HRANA S PRETEČENIM ROKOM MINIMALNE TRAJNOSTI KOT SOCIALNI KOREKTIV

Aktualno-politična novica
2. 6. 2014 - 17.00
 / OFFsajd

Z uveljavitvjo novega pravilnika o splošnem označevanju predpakiranih živil s 24. majem je omogočeno trženje le teh tudi po pretečenem roku minimalne trajnosti. Živila s pretečenim datumom minimalne trajnosti bodo morala biti posebej označena in ločena od drugih živil. Naj pojasnimo pojma datum minimalne trajnosti in datum uporabe: datum uporabe je oznaka varnosti živila in se nanaša na hitro pokvarljiva živila, katerih po preteku označenaga datuma ni priporočljivo uživati, medtem ko se datum minimalne trajnosti nanaša na kakovost živila in se uporablja pri živilih z daljšim rokom trajanja. Po preteku datuma minimalne trajnosti proizvajalec ne zagotavlja več kakovosti živila, ampak le to je navadno še vedno užitno, vkolikor je bilo pravilno shranjeno.

Kakšne posledice prinaša nov pravilnik, kakšna je varnost živil s pretečenim rokom minimalne trajnosti in ali je to ustrezen socialni korektiv, smo se pogovorili z agrarnim ekonomistom Alešom Kuharjem, predavateljico s Fakultete za varnostne vede, Vesno Leskošek in direktorico socialne trgovine Sotra, Ivo Poropat.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

dragi moji, tu se je potrebno navezat na direktivo, ki bo lahko samo pred-uvod v ne-označevanje genetsko modificiranih vsebin v hrani, ki jo bom jedli. je že sploh fajn, da smo dobrodelni ampak dobrodelnost bi morala biti nekje drugje. poglejte samo kaj je naredila župan Pirana - on je npr ko se je kriza začela, tistim ki so bili najbolj socialno ogroženi razdelil mali delček zemlje a ne? s tem pač pokončaš dve muhi na en mah, odrešiš se ne prisilnega čustvovanja in empatije in podaš tistemu, ki res potrebuje pač neko sredstvo, da se z lastnim delom, voljo in sposobnostjo izkoplje iz tega, kamor ga je napotil sistem - iz občutka manjvrednosti. simpl a ne?

primer Etiopije si sedaj poglejmo in našega ampbasadorja - Mulatu Estatke-ja.
ok, kot glasbenik bi pač rad nekaj zapel a ne? o tem, da smo vsi enaki in da imamo vsi pravico do hrane in podobno. tu je vse ok. potem pa poglejmo, npr. science-policy interface seminar na univerzi v amsterdamu, ki je pod drobnogled vzela direktivo, ki se je navezovala na Etiopijo. v tej direktivi za nadaljnjo politiko je sicer diskurz že sam po sebi vprašljiv, vidi se, da so strokovnjaki bili na delu. več scenarijev, vsak po svoje gode - in potem je potreben samo rahli cut-and-paste, da se naredi fajn tuti fruti in da se vsi pojmi med seboj pomešejo. čeprav stvari sploh niso za pomešat!
torej imaš direktivo, politično iniciativo, imaš tudi kapital - in imaš veliko organizacijo na mednarodnem nivoju ala - IFAD (enabling poor rural people to overcome poverty)
uauuuuuu zdej se pa lahko začnemo tolči po prsih. delati dobro je dobro, ampak pomembno je, da se pri tem ne spregledajo vse strukture moči, ki pa so nameščene na določenih koncih sveta že od davno.
tu moraš nujno potrebno imeti UM, nekoga, ki preleti, ki izpostavi, ki ve nekaj od prej in za nazaj - potem pa reče - to je TAKO IN TAKO.
tu pravzaprav ne gre za gor dol, za levo desno, tudi ne gre za vprašanje nacionalnosti, kdo si, kje rojen, kdo so tvoji starši, koliko imaš na računu ---- ne ne ne ne.
gre samo za to, da je treba vedet kaj se v resnici dogaja, pod masko politike in pod okostenelim ogrodjem zgodovine.
meni se to zdi zelo simpl a ne?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness