Romano horo - romska pesem

Oddaja
27. 11. 2015 - 9.15

Še nismo končali z legendami, govorim o talentu romskih glasbenikov, ki si prislužijo naziv kralj ali kraljica. Tokratni je Kralj Ferus Mustafov znan tudi pod imenom King Ferus Mustafov.

Ferus Mustafov je romski saksofonist in multi-instrumentalist iz Makedonije. Mojster improvizacije izvaja balkansko folk in romsko glasbo in je igral na porokah. Je eden od balkanskih umetnikov, ki je romsko poročno glasbo uspel spreobrniti v mednarodni fenomen. Rojen je bil v romsko glasbeno družino, njegov oče Ilmi Jašarov, pa naj bi bil prvi, ki je saksofon uporabil v makedonski folk glasbi. Svojo glasbeno pot je začel pri sedemnajstih med študijem violine in klarineta na lokalni glasbeni akademiji za mlajše. V tem času je bil povabljen na turnejo s skupino, ki jo je vodil Toma Črčev, katere uspeh ga je pripeljal do opustitve študija in začetka svoje samostojne glasbene poti. Po služenju vojaškega roka, se je preselil v Sarajevo, kjer je prevzel vodilno vlogo v igranju folk glasbe tistega časa. Kasneje je postal vodja glasbenega programiranja v romskem jeziku na Radioteleviziji Skopje in pridobil mednarodno občinstvo s svojimi albumi, ki jih je izdal pri založbah kot so Globe style in Tropical. Legenda romske glasbe, Ferusom Mustafov, je na sceni prisoten že 50 let in se še ne namerava upokojiti, čeprav bi ga kot pravi že lahko nasledil eden od njegovih sinov.

Ansambl Ferus Mustafov je naslov plošče, s katere singl Turski čoček. Izdana je bila leta 1974, izvajata  pa jo Ferus Mustafov in njegov oče Ilmi Jašarov.

Romska beseda v romski pesmi ali uvod v romski jezik

V tokratni oddaji bomo poslušali kratek izsek intervjuja FerusaMustafova, ki ga bom prevedla.

Ferus je povedal, da: »Glasbenik je lahko vsak, vsak lahko igra, in ne da bi se hvalil, ne more bit vsak Ferus. Moje ime bodo težko presegli.«

No in ker je ta teden zapadel prvi sneg, vas bom naučila kako reči megla, mokro in sneg.

Megla – Magla

Mokro – Sapano

Sneg – Iv

Prvi sneg je zapadel, zato je zunaj megleno in mokro. »O prvo iv pelo, odoljeske i avrial magla hem sapano.«

 

 

Ka šuna amen sig - se slišimo spet kmalu

Avtorji: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness