Števlike in argument

Mnenje, kolumna ali komentar
30. 3. 2015 - 16.00

Prenovljena aplikacija Supervizor je objavila samo zneske honorarjev, kjer so predvsem prednjačili visokošolski profesorji. Objavili so samo številke. In to je to.

Hitro se pojavi vprašanje, kako je to mogoče? Ali so taki zneski sploh dosegljivi? Pač, študenti bi morali delati več kot šestdeset let, drugi bi takšen znesek zaslužili v celotni delovni dobi, seveda redno zaposljivi, ostali pa pač NE.

In to je bilo to. Nihče še ni obsojal, da je to koruptivno, kriminalno in nelegalno. Komisija za preprečevanje korupcije ni obsodila visokih mandarinov univerze, policija ni podala ovadb, ne poznamo pogodb, ne vemo, za kakšne transakcije je šlo, niti nam niso povedali, za katere konkretne projekte gre. Ko so v resnici objavili te številke v stilu Sokratovega zagovora, nismo vedeli, kakšna je obsodba.

To nam je razčistila ministrica s tem, da je odstopila. Njeni kolegi in kolegice s fakultet, ki so postavljali argumente za te zneske, rektorjeva konferenca, ko je ta opravičil tovrstno delovanje na univerzi, in vsi pisci, ki so tako ali drugače argumentirali te številke.

Eden prvih argumentov je, da gre za napačen znesek. Gre namreč za bruto znesek. Super. Torej to pomeni, da je dejanski znesek samo za par sto tisoč evrov manjši. To je ravno tako, kot da bi zadel na lotu milijon evrov in rekel: »Veš, nisem milijonar, sem moral

petnajst odstotkov plačati za davek, pa naslednjo leto dohodnino. Kupil si bom hišo, nov avto in šel z družino v Dubaj, saj veš, tipičen Slovenec.«

Naslednji argument je bil, da so to zaslužili na trgu. Super! To pa je argument. Še malo pa bi poslušali različne definicije, kaj to pomeni. Predstavljate si branjevko na tržnici, ki zasluži štiri sto evrov na mesec in bi argumentirala: »To sem zaslužila na trgu.« Seveda je ljubljanska tržnica veliko manjša kot tržnica davkoplačevalskega denarja, ampak to še vedno ni argument.

Slišali smo tudi, da gre za visoko usposobljeno stroko, ki znanstveno raziskuje, uči in je upravičena do takih zneskov.

To je zelo lepo, če ne bi bil znesek primerljiv z Nobelovo nagrado. Potem bi njihovi dosežki bili objavljeni v najbolj eminentnih znanstvenih revijah in celo javno dostopni. Poleg tako učinkovitega nabiranja sredstev bi jih nagradili vsaj z nagrado znanstvenik leta ali kar menedžer leta. Zakaj so gospodarska združenja nagrajevala samo menedžerje in direktorje, če pa kot profesor lahko zaslužiš več? Zakaj bi se nekdo učil samo za gospodarstvo. Mladina, pojdimo za rektorja, profesorja in pomagajmo gospodarstvu. Zakaj bi delal v slabi banki, če si pa lahko profesor!

Za razliko od osnovnošolskih in srednješolskih učiteljev je delo v visokem šolstvu drugačno. Če si visokošolski profesor, si ful drugačen. Kot je povedal rektor, gre za visoko usposobljene kadre, kjer je njihovo delo pač drugačno. Seveda je drugačno, če nekdo s podpisom podpiše avtorsko pogodbo za nekaj sto tisoč ali za par sto evrov. Tudi za pridobivanje kreditov v času od 2000 do 2010 so bili

podpisi drugačni. Nekdo je dobil par milijonov, drugi par sto tisoč, tretji pa nič. Seveda problema ni, ker je šlo za komercialna sredstva, kjer se je banka sama odločevala, komu bo dajala kredite. Ampak univerza ni enako kakor banke. Banka se lahko zmoti, univerza polna znanja pa NE. Pa saj jim je vseeno, strici iz Države bodo rešili vse. Za nas državljane pa je to preveč »zakomplicirano«.

Delo akademikov je drugačno. Mi lahko računamo, koliko bomo zaslužili s tremi, petimi, dvajsetimi evri na uro ali pa NE. Na primer Slavoj Žižek - zaposlen je na Filozofski fakulteti, pa tam sploh ne dela. To delo je res drugačno in komplicirano.

Nihče še ni obsodil akademske elite, ker niti ne vemo, kaj delajo. Ampak povedali so nam pa veliko. Res je, ne vemo, kako zaslužiti v takšni instituciji, kako težko je predavati, zraven pa še raziskovati. Res je, številke niso točne. In kot so nam povedali niti ne gre za številke, ampak za argumente. Povedali so nam vse, kaj so in kako delujejo ter kako ne-razmišljajo.

Hvala rektorju in mandarinski eliti, da ste nam povedali, kako delate! Še Snowden bi bil navdušen nad takim razkritjem.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness