Zdraviti sistem zdravstvene nege

Aktualno-politična novica
Zbornica - Zveza
17. 9. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije je danes na novinarski konferenci podprla dokument o poklicnih kompetencah v zdravstveni negi. Dokument je v veljavo stopil avgusta letos, nanj pa se je pritožila Koordinacija zdravniških organizacij, ki je ministra za zdravje Aleša Šebedra v javnem pismu pozvala, naj soglasje k dokumentu zamrzne. Minister je medtem že oblikoval delovno skupino, ki bi dokument dopolnila. 

Predsednica Zbornice - Zveze Monika Ažman je povedala, da je dokument usklajen s stroko. Njegova naloga je odpraviti anomalije v organizaciji  zdravstvene nege. 

Izjava

Na današnjem srečanju so dokument podprli tudi predstavniki sindikatov delavcev iz zdravstvene nege. Kljub temu ostaja nekaj vprašanj v zvezi z njegovo implementacijo. Nesporazume, ki izhajajo iz napačnega razumevanja dokumenta zdravstvenih zavodov, predstavi Jakob Počivavšek s sindikata Pergam.

Izjava

Srednje medicinske sestre, ki pa pri svojem delu opravljajo dejavnosti, za katere niso usposobljene, a so pri delu pridobile znanje za njihovo opravljanje, predstavljajo še eno težavo.

Izjava

Morebitno potrebno dodatno izobraževanje mora po zakonu kriti zdravstveni zavod in ne zaposleni posameznik. Težavo predstavlja zagotavljanje mest v študijskem programu.

Izjava

Koordinacija zdravniških organizacij, med njimi sindikat zdravnikov in zobozdravnikov FIDES, dokumentu, kot rečeno, nasprotuje. Med razlogi za nasprotovanje med drugim navaja, da dokument ne upošteva, da je za zdravljenje odgovoren zdravnik, zdravstvena nega pa torej ne predstavlja samostojnega stebra zdravstvenih storitev. Drugič, dokument naj bi vodil v ukinitev poklica srednje medicinske sestre oziroma zdravstvenega tehnika. Dalje, pri dokumentu niso sodelovale zdravniške organizacije.

Ažman verjame, da temu botruje predvsem želja po denarnih sredstvih. 

Izjava

Na očitke o ukinjanju poklica srednje medicinske sestre Ažman navede številke. Te jasno kažejo, da poklic nikakor ni odpravljen:

Izjava

Prav tako naloge srednjih medicinskih sester niso zreducirane na golo administrativno funkcijo. Kaj vse sodi k njihovim kompetencam, predstavi Ažman:

Izjava

Proti stališču koordinacije se postavi tudi Počivavšek, ki današnji Offsajd zaključi z mnenjem o tem, kaj bi se zgodilo, če bi bil dokument odpravljen.Izjava

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

(love react)

Dej nej en enemu random članu FIDESa enostavno po kirurški operaciji, ko se na primer zbudi iz anastezije reče: "Ja nč pejte domov, pa si sami prevežite in izpirajte rano, sej znate, itak mate vse doma, vasj bojo že tam prenašali". In ga lepo direkt iz operacijske fukne na pločnik. Zdravstvena nega kao ni samostojna veda, dej, dej pobčki zdravniki.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.