Romano horo - romska pesem

Oddaja
29. 4. 2016 - 9.15

Janika Balaž se je rodil leta 1925 v madžarsko govorečo romsko družino z močno glasbeno tradicijo. Priimek njegovega očeta je bil Rac, kar je bil mađarski izraz za Srbe in zato se je odločil za bo prevzel kar mamin priimek Balaž. Odraščal je v Bečeju, kjer je z 10.leti strarosti pričel z igranjem violine v lokalni kavarni. Ko je ugotovil, da ne more postati najboljši violnist je preklopil na tamburico, katero je igral vse do konca svojega življenja. Na področju Subotice in Horgoša je igral s dvojcem, in sicer bratoma ki sta se imenovala »brača kozaci«. Od leta 1948 do leta 1951 je delal na Radiu Titograd v Črni Gori, kjer je še izpopolnil svojo tamburaško igro. Od leta 1951 pa do konca svoje delovne kariere je delal na Radiu Novi Sad, kjer je bil član njihovega velikega tamburaškega orkestra. Veliko noči je preživel s svojim 8 članskim bendom s katerim so igrali po »kafanah« Novega sada, zlastni na Petrovaradinskji trdnjavi, na kateri je postal eden izmed ikon. V svoji karieri je imel koncerte po vsem svetu, vključno z 36 nastopi v pariški Olimpiji. Domnevno, je prejel nekaj ponudb za učenje Tamburice iz Združenih držav Amerike in Sovjetske zveze, vendar nikoli ni želel zapustiti Novega Sada, kjer je umrl leta 1988.

Janika je sodeloval v številnih dokumentarnih in igranih filmih. Pesmi "Osam tamburaša s Petrovaradina" in "Primaši" sta bili posvečeni njemu. V svoji karieri je sodeloval s številnimi priznanimi glasbeniki, vključno z Zvonkom Bogdanom in Julio Biszák. Po njegovi smrti mu je mesto Novi Sad postavilo spomenik, ki stoji na trgu nasproti Petrovaradin trdnjave, ločuje pa ju reka Donava.

Jovan Adamov – dirigent orkestra Radio novi sad je o Janiki povedal, da ko je bilo govora o jazzu je bil vedno vodja zasedbe. Poenotenje zvoka orkestra je nekaj posebnega in nekaj, kar smo lahko slišali le ob njemu. Njegovi solo deli so bili nekaj zelo posebnega, v nas so vzbujali čustva, ki jih ni mogoče razložiti. Med tisoč tamburicami, je bilo vedno enostavno prepoznati tisto od Janike.

Poslušali bomo pesem iz leta 1974 z naslovom Verka Kaludjerka.

 

Romska beseda ali uvod v romski jezik

Ker se moramo imeti radi, se tokrat naučimo reči...

Ljubezen – khamljipe

Rad te imam – mangav tut

Avtorji: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness