15 zdravih nabornikov

Aktualno-politična novica
9. 3. 2020 - 16.00

Študentska organizacija Slovenije, krajše ŠOS, se je 4. marca odzvala na novo sklenjeno koalicijsko pogodbo, ki so jo sklenili predstavniki Slovenske demokratske stranke, Stranke modernega centra, Nove Slovenije – Krščanskih demokratov in Demokratične stranke upokojencev Slovenije. Toplo pozdravljajo predlagane ukrepe na področju stanovanjske politike, izvzem študentskega dela in kadrovskih štipendij pri upoštevanju skupnega dohodka gospodinjstva pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev ter napoved različnih ukrepov za izboljšanje mladih družin in upokojencev. Sicer so pa mnenja, da so predlagani ukrepi napisani ohlapno, in si želijo, da bi v sodelovanju skupaj s pristojnimi ministrstvi lahko poiskali konkretne rešitve. Glede uvedbe naborništva in šestmesečnega vojaškega roka pa pravijo, da bodo jasno in aktivno odrekli podporo predlogu.

Klemen Peran, novi in stari predsednik ŠOS, dodaja še, citiramo: “Novemu Predsedniku Vlade Republike Slovenije, g. Janezu Janši želimo vse dobro in veliko uspehov pri vodenju Vlade Republike Slovenije.” Poleg tega je Peran pozval predsednika vlade in nove ministre k skupnemu konstruktivnemu sodelovanju v dobro mladih in celotne slovenske družbe. Peran meni, da je podpisana koalicijska pogodba dobra podlaga za sprejem konkretnih ukrepov, ki bodo izboljšali stanje v slovenski družbi.

Izvršilni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, krajše SVIZ, je prav tako objavil svoje stališče do koalicijske pogodbe. Izpostavil je, da so usmeritve v pogodbi zapisane izrazito ohlapno, nenatančno, predvideni cilji in rezultati prihodnje vladajoče koalicije pa nedorečeni do takšne mere, da se bo lahko vlada nanje sklicevala, ne glede na to, kaj bo počela.

Sprašujejo se, kaj recimo lahko pričakujemo v okviru napovedi o znižanju javne porabe, ki je uvrščena med temeljne cilje koalicije. Kar se tiče šolstva, je nova koalicija veliko področij izpustila, ustavila pa se je pri učnih načrtih. Napovedujejo uvajanje osnovnih podjetniških vsebin in podjetniške etike, vključno z osnovami finančne pismenosti in praktičnim spoznavanjem dela podjetnikov v lokalni skupnosti v nove učne načrte.

ŠOS je pretekli teden na svoji Facebook strani objavil anketo, v kateri so naslovili mlade in jih vprašali, če se strinjajo z ukrepom novonastajajoče vlade, s katerim želijo uvesti naborništvo. Od nekaj čez 4000 anketirancev se je proti ukrepu postavilo 61 % vprašanih, za jih je bilo 33 %, 6 % pa pravi, da nimajo mnenja. Anketa je trajala 2 dni in čeprav jo je delil ŠOS in naj bi v njej sodelovali študentje, tega ne moremo vedeti zagotovo, saj anketa ni spraševala po starosti ali statusu.

O predlogu za uvedbo obveznega služenja vojaškega roka
 / 3. 3. 2020

Čeprav so med vikendom prepovedali vse javne prireditve v zaprtih javnih prostorih z več kot 500 ljudmi, so šole in vrtci še naprej odprti. Jernej Pikalo, trenutni minister za izobraževanje, pravi, da situacija trenutno ni takšna, da bi terjala zaprtje šol.

Na včerajšnji novinarski konferenci je direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Nina Pirnat, odgovorila na zahteve nekaterih staršev, da bi se vrtci in šole zaprle. Pojasnila je.

Je pa svoja vrata za naslednja dva tedna zaprla Univerza na Primorskem. Rektorica Klavdija Kuntar se je za ukrep odločila iz preventivnih razlogov, predvsem ob upoštevanju dejstva, da je Italija največje žarišče koronavirusa v Evropi in da ima univerza vsakodnevno interakcijo s sosednjo Italijo.

Rektor Univerze v Ljubljani, Igor Papič, je včeraj v sodelovanju s strokovno skupino UL članicam univerze predlagal, naj za vsaj 14 dni ukinejo predavanja v velikih predavalnicah, kjer se lahko zbere 100 in več ljudi. Prav tako predlagajo, da se v največji možni meri nadomestijo tudi druge oblike pouka tako, da bo pouk možno izvesti na daljavo. Zaenkrat so se za ukinitev predavanj in vaj odločile štiri ljubljanske fakultete. In sicer Fakulteta za arhitekturo, za naslednja dva tedna, Pravna in Filozofska fakulteta, za naslednji teden, in Fakulteta za strojništvo, na kateri bodo v sredo pričeli z elektronskim izvajanjem predavanj in vaj. Čakamo še obvestila drugih fakultet.

V petek je Janez Janša v Državni zbor vložil listo kandidatov za ministre. Sedanjega ministra za izobraževanje, znanost in šport, Jerneja Pikala, bo tako, kot kaže, zamenjala Simona Kustec. Je doktorica političnih znanosti in nekdanja vodja poslanske skupine Stranke modernega centra. Od leta 2016 je redna profesorica za področje analize politik na Fakulteti za družbene vede, prav tako je raziskovalka v Centru za politološke raziskave.

Na Univerzi v Mariboru so prejšnji teden slovesno odprli novo raziskovalno infrastrukturo, ki je locirana na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko in je del večjega projekta InnoRenew. V novonastalem laboratoriju z opremo v vrednosti nekaj več kot 1,1 milijona evrov bodo razvijali inovativne materiale iz obnovljivih virov.

TUJINA

V Mehiki so pretekli teden študenti različnih univerz v zvezni državi Puebla protestirali proti nasilju. Protest je nastal kot odgovor na umor treh študentov, od katerih sta dva bila Kolumbijca. Protestniki zahtevajo od države, da zagotovi varnost mlajših, predvsem v okolici različnih izobraževalnih ustanov, kjer pogosto prihaja do napadov. Prav tako se zavzemajo za pravično sojenje storilcem kaznivega dejanja. Lani naj bi se v Puebli, zvezni državi s 6 milijoni prebivalcev, zgodilo 1249 umorov, hkrati pa beležijo velik porast drugih kaznivih dejanj, predvsem poškodovanja druge osebe.

Spletni portal Južne vesti je prejšnji teden objavil novico, da je dekanat Filozofske fakultete v Nišu zabetoniral svoja vhodna vrata. Odločitev je sprejela dekanja Natalija Jovanović, ki pravi, da vrata niso nikoli služila kot vhodna vrata, temveč so bila le nefunkcionalna odprtina, s tem ko so ustvarjala nepotreben prepih. Tamkajšnji Zavod za varstvo kulturne dediščine se je na poseg pritožil gradbeni inšpekciji, saj naj dekanat za to ne bi pridobil potrebnih dovoljenj.  

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani vas vljudno vabi na razstavo ob praznovanju 100-letnice šole za arhitekturo v Ljubljani. Na razstavi bodo predstavljeni zaključni, študijski in samostojni projekti, ki so jih ustvarili študenti arhitekture skozi stoletno zgodovino fakultete. Razstava bo odprta od 10. marca do 5. aprila. Jutrišnja zabava ob otvoritvi odpade.

Baza slovenskih filmov in Slovenski filmski center sta ob dnevu žena pripravila brezplačen ogled petih kratkih filmov slovenskih režiserk. Če si jih še niste ogledali, imate čas še danes do polnoči. Filmi so dostopni na spletni strani Baze slovenskih filmov.

Ta teden so vaje in predavanja odpadla vajenki Ivi.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness