Domače

Domače

Oddaja
23. 2. 2017 - 8.15

V zadnji februarski ediciji konoplji namenjene rubrike četrtkovega jutranjca ostajamo v podalpju in soseščini, kjer bomo na hitro preleteli zimsko dogajanje na področju konoplje. Kot nam je v Travici vsake toliko časa v navadi, za začetek pokukajmo na Hrvaško.

Od novembra je kanabisovo olje hrvaškim pacientom z receptom na voljo tudi v lekarnah, a za mnoge zaradi visokih cen ostaja nedostopno. 25 mililitrov olja z vsebnostjo 2,5 oziroma 5 miligramov THC-ja in CBD-ja na mililiter v razmerju 1:1 stane v lekarnah od 700 pa tudi do 1000 kun, odvisno od koncentracije kanabinoidov. S tem ne more konkurirati ponudbi črnega trga, na katerem so cene po navedbah pacientov tudi do petkrat nižje. Slabo zanimanje preseneča hrvaški Imunološki zavod, ki ugotavlja, da še niso pošle zaloge prvih 800 stekleničk olja, ki so jih iz Kanade uvozili avgusta, medtem pa so jih naročili še dodatnih 1600. Točnega števila izdanih receptov ne želijo izdati.

Zaradi visokih cen in odvisnosti od uvoza se na Hrvaškem ponovno pojavljajo pobude za omogočanje domače vzgoje kanabisa. Nekdanji zdravstveni minister in poslanec opozicijskega SDP Siniša Varga je v začetku meseca v saborsko proceduro vložil zakonski predlog, ki bi omogočil gojenje gandže pooblaščenim farmacevtskim podjetjem in zdravstvenim zavodom, v Društvu Medicinska konoplja pa oblasti pozivajo, naj pacientom, podobno kot v nekaterih drugih državah, dovolijo gojenje določenega števila rastlin. Predstavnik društva Saša Bajilo.

izjava

V eni od preteklih Vsemogočnih travic smo govorili o fitoremediaciji s pomočjo konoplje, v kratkem pa si lahko morda podoben projekt obetamo na območju Celjske kotline. V Zavodu Konopko so v začetku februarja zaključili z iskanjem kmetovalca oziroma obdelovalne površine v velikosti najmanj 10 arov na območju Bukovžlaka, Štor, Teharij ali Žepine, na kateri nameravajo preveriti uporabnost konoplje za čiščenje zemlje, kontaminirane s težkimi kovinami. Zdaj je projekt v fazi pridobivanja dokumentacije, njegovo morebitno izvedbo pa bomo vsekakor spremljali.

Od konca januarja v Ljubljani deluje brezplačna svetovalna pisarna, v kateri štirikrat na teden nudijo informacije za, kot pravijo, varno uživanje in uporabo konoplje. Več o svetovalnici pa Tanja Cvetrežnik iz društva Hopla konoplja.

izjava

Kot smo slišali, je v svetovalnici možno tudi, sicer ne brezplačno, analizirati vzorce kanabisa ali kanabisovega olja.

izjava

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness