MEDIZPITNIH AKADEMSKIH 15

Oddaja
13. 6. 2013 - 15.30

Drage poslušalke in poslušalci, pozdravljeni v oddaji Akademskih 15, ki tudi v tednu, v katerem je minilo sto let od prve mature v slovenskem jeziku, v katerem je ljubljanska univerza promovirala že devettisočprvega doktorja znanosti in v katerem se večina študentov kratkočasi s predpisano izpitno literaturo, začenja pregled aktualnih dogodkov na področju visokega šolstva na tujem.

Z izpitno literaturo se trenutno ni treba ukvarjati študentom v Iranu, saj je tamkajšnje Ministrstvo za visoko šolstvo zaradi predsedniških volitev, ki bodo potekale v petek, 14. junija, univerzam naložilo, naj za dva tedna prekinejo predavanja in preložijo izpitne roke. V Iranu so bile univerze in univerzitetni kampusi v preteklosti pogosto središča, v katerih so se odvijale kampanje liberalnejših predsedniških kandidatov, tudi tokrat pa se je prav na univerzah pojavilo nekaj opozicijskih kandidatov. Ker so univerze in campusi zaprti, so se študentje povečini morali vrniti domov, to pa je preprečilo večje proteste in onemogočilo politično aktivnost študentov.

Da je lahko študij tudi slaba naložba, je ugotovila študija Should Eveyone go to College?, ki jo je objavil ameriški Center on Children and Families. Študija ugotavlja, da univerzitetna izobrazba sama po sebi ne zagotavlja več, da bi posameznik po diplomi lahko dobil dobro plačano službo in s tem poplačal študijske kredite, ki v Ameriki večini študentov omogočajo financiranje študija. Ob opozorilih, da študij vse bolj postaja privilegij elit, pa kritiki izpostavljajo, da se raziskava osredotoča zgolj na finančno plat izobraževanja, ne vključuje pa družbenih koristi študija, npr. koliko sam študij sploh omogoča prehodnost med sloji v družbi.

Danski minister za izobraževanje Morten Østergaard je v intervjuju za časopis Berlingske Tidende pozval h „kulturni revoluciji na univerzah“. Le te naj po ministrovem mnenju vsakega študenta pripravijo na to, da bo, kako poznano, pripravljen na delo v privatnem sektorju. Predsednik danske rektorske konference, profesor Jens Oddershede, se je na ministrovo revolucionarno idejo odzval s podatkom, da že sedaj večina diplomantov danskih univerz dobi zaposlitev v privatnem sektorju, nezaposljivost mladih pa je problem trga dela in trenutne recesije. Žogico je zato vrnil na stran vlade, ki naj z ustrezno zaposlitveno politiko zagotovi delovna mesta za mlade diplomante, ne pa da z navajanjem nepreverjenih puhlic iz univerz dela grešnega kozla za nezaposljivost mladih. Miselni horizont politične kaste je očitno zelo podoben našemu tudi na tako opevanem severu Evrope.

V Bosni in Hercegovini pa se že nekaj časa odvijajo redni protivladni protesti. Po tem, ko se je v torek v Sarajevu zbralo blizu deset tisoč ljudi, so se včeraj na protestni shod podali tudi študentje in prebivalci v Banja Luki. Okoli dva tisoč jih je na ulicah zahtevalo od vlade Republike Srbske, da končno zgradi obljubljene študentske domove, zniža šolnine ter obračuna s korupcijo in organiziranim kriminalom v državi. V Bosni in Hercegovini med ljudmi, še posebej med mladimi, narašča obup, saj zaradi velike brezposelnosti in skorumpiranosti oblasti edino prihodnost po končanem šolanju vidijo v odhodu v tujino.

Nadaljujemo z novicami iz domačih logov. Včeraj se je na Kongresnem trgu v Ljubljani dogodila tradicionalna Triada akademij z naslovom Umetnost na ulici. Na njej so študenti in profesorji treh umetniških akademij v sodelovanju z nekaterimi drugimi fakultetami pripravili vrsto predstav, koncertov, razstav, umetniških dogodkov in pogovorov in na ta način predstavili polje umetnosti na ljubljanski univerzi. O tem, kaj  Triada akademij je, kakšen je njen namen in kaj se je na njej dogajalo, smo se pogovarjali z dekanom AGRFT, dr. Miranom Zupaničem:

/ izjava je v posnetku /

Danes se v Ljubljani na Novem trgu dogaja PUMstival, festival projektnega učenja za mlade. Več o samem festivalu nam je povedala Metka Bahlen iz zavoda BOB, ki organizira festival:

/ izjava je v posnetku /

Parlamentarni Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide je prejšnji četrtek soglasno podprl predlog zakona o štipendiranju. Poslanci in poslanke so si bili enotni, da je treba sistem štipendiranja čim prej urediti na celovit, transparenten in učinkovit način. Čeprav je predlog usklajen z vsemi partnerji, na Študentski organizaciji Slovenije pričakujejo, da bodo v parlamentarni proceduri upoštevani tudi nekateri njihovi amandmaji k zakonu.

/ Študentski napovednik /

Danes ob 19.00 bo v Trubarjevi hiši literature predstavitev novega zbornika Pedagoškega inštituta z naslovom Drugo pedagoškega diskurza. Zbornik je namenjen kritičnemu pregledu pedagoškega polja v Sloveniji in začetku procesa prenove pedagoške paradigme. Več o samem zborniku in današnji predstavitvi  nam je povedala njegova urednica Vesna Pobežin:

/ izjava je v posnetku /

Akademskih petnajst si je privoščil Blaž.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness