Anarhizem v zvoku, besedi in prostorih srečevanja

Anarhizem v zvoku, besedi in prostorih srečevanja

Oddaja
17. 5. 2018 - 12.00

V tokratnji oddaji anarhizem skozi zvok, besedo in prostore srečevanja.

 

Govorili bomo z delegacijo soustvarjalk in soustvarjalcev Črne luknje, ki se te dni mudijo na četrtek srečanju mreže anarhističnih in antiavtoritarnih radiev, kateri bo mogoče prisluhniti to nedeljo na valovih radia študent. In sicer bodo vsi udeleženi združili glasove v skupni oddaji 4th Live International Anarchist Radio Broadcast

______________

Mreža anarhističnih in antiavtoritarnih radiev

V času, ko krizne situacije vse bolj prežemajo naš vsakdan, so tisti, ki se upirajo represivnim ukrepom in avtoritarnim strukturam moči, vse manj slišani. Preko mainstream medijev so glasovi upora, ki prihajajo iz anarhističnih krogov, najpogosteje izkrivljeni. Tudi iz tega izhaja želja po soustvarjanju novih samoorganiziranih medijskih struktur in jačanju že obstoječih – vse to z namenom odpiranja prostora raznolikim glasovom avtonomnih anarhističnih in antiavtoritarnih gibanj.

Večjezična mreža »Anarchist and antiautoritharian radio network« je bila vzpostavljena z namenom krepitve kontaktov med raznolikimi kolektivi, ki aktivno delujejo na področju ustvarjanja audio materialov z libertarno vsebino. Mreža tako povezuje kolektive iz širokega spektra ustvarjanja in posredovanja audio vsebin – od podcast-ov, preko radijskih oddaj, kot celotnih radijev – internetnih ali piratskih, ki v regijah, kjer je to še mogoče, delujejo na zasedenih frekvencah.

Ideja ni nujno ustvarjati nove radijske vsebine, temveč razširiti in izmenjati že obstoječe materiale ter jih tako narediti dostopnejše. Mreža predstavlja konkretno metodo za izmenjavo materialov in vzpostavljanje prostora za združevanje novic, analiz in komentarjev ključnih tem iz vsega sveta iz antiavtoritarne perspektive. Eden izmed konkretnih korakov tega že večletnega mreženja je tudi spletna stran (www.a-radio-network.org), kjer so predstavljeni vsi sodelujoči kolektivi, ter na kateri je mogoče najti mesečno skupno oddajo »B(A)D NEWS – Angry voices from around the world«. Le ta predstavlja enega izmed konkretnih skupnih projektov, katerega koordinacija rotira med sodelujočimi kolektivi v mreži, končen produkt pa je oddaja, v kateri so združene novice iz celega sveta. Vsak 15. dan v mesecu vas tako pričaka nov kolaž anarhističnih analiz, izkušenj in praks.

Mreža »a-radiev« je bila ustvarjena skozi kolektivni proces – med tovariši, ki čutijo ne le potrebo po anarhističnih in antiavtoritarnih vsebinah na radiju, temveč tudi po samoorganiziranem in nekomercialnem ustvarjanju teh vsebin. Čeprav smo obkroženi z mnogimi oblikami avtonomnih medijev, še zmeraj vidimo in slišimo radio kot relevanten način izražanja in komunikacije, ki bi ga radi razvijali tudi v prihodnje. Tudi sam akt skvotiranja frekvenc je prepoznan kot političen korak boja proti komercializiaciji in proti družbi nadzora.

Proces oblikovanja ideje o mreži anarhističnih in antiavtoritarnih radiev je stekel že na Balkanskemu anarhističnemu sejmu knjig, v Ljubljani leta 2013. Izkupiček teh diskusij je bila tudi mejling lista za izmenjavo materialov. Z željo po skupnemu boju za bolj avtonomne medije in mreženju kolektivov s področja antiavtoritarnih in anarhističnih radijskih vsebin, katerih produkcija sledi antiavtoritarnemu načinu delovanja, smo leta 2015 v Ljubljani organizirali prvo Mednarodno srečanje anarhističnih in antiavtoritarnih radijev naslovljeno z »Voices of anarchism«, katerega se je udeležilo 7 radijskih projektov.

V naslednjih letih smo sledili sklepu, da skušamo prostor srečevanja sodelujočih in na novo priključenih radijskih projektov, ustvariti vsaj enkrat letno, in tako je v letu 2016 srečanje potekalo v Berlinu, leto kasneje pa v Atenah. Vsako srečanje predstavlja prostor ne le za mreženje in izmenjavo analiz, novic in razvoja konkretnih orodij za nadaljnje sodelovanje, temveč tudi prostor za ustvarjanje skupnih vsebin. Tako bomo letos že četrtič združili glasove, zgodbe in analize z vsega sveta v skupni večurni oddaji, posneti na samem srečanju. Danes v mreži aktivno sodeluje več kot 20 kolektivov, ki se jim priključujejo novi.

Še vedno pa ostaja na mizi ena izmed začetnih idej – 24/7 a-radio, ki bi v neprekinjen stream-u združeval že obstoječe in tekom procesa oblikovane vsebine vseh sodelujočih kolektivov. Mogoče nam v prihodnje uspe izpeljati tudi to. Mogoče že danes.

______________

V januarju, ko smo ob jutranji kavi prebirali o smrti Ursule K. Le Guin, je marsikdo, ki so mu avtoričina dela zaznamovala upajmo da tudi kak političen premislek, spet znova vzel v roke katero izmed njenih del. In tako se je ravno ob ponovnem prebiranju porodila ideja o prenosu besed avtorice v eter. Ker pa je tovariški radio Dissident Island iz Londona že v februarju strnil nekaj avtoričinih misli, v tokratnji ediciji oddaje Črna luknja kolaž, ki so ga pripravili.

______________

V sklepnem delu oddaje še nekaj napovedi, s poudarkom na letošnjem ANARH-u - festivalu avtonomne politike in kulture, ki bo potekal v Rijeki 25. in 26. maja.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness