Kdo je terorist?

Oddaja
2. 4. 2015 - 7.30

Nemški kopilot, ki je prejšnji teden strmoglavil letalo v francoskih Alpah, naj bi se skušal zapisati v zgodovino. Njegovo bivše dekle se je namreč spomnilo, da je načrtoval nekaj, »zaradi česar bi se ga vsi zapomnili«. Nekoč naj bi dejal, da bo nekega dne storil nekaj, »kar bo spremenilo sistem« in ga bodo po tem vsi poznali. »Takrat nisem vedela, kaj misli, toda zdaj je vse jasno«, je še dodala psihonovinarjem. 

Preiskovalci so že izključili možnost, da bi šlo za teroristični napad. V tem primeru ni šlo za »samomorilski napad«, ampak bolj za »napadalni samomor«. Zato je v ospredje stopila zdravstvena anamneza storilca. Vsa zainteresirana svetovna javnost je tako začela podrobno premlevati nerazumljiva ozadja tragedije in iskati sledove »resne depresije« in »napadov anaksioznosti« v psiholoških kartah nemškega kopilota, ki se je izbrisal, da bi se zapisal v zgodovino. Čeprav je pri tem ubil kar nekajkrat več ljudi kot napadalca na Šarli Ebdo - brata Kouachi, je razlika očitna. Tu se zbegani sprašujemo: »Le kaj je tega prijaznega kavkaškega fanta privedlo do takega dejanja«. V Franciji je bilo takoj jasno, da gre za brezobzirna džihadista z jasnimi bližnjevzhodnimi sledovi in je zato bilo tako spraševanje povsem odveč.

»Če bi šlo za nekega muslimana, ne bi bilo te podaljšane diskusije o njegovem mentalnem zdravju«, je že leta 2012 ob primeru norveškega morilca izjavil raziskovalec pri Norveškem centru proti rasizmu. Če storilec ni musliman, njegovo razmišljanje ne šteje več za politično ali religiozno prepričanje, ampak postane njegov osebni zdravstveni problem. Tudi če Norvežan v svojem razmišljanju ni bil osamljen in je bil naposled razglašen za prištevnega, velja za osamljen primer. Ker je to, kar je storil, storil sam. Norvežanom tako nihče ni mogel naprtiti kolektivne krivde za desničarski ekstremizem ter od njih zahtevati naj javno obsojajo in se distancirajo od radikalnega borca za ohranitev norveške identitete pred tujci.

Še toliko bolj nepredstavljivo se zdi, da bi se zdaj v primeru kopilota kdo spraševal, kaj je narobe z nemškim krščanstvom ali pa zahteval revizijo evropskih učnih načrtov ter obsodbo zahodne kulture in njene obsedenosti z zgodovino, ki zahteva vedno nove podvige, vedno nove izjemne posameznike in pušča za sabo tiste, ki podležejo takemu pritisku, dobijo nočne more in strmoglavijo.

Napadalni samomorilec ni fanatik tako kot samomorilski napadalec. Za razliko od islamskega skrajneža, ki skuša menda priti v raj, da bi se rešil bede, v kateri živi, skuša naš depresivec iz domnevnega raja prit v zgodovino. Škodo bo poravnal nemški prevoznik.

 

join the đihad:
https://www.facebook.com/jak.dijak

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.