Povzetek 9. redne seje študentskega zbora ŠOU – 2. del

Oddaja
19. 12. 2021 - 16.00

Poročila organov in predstavitev Študentskega kampusa
 / 21. 10. 2021
V četrtek, 16. decembra, se je po skoraj dveh mesecih odvilo nadaljevanje 9. redne seje študentskega zbora ŠOU. Prva točka na dnevnem redu se je nanašala na spremembe akta o ustanovitvi Zavoda Socialni inkubator Študentski kampus, ki so jo poslanci in poslanke v celoti podprli. S spremembo so zmanjšali število predstavnikov ŠOU v svetu zavoda. Tovrstna sprememba je poleg kampusa nujna še za vsaj tri zavode ŠOU, in sicer za Študentsko svetovalnico, Radio Študent in Kersnikovo, če želijo ohraniti status organizacije v javnem interesu. Brez tega statusa bi namreč zavodi izgubili možnost pridobivanja sredstev prek številnih razpisov, ki pa so za nekatere zavode – zaradi prenizkega financiranja ŠOU – nujni. Omenjena sprememba torej v praksi pomeni, da bi imel ŠOU manj nadzora nad svojimi zavodi, a hkrati zavodom omogoča nadomeščanje vedno nižje podpore ŠOU.

Predsednik Študentskega kampusa Alen Nikola Rajković je v odgovoru na vprašanje poslanke o tem, na katere razpise se zavod prijavlja, odgovoril, da bodo med drugim črpali 68 milijonov evropskih sredstev za razvoj podeželja in sredstva z naslova zelenega prehoda. Študentski kampus po novem ne bo le čist in urejen, temveč tudi zelen.

Poročila, predstavitev Študentskega kampusa in drugo
 / 24. 10. 2021
V okviru točke poslanske pobude in vprašanja je opozicijsko poslanko Veroniko Tržan zanimalo poročilo delovanja svetov zavodov in kako potekajo spremembe ustanovitvenih aktov ostalih zavodov. Rok Dolenc, predstavnik sveta zavoda Študentska svetovalnica, je odgovoril, da so spremembe že obravnavali in da jih bodo poslali naprej. Aleksander Milićević pa je za zavod Radio Študent povedal, da so planirane podobne spremembe kot za Študentski kampus. Tržan je zanimalo še, zakaj se svet zavoda Radia Študent še ni uspel dobiti. Že večkrat je namreč seja sveta odpadla, ker se je nista udeležila predstavnika ŠOU iz vrst Povezanih. Odgovarja Milićević.

IZJAVA

Nadalje je Tržan zanimalo, zakaj predsedstvo ŠOU podpira kandidaturo Roka Petriča za generalnega sekretarja ŠOS za mandatno obdobje 2022–2024 in ali menijo, da se s tem strinja tudi širša študentska javnost. Blaž Plazar, vodja resorja za študijsko problematiko in član skupine Modro za študente, je odgovoril, da so ga podprli, citiramo: »ker je izrazil željo in zanimanje in da bi tako obravnavali tudi druge potencialne kandidate«. Konec citata.

Starejši študenti in študentke se lahko Roka Petriča spomnijo iz časa volitev v študentski zbor leta 2016. Na Filozofski fakulteti je takrat v imenu Povezanih, a pod drugim imenom, kandidaturo razglasila skupina Filoface, pri planiranju njihove kampanje pa so jim pomagali tudi člani Modro za študente. Petrič je kot koordinator brucev, ki so jih potiskali za kandidiranje na volitvah – v nekaterih primerih celo brez njihove vednosti o kandidaturi – med drugim širil protipropagando in laži o Radiu Študent in takratni študentski opozicijski stranki Iskra. Poleg tega je, kot navajajo v časniku Dnevnik, Klemen Peran, tedanji predsednik ŠOU, koordiniral negativno volilno kampanjo. Peran, zdaj direktor zavoda Študentska svetovalnica, je skrbel za to, da so opozicijske kandidate za dlje časa zamotili in jim tako onemogočili komuniciranje s potencialnimi volivci.

Poslanka skupine Zagon Sarah Tkalec je na predsedstvo naslovila vprašanje o ustreznosti podpore kandidatu, ki je v času prej omenjenih volitev na Filozofski fakulteti dobil globo za spolno nadlegovanje. Luka Kopinšek, vodja resorja za obštudijske dejavnosti in član skupine Povezanih, na to odgovarja:

IZJAVA

Pritrdil mu je tudi Milićević, ki je dodal, da Petrič nikoli ni bil pravnomočno obsojen, a odgovor policijske postaje Ljubljane kaže drugačno sliko. Citiramo: »Policisti so na podlagi vseh zbranih obvestil kršitelju zaradi njegovega ravnanja izdali plačilni nalog zaradi prekrška po 6. členu Zakona o varstvu javnega reda in miru. Kršitelj po nam znanih podatkih ni bil študent Filozofske fakultete. Zoper njega je bil voden in tudi zaključen prekrškovni postopek zaradi kršitve določil 1. odstavka 6 člena Zakona o javnem redu in miru, za drzno, nesramno in žaljivo vedenje, ter mu izrečena predpisana globa«. Konec citata.

Po poročanju časnika Dnevnik in prič je šlo za nadlegovanje kandidatk Združene liste študentskih društev FF, ki bi v študentskem zboru predstavljala opozicijo. Kandidatke so zatrdile, da jih je Petrič nadlegoval s seksističnimi izrazi, zasledovanjem in tudi dotikanjem. Vodstvo ŠOU je takrat zapisalo, da naj bi asistent na fakulteti Tibor Rutar fizično obračunal z enim od študentov, ki so pomagali ekipi Filofac. Izkazalo se je, da je bilo sporočilo zavajajoče in da je bila situacija prej kot ne obratna.

Zanimivo je tudi, da ob brskanju po spletni strani ŠOU in ŠOS ni mogoče zaslediti razpisa za kandidaturo na mesto generalnega sekretarja ŠOS in podrobnejšega pravilnika glede razpisa in kandidacijskega postopka za to funkcijo. S prostim očesom lahko beremo le člene v Študentski ustavi, ki pa niso podrobni glede te faze. Na odgovore ŠOS o razpisu in pravilnikih še čakamo, zato bomo v redakciji o zadevi še poročali.

Nadaljevanje 9. seje študentskega zbora ŠOU je povzela Eva.

Novoletno voščilo

*Fotografija "izobraževanja" o študentskem organiziranju, ki ga je koordiniral Rok Petrič*

 

Odgovori Študentske organizacije Slovenije z dne 20. 12. 2021:

10. odstavek tretjega člena Zakona o skupnosti študentov (ZSkus-1) ter 3. odstavek 14. člena Študentske ustave določata, da člani vodstvenih in nadzornih organov ŠOS in OO ŠOS ter pravnih oseb pod prevladujočim vplivom (kamor spada tudi generalni sekretar ŠOS), ne smejo biti osebe, ki so bile pravnomočno obsojene na zaporno kazen v trajanju več kot 6 mesecev. Takšno omejitev postavljajo veljavni akti, o teži preostalih dejanj kandidata pa presojajo člani skupščine ŠOS kot člana organa, ki generalnega sekretarja imenuje.

Glede na to, da razpis za mesto generalnega sekretarja še ni pripravljen, predsedstvo ŠOS pa skupščini ŠOS seveda v imenovanje kandidatov še predlagalo, je težko komentirati morebitne kandidate za organe ŠOS.

Postopke in odločitve znotraj zborov posameznih študentskih organizacij sicer težko komentiramo. Je pa treba opozoriti, da je bila praksa v preteklih razpisih za mesto generalnega sekretarja ŠOS takšna, da je bilo ob oddaji kandidature potrebno dodati tudi podporo (vsaj) ene organizacijske oblike ŠOS. Glede na Vaše navedbe ŠOU Ljubljana torej kot kaže podpira njegovo kandidaturo.

Dodatnih postopkov glede kandidiranja akti (razen Študentske ustave ter razpisa) ne določajo.

Če razpis za generalnega sekretarja ŠOS še ni zunaj, kdaj bo zunaj? In kako dolgo bo trajal?

Na to vprašanje žal ne moremo odgovoriti, saj predsedstvo ŠOS besedila razpisa še ni pripravilo in obravnavalo.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

🧶

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness