Joint, drugič

Oddaja
13. 4. 2017 - 8.15

Da vrnitev po dvotedenskem premoru ne bio pretežka, bomov tokratni Vsemogočni travici ostali pri hedonistični uporabi konoplje in prižganem jointu. Pred dobrim mesecem smo preleteli njegovo zgodovino, v naslednjih minutah pa se bomo posvetili vsebini zvitka ter dilemam med kajenjem čistega kanabisa ali mešanice s tobakom

Kajenje samega kanabisa je predvsem ameriška navada, mešanje s tobakom pa prevladuje v Evropi, pa tudi Aziji in Afriki. Razlika naj bi bila zgodovinsko pogojena - medtem ko je bilo v 60. in 70. letih v Evropi bolj v navadi uživanje hašiša, ki so ga dodajali tobaku oziroma cigaretam, pa so v ZDA kadili predvsem kanabis, ki jo je bilo posušeno in fino zdrobljeno lažje samostojno zviti v joint. Danes posušeni konopljini vrhi prevladujejo tudi v Evropi, stare navade pa so kljub temu ostale. To pa seveda ne pomeni, da se na račun mešanja substance s tobakom tostran Atlantika zvijajo šibkejši jointi. Raznorazni statistiki - verjemite jim, kolikor želite - ocenjujejo, da se tako v ZDA kot v Evropi v povprečju v jointu nahaja približno 0,3 grama konoplje, na račun tobaka pa so špineli tukaj večji.

Mešanje konoplje oziroma hašiša s tobakom pa ni zgolj stvar navade, ki med drugim omogoča lažje kajenje in boljšo gorljivost jointa, pač pa po izkušnjah nekaterih uživalcev vpliva tudi na psihoaktivno delovanje gandže. Subjektivne zaznave so različne. Pri nekaterih uživalcih tobak oziroma nikotin intenzivira občutek zadetosti, pri drugih ga zmanjšuje, spet tretje pomirja in sprošča.

Ob različnih izkušnjah uživalcev pa je medsebojno delovanje nikotina in THC-ja kot ključnega psihoaktivnega kanabinoida slabo raziskano. Medtem ko je o učinkovanju slednjega malo neznanega in se o nikotinu govori predvsem zaradi njegove škodljivosti, pa so raziskave njunega sinergijskega delovanja precej zanemarjene. Vzajemno delovanje obeh substanc se tako pogosto razlaga z učinkovanjem ene ali druge, v tem primeru pa se razlika največkrat pojasnjuje z značilnostmi nikotina.

Eden od vplivov, ki ga pripisujejo mešanju substanc in nima neposredne povezave z njegovimi psihoaktivnimi učinku, je, da dodan tobak povečuje potrebo po nikotinu. Slednje je lahko vidno bodisi tako, da si takoj za pokajenim jointom želimo prižgati še cigareto, bodisi tako, da nekateri po gandži začnejo kaditi tudi tobak. Da je tobak tisti, ki tudi v kombinaciji s konopljo spodbuja kajenje, je leta 2008 potrdila ameriška raziskava, ki je ugotovila, da se je pri udeležencih, ki so kadili blunte oziroma spliffe, kakor v ZDA imenujejo zvitke z dodanim tobakom, razvila večja odvisnost.

No, večja želja po tobaku najbrž ni med prioritetami ljubiteljev kanabis, njegovi psihoaktivni učinki pač. Prej omenjenim zaznavam uživalcem, da slednje krepi prav tobak, je leta 2009 skušala dati trdnejšo podlago skupina raziskovalcev, ki je ugotovila, da tobak povečuje izkoristek pri uparjanju THC-ja. V mešanicah s tobakom naj bi se po njihovih meritvah uparilo in s tem vdihnilo do 45 odstotkov več psihoaktivnega kanbinoida kot pri kajenju čiste kanabis.

Intenzivnejše oziroma drugačne zaznave zadetosti pa ne pripisujejo zgolj večji količini vnešenega THC-ja, ki naj bi jo omogočal tobak, pač pa tudi delovanju nikotina. Glavna učinkovina tobaka z aktivacijo nikotinskih receptorjev posredno vpliva tudi na sproščanje serotonina in dopamina. Tako se krepi občutljivost za stimulativne dražljaje in tako imenovani nagrajevalni učinek, povezan tudi s tveganjem za odvisnost. Nagrajevalni efekt naj bi v določeni meri sprožala tudi aktivacija kanabionidnih receptorjev. Značilen učinek nikotina, ki ga navajajo konzumenti mešanice tobaka in konoplje, je tudi občutek sproščenosti in pomirjenosti, kar pa je na drugi strani mogoče trditi tudi za gandžo.

Tobak v jointu v primerjavi s samim kanabisom povzroča večje zdravstveno tveganje. A s škodljivostmi tobaka vam bomo ob vseh mogočih opozorilih, ki smo se jih v zadnjih mesecih ponovno naposlušali, z novi protitobačnim zakonom pa se jih bomo tudi nagledali, tokrat prizanesli. 

Namesto tega tokratno Vsemogočno travico zaključujemo z vabilom na letošnji Marihuana marš, ki se bo odvil prihodnji teden, tokrat v dvodnevni izvedbi. V sredo bo v Študentskem kampusu na sporedu serija okroglih miz, v četrtek pa se bo na Kongresnem trgu odvil še tradicionalen shod. Za vse, ki vas zanima sredin program: ob 14. uri se bo odvila okrogla miza o industrijski uporabi konoplje, ob 16. uri pa o medicinski uporabi kanabis. Prvi dan se bo nato zaključil še z posvetom nevladnega sektorja.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness