Prijavniških Akademskih 15

Oddaja
8. 8. 2013 - 15.30

Začnimo z novicami onkraj oceana. Prejšnji teden so v Paragvaju protestirali učitelji, potem ko je vlada sprejela sklep, da se šolsko leto podaljša do 24. decembra. V protestu je bilo udeleženih približno 40.000 učiteljev iz različnih sindikatov in združenj. Situacija se je zaostrila, ko je kongres zavrnil uradno prošnjo za povečanje sredstev za plače, bonus in pokojnine ter zahteval od sodnikov, da razglasijo protest za ilegalen.

 

Po novicah iz Južne Amerike se selimo še v Severno Ameriko, kjer so konec julija protestirali čikaški učitelji. V imenu varčevalnih ukrepov so odpustili kar tisoč učiteljev, kar posledično pomeni, da bo onemogočeno izvajanje določenih programov, kot so umetnost, glasba in jeziki. Ti se zaradi ukrepov tako selijo na internet v obliki online tečajev. Obenem pa je mestna občina brez pomisleka odobrila sredstva za gradnjo nove košarkarske arene za privatno univerzo DePaul.

 

Ostajamo v anglosaškem svetu. Uprava Univerze v Londonu je s koncem julija prepovedala izvajanje študentskih protestov na določenih predelih kampusa. Tiste protestnike, ki se ne bodo držali novih odločb, se bo odstranilo z uporabo policije. Univerza v Londonu svojo odločitev opravičuje z dejstvom, da naj bi protesti negativno vplivali na obiskovalce univerze in študente ter da gre pri tem za zaščito širše študentske populacije. Odločba je prišla v veljavo po protestu študentov in zaposlenih za enako plačano bolniško in pokojnino za zunanje izvajalce. Predsednik Sindikata Univerze v Londonu Micahel Chessum je odločitev univerze označil kot nezaslišano in njeno strogost primerjal z drakonsko.

 

Odločitev univerze Yale, da šestim študentom dovoli nadaljevati s študijem na univerzi, čeprav so bili spoznani za krive spolnega nadlegovanja, je sprožila val ogorčenja. Le eden izmed njih je dobil prepoved študija za dva semestra, ostali pa zgolj opozorila in obvezno udeležbo na treningu spolne senzitivnosti. Univerza je kot razlog za tako odločitev navedla potrebo po ohranitvi zasebnosti obtoženih študentov in domnevno kompleksnost okoliščin. Yale, ki sicer slovi kot ena najboljših univerz na svetu, je v lanskem letu doživel vladno preiskavo ravno na osnovi škodljive seksualne klime in nerednih prijav spolnega nadlegovanja.

 

Na domačih tleh se novice tokrat vrtijo predvsem okoli različnih prijav in pritožb, ki jih te dni študentje mrzlično pišejo ali pa čakajo na razpisane roke. Študentska organizacija Slovenije in Zveza ŠKIS sta ta teden na Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti naslovili zahtevi za pojasnitev okoliščin, ki so privedle do neprejemanja dodatka za bivanje in dolgotrajnih reševanj pritožb, ki se tičejo Zoisovih štipendij. Več o tem je povedal predsednik Študentske organizacije Slovenije Mitja Urbanc:

 

Izjava se nahaja v posnetku.

 

Nadaljujemo s prijavami. Na tem mestu tako ni odveč opozorilo, da se 12. avgusta izteče rok prijave za oddajo prošnje za subvencionirano bivanje v študentskem domu ali pri zasebniku. Za tiste, ki bi želeli bivanje podaljšati, pa se rok oddaje izteče 20. avgusta. Prošnjo je potrebno oddati preko elektronske vloge na spletnem portalu eVŠ. Vsi tisti, ki imate težave s prijavami, se lahko obrnete na Študentsko svetovalnico, v dnevih pred iztekom roka oddaje pa obratuje tudi posebna info linija s strani Študentskih domov v Ljubljani. Tudi letos je za subvencioniranje bivanja študentov na voljo 3,2 milijona evrov, na voljo pa je skoraj 15.000 ležišč.

 

Skoraj prepozno, a ne povsem, je za tiste, ki bi se želeli prijaviti na 2. javni razpis kot mladi raziskovalci v letu 2013. Zadnji rok za prijavo poteče z jutrišnjim dnem, vso potrebno dokumentacijo pa najdete na spletni strani Univerze v Ljubljani in Primorske univerze.

 

Današnjih Akademskih 15 zaključujemo z novico, vredno oznake loony novica. Slovenska demokratska mladina je pozvala ministra za izobraževanje Jerneja Pikala in izobraževalne ustanove, da poskrbijo za izbris ideologizacije otrok in mladine iz kurikulov in predavanj. Bolj konkretno rečeno pa je podmladek SDS zmotilo dejstvo, da naj bi se profesorji FDV masovno „prelivali“ na ministrska mesta. Le-ti naj bi obenem imeli povečini politično izkaznico stranke SD, to pa je seveda še en dokaz več, da je naš izobraževalni sistem kompromitiran, kot navaja SDM. Pravijo še, da se sami zavzemajo za ideološko in politično nevtralen izobraževalni sistem.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness