(Ne)funkcionalnosti funkcionalnih tekstilij

Oddaja
3. 11. 2021 - 8.00

Raziskovalna skupina iz Danske je preučevala, katere lastnosti športnih tekstilij, specifično poliéstra in bombaža, vplivajo na obnašanje bakterij in posledične vonjave prešvicanosti.

Verjetno vas večina za namene športnih aktivnosti nosi tako imenovane funkcionalne športne obleke iz sintetičnega poliéstra – funkcionalnost te tkanine je namreč, da zaradi lastnosti hidrofóbnosti dobro odvaja znoj stran od telesa. Kot vemo, se pri športni aktivnosti iz žlez znojnic izloča znoj, iz žlez lojnic pa loj oziroma sébum. Z obema v tkanine pridejo tudi bakterije in se zadržijo tudi po pranju. Oba telesna izločka namreč za bakterije predstavljata vir hranil. Vendar je za vonj odgovoren predvsem sébum, ki je sestavljen iz tríglicerídov, ki jih bakterije razcepijo v srednje kratke maščobne kisline.

Kako se izogniti ponovnemu znojenju po rekreaciji?
 / 11. 5. 2021

Raziskovalki in raziskovalca iz Aarhusa na Danskem je zanimalo, katere lastnosti tkanin najbolj vplivajo na zadrževanje bakterij v tekstílijah. V ta namen so zasnovali ín vítro model fiziološkega znojenja, na katerem so primerjali obnašanje bakterije v poliéstru in bombažu. Bakterije namreč za preživetje potrebujejo tako vodo kot hranila, na površinah tkanin pa tvorijo biofílme – gre za način mikrobne skupnostne rasti, v kateri se mikroorganizmi pritrdijo na površino in obdajo s polisaharídnim ovojem. Prav ti biofílmi, ki jih pranje ne odstrani, sčasoma povzročijo degradácijo tekstílij, saj se te razbarvajo in zasmradijo.

Raziskovalna skupina je najprej med vlakni poliéstra in bombaža primerjala lastnost hidrofóbnosti, ki pove, v kakšni meri tkanina odbija vodo. Kdor je švical v sintetični ali pa bombažni majici, ve, da prva po treningu ostane relativno suha, medtem ko bi drugo lahko oželi. Rečeno fizikalno-kemijsko, je poliester bolj hidrofóben od bombaža, medtem ko je bombaž bolj hidrofílen, saj vpije več vode. Čeprav bi pričakovali, da se bakterije bolje počutijo v okolju z več vode, pa se zaradi fizikalno-kemijskih lastnosti vlažnega okolja, površine tekstilnih vlaken ter površine samih bakterij te raje vežejo na hidrofóbne površine - torej v tem primeru poliéster.

Zanimiva rešitev za premagovanje znojenja
 / 18. 12. 2020

Raziskovalna skupina je nato v raziskavo uvedla še parámetra znoja in sébuma. Kot smo že omenili, je sébum maščoba, torej odbija vodo. Ker je hidrofóbnim snovem skupno odbijanje vode, to pomeni, da se v vodnem okolju med seboj privlačijo. Tudi izsledki raziskave so pokazali, da poliéstrska tkanina vsrka več maščob kot bombaž. Poleg tega se je maščoba po poliéstrskem vlaknu razporedila enakomerno, medtem ko se je na bombažnem vlaknu zgostila v gruče. Razporeditev je pomembna, saj enakomerna razporejenost sébuma pomeni, da maščoba zavzame večjo površino, kar bakterijam omogoča več stika s hranili. Na mikroskali mikrobnega sveta to pomeni več bakterijskega metabolízma in v končni fazi več neprijetnih vonjav.

Ugotovitve raziskave so, da prav lastnosti hidrofóbnosti, ki poliéstru podeljuje ávro funkcionalnosti, po drugi strani prispeva k večji prisotnosti bakterijskih biofílmov in posledično k močnejšemu vonju in hitrejši degradáciji oblek. Če bi želeli preprečiti možnost razrastí bakterijskih biofílmov, bi morali žrtvovati prav funkcionalnost odvajanja znoja. Članek sicer omenja, da bi tekstilna vlakna v prihodnosti lahko ovili tudi v silikónska ali flúorokarbónska vlakna, ki imajo nižjo površinsko energijo in zato ne omogočajo tako dobre pritrditve bakterij. Očitno se nam na področju oblek obeta še več funkcionalnosti. Vseeno ostaja nefunkcionalno dejstvo sintetičnih tkanin, da njihovo pranje pomeni še več sprostitve mikroplastike v okolje.

Globokomorska plastika kljubuje času
 / 16. 6. 2020

Na svetovni dan Zemlje pišemo o vplivu mikroplastike na mikrobiom tal
 / 22. 4. 2021

Švicanje v telovadnicah pogreša Teja.

 

 

 

 

 

 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness