Skvot ARGO

Oddaja
13. 10. 2016 - 12.00

V osrednjem delu predstavitev skvota Argo, poleg tega v oddaji še napovedi razgibanega dogajanja v prihajajočih dneh, zadnje dogajanje v Sokolcu in...

-----------------------------------------------------------------------------------------------

UPIRANJE RASIZMU IN POLICIJI V ZDRUŽENIH DRŽAVAH AMERIKE

Predstavitev in diskusija z udeležencem projektov CrimethInc.

Že vse od prihoda Kolumba v Severno Ameriko je bil rasizem temeljno orodje za vladajoče institucije v ZDA. V tokratni diskusiji bo anarhisti iz ZDA ponudil vpogled v ozadje vstaj v Fergusonu, Baltimoru in drugih krajih v ZDA. Skupaj bomo razpravljali o vlogi anarhistov in antifašistov v boju proti policiji, nacionalizmu in ostalih rasističnih strukturah po vsem svetu.

Predstavitev bo v angleščini z možnostjo prevoda v slovenščino.

Dogodek je del programa letošnjega samoorganiziranega antifašističnega nogometnega turnirja Brcnimo rasizem #5, Zagorje

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Brcnimo rasizem #5, Zagorje
 

V Zagorju bo v soboto, 15. oktobra 2016, potekal jubilejni, že peti zaporedni samoorganizirani antifašistični nogometni turnir Brcnimo rasizem. Turnir bo potekal na že standardni lokaciji – igrišče Proletarec ob Mladinskem centru Zagorje.

Dogodek je del širše pobude Brcnimo rasizem, katere namen je kolektivno zavrniti sovraštvo in izključevanja ter zgraditi solidarnost med ljudmi in skupnost radikalne enakosti. Gre za odprt prostor, ki zavrača rasizem, seksizem, homofobijo, nacionalizme in vse druge oblike diskriminacije.
Nogomet kot skupinski šport zahteva komunikacijo in sodelovanje med posamezniki. V nogometu ne obstaja individualni uspeh, ki bi ga lahko ločili od celotnega moštva, temveč je potrebno za to delo celotne ekipe. Ekipa je močna toliko, kot so sposobni in kreativni posamezni igralci ter kolikor so ti posamezniki zmožni kombinirati različne sposobnosti in sodelovati z ostalimi v kolektivu. Nogomet je tako tudi dobra priložnost za vajo in eksperimentiranje z individualno svobodo in družbeno odgovornostjo, saj se je včasih potrebno izpostaviti, spet drugič pa držati nazaj, da bi bila naša ekipa uspešna.

V današnji družbi smo priča vedno bolj pogostim, hitrejšim spremembam. Te spremembe so za marsikoga prevelik zalogaj, zato se ljudje zatekajo k sovraštvu kot odgovoru, ki ponuja navidezno varnost in konzervativen odgovor na novo realnost sveta. Sovraštvo in ksenofobnost do različnih (novih) pojavov v družbi sta pogosto plod nepoznavanja, zato je v boju za odprto in strpno družbo pomembno, da v praksi pokažemo, kaj zares te neznanke pomenijo. Za to obstaja več različnih poti in možnosti in ena izmed njih je zaradi skupinskega duha in logike igre ravno nogomet.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Et tu, Brucus?

Pozdravljen_a na Univerzi v Ljubljani, na začetku tvojega študijskega obdobja! Študentsko življenje je polno odločitev, križišč in dilem. Vsi te nekam vabijo, vsi te nekaj pozivajo. Ljubljana, ki je morda še ne poznaš, je polna raznoraznih zanimivih kotičkov, skupin in pogledov. Naj te ne preslepi občutek, da obstajajo zgolj brucovanja-bruhovanja z najnovejšimi glasbenimi trendi iz Hrvaške; Študentska Ljubljana ima tudi manj vidno in bolj temačno, a nedvomno bolj zanimivo plat: v tem mestu smo tudi mi.

Smo organizacije, kolektivi in posamezniki_ce, ki delujemo izven okvirov, ki nam jih postavlja trenutna družbena ureditev. Zase mislimo, da imamo vizijo, kako narediti svet boljši in drugačen. Nekateri drugi mislijo, da smo skrajni levičarji, zapohanci, izdajalci domovine, itd.

Če se želiš prepričati, kaj je res, pridi na dogodek ET TU BRUCUS – v četrtek, 13.10., od 16:00 v Tovarno ROG. V popoldanskem času bomo organizirali oglede, diskusije, sodelujoči kolektivi se bomo predstavili, dan pa bomo zaključili s koncertnim programom. Za koncertni program bo potreben prostovoljni prispevek v višini 3€, ob prispevku 5€ ali več, pa dobite poslastico. ;)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPI INDE Kafeterija Anarhija: Predstavitev časopisa Umanità Nova

15. oktober @ 20:00 - 22:00

 

Tokrat bomo v sklopu ciklusa Kafeterija Anarhija gostili tovariše iz uredništva italijanskega anarhističnega časopisa Umanità Nova. Predstavili nam bodo njegovo dolgo zgodovino (skoraj stoletje obstoja) in sedanje delovanje kolektiva, zbranega okrog njega. Časopis namreč predstavlja prostor za srečevanje, sodelovanje, diskusije in analize, ki se ukvarjajo z anarhističnimi in drugimi antiavtoritarnimi gibanji, temami in dogodki. V svoji zgodovini je bil večkrat tarča različnih represij, a je skozi svojo prakso samo-financiranja in z zagnanostjo ljudi skozi različna zgodovinska obdobja uspel obstati kot pomembno glasilo emancipatornih praks in teorije.

Linka do spletne strani in arhiva:

http://www.umanitanova.org/

http://www.ecn.org/uenne/archivio.html

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

MIRKO MILES PREDOVIČ

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.