Danska vs. omikron

Aktualno-politična novica
9. 2. 2022 - 15.15
 / KrOFF

Danska je prejšnji teden sprostila vse ukrepe, razen tistih pri prečkanju meje, povezane z zajezitvijo širjenja novega koronavirusa, čeprav se njihova krivulja pozitivnih testov še vedno vzpenja. Trenutno je Danska med državami z največjim številom pozitivnih testov na novi koronavirus. Glavni argument tamkajšnjih oblasti za takšno strategijo je, da bi lahko omikron zajezili le s tako strogim zaprtjem, da bi to prineslo več škode kot koristi. 

Danska ima visoko, 81-odstotno precepljenost, več kot polovica prebivalcev in prebivalk pa je prejela tudi poživitveni odmerek. Čeprav vsak dan beležijo skoraj 50 tisoč novih primerov, je število pacientov na intenzivni negi še vedno trideset, medtem ko jih je bilo lani v tem času skoraj trikrat toliko. Očitno je vladna strategija ta, da bi množične okužbe z omikronom skupaj s cepivom nudile učinkovito čredno imunost na Danskem.

Seveda je danska vlada zaradi tako nenavadne strategije deležna številnih kritik tujih in domačih strokovnjakov in strokovnjakinj. Še vedno se namreč pojavljajo nesoglasja in skrbi, češ da dolgi covid-19 še ni dovolj raziskan, da bi si lahko privoščili prosto širjenje virusa. Prav tako ne moremo predvideti, kdaj se bo pojavila nova različica – ki bo morda bolj kužna kot omikron, vendar se bo izognila cepivom in naravni imunosti. Na danskem nacionalnem inštitutu za zdravje pričakujejo, da se bo covid-19 vedno znova vračal v valovih in da bodo morda jeseni preventivno cepili rizične skupine, da preprečijo hujši potek bolezni.

 

Iz Danske se javlja Dora.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.