NPZ ali neplačano preverjanje znanja

Oddaja

V času ponovnega medvladja na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport se Klavdiji Markež, kandidatki za ministrico, o kateri bo danes odločal Državni zbor, že odpira nova fronta. Osnovnošolski učitelji so namreč prejšnji teden napovedali bojkot Nacionalnega preverjanja znanj, ki ga vsako leto pišejo učenci šestih in devetih razredov, učitelji pa jih od spremembe pravilnika leta 2013 popravljajo brezplačno. Predsednica SVIZ-a, Jelka Velički, je zastonjsko delo osnovnošolskih učiteljic in učiteljev komentirala takole:

 

Izjava

 

Glede na to, da večina poslušalcev ni obiskovala devetletke in ni na tekočem s stalnim spreminjanjem osnovnošolskega izobraževanja, naj najprej pojasnimo, kaj Nacionalno preverjanje znanja sploh je.

 

Izjava

 

O širšem kontekstu Nacionalnega preverjanja znanja smo povprašali predsednika združenja ravnateljev, Grego Pečana:

 

Izjava

 

Delo učiteljev pa ne sestoji le iz vrednotenja, opraviti morajo usposabljanje za e-vrednotenje, omogočiti vpogled staršem, obravnavati morebitne ugovore ter pripraviti pisna poročila. Jelka Velički je izpostavila, da učiteljice in učitelji po njihovih izračunih letno tako opravijo okoli 10.000 neplačanih ur, delo je skoncentrirano v čas dveh tednov v mesecu maju, ob tem pa učitelji niso oproščeni izvajanja svojih rednih delovnih obveznosti. O dodatnem razlogu, zakaj vrednotenje NPZ-jev ne sodi v redne delovne obveznosti, ponovno predsednica SVIZ-a:

 

Izjava

 

Nabor dodatnih obveznosti, ki jih morajo osnovnošolski učitelji opraviti v sklopu rednih delovnih obveznosti, je vsako leto daljši in trenutno obsega že 3 strani. O tem Pečan:

 

Izjava

 

Marjan Gorup, ravnatelj Osnovne šole Prežihovega Voranca v Ljubljani, k temu dodaja:

 

Izjava

 

Po treh letih opozarjanj in iskanju dialoga s pristojnim ministrstvom je osnovnošolskim učiteljem dokončno dovolj. K bojkotu je pred dvema tednoma najprej pozval ravnatelj Osnovne šole Prule, Dušan Merc, SVIZ pa sedaj med učitelji išče konsenz za bojkot NPZ-ja državni ravni, če na ministrstvu do petega maja, ko se NPZ začne izvajati, ne bodo ugodili glavnima zahtevama sindikata.

 

Še enkrat Jelka Velički:

 

Izjava

 

K bojkotu pozivata Andrej in Arne.

 

komad v posnetku: KOSTA, LAGANEE, MIRKO, SAMO BORIS, BRODII, MITO, DOŠA - BOJKOT (https://www.youtube.com/watch?v=zEg_tvDYcxk)

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness