mnenju ponovil spomladi, saj je Marki-Zay kot župan manjšega mesta sprejemljivejši za ruralno volilno telo, ki ga obvladujejo podeželski mogotci.

izjava

Marki-Zay lahko pritegne volivce iz urbanih predelov Madžarske, saj ga je podprl zdajšnji liberalni župan Budimpešte Karácsony, prav tako lahko njegovo katoliško-konservativno ozadje privlači večinski del nad centralizacijo razočaranega podeželskega prebivalstva. Gabor Egry pa kot pomembno demografsko skupino izpostavi mlade.

izjava

Madžarska v času epidemije
 / 31. 3. 2020
V javnomnenjskih anketah sta Fidesz in združena opozicija izjemno izenačena. Ideološkega ali programskega preobrata – z izjemo stališča do Evropske unije – ob zmagi opozicije ni pričakovati, zmaga Markija-Zaya pa bi lahko pomenila konec vladavine Viktorja Orbána, kar bi po vsej verjetnosti dodobra spremenilo razmerja v Višegrajski skupini, a je težko verjeti, da bi Orbán ob tem izgubil vpliv.

 

Vir fotografije

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.