Romano horo - romska pesem

Oddaja
18. 12. 2015 - 9.15

Tokrat predstavljam Ljiljano Petrovič Buttler.

Ljiljana Petrović se je rodila v Beogradu leto pred koncem druge svetovne vojne in že od dvanajstega leta nastopala po kavarnah. Že pri štirinajstih letih je dobila prvega otroka, kar je značilno za rominje, da se porocijo in imajo otroka ze pri 15. Pela pa je v vseh priljubljenih kavarnicah kot tudi tudi Beti Đorđević, Toma Zdravković in ostali. Že v sedemdesetih je imela za seboj bogato in solidno kariero ter številne oboževalce, to pa se je spremenilo s prvimi TV nastopi in koncerti v začetku osemdesetih, ko so jo kritiki razglasili za najboljšo interpretko romske muzike in ji nadeli bleščeč nadimek »mati ciganske duše«. Z nastopom na evroviziji, pa vendar že s svojo že vzpostavljeno kariero je postala najprepoznavnejša romska pevka v tedanji Jugoslaviji. Kot taka je zamenjala makedonsko romsko pevko Esmo Redžepovo in zaradi drugačnega glasbenega stila nič čudnega torej, da so Ljiljano Petrović tedaj označevali tudi kot romsko Ello Fitzgerald in Billie Holiday. Prvo ploščo «Djelem, Djelem Daje» z Ansamblom Zorana Pejkoviča je posnela v Ljubljanski založbi kaset in plošč, ravno za ploščo Ašunen Romalen, Šabana Bajramoviča. Leto dni po tem albumu je posnela še album Duško, Duško, spet naslednje leto še Pevam do zore, zabavljam druge, leta 1984 pa še svoj zadnji album iz prvega obdobja Gde li si sada. Po štirih uspešnih albumih, se je ob koncu osemdesetih umaknila iz sveta glasbe in s trojico otrok odšla v Nemčijo, kjer se je drugič poročila in prevzela priimek Buttler.

Po dolgi pavzi in nagovarjanju Dragija Šestića, naj se vrne v glasben svet se je z velikim zamahom vrnila, a tokrat s spremenjenjenim konceptom world glasbe. Leta 2002 je tako z Mostar Sevdah Reunion posnela album Mother of Gypsy Soul in začela, kakor je rekla sama, z novo kariero. Ta se je po še dveh ploščah in številnih koncertih zaključila 26. aprila 2010, ko je umrla zaradi nenadne bolezni. 

Poslušali bomo pesem E zvonija, zvonija, s plošče DUŠKO, Duško, ki je bila izdana leta 1982.

Romska beseda v romski pesmi ali uvod v romski jezik

No in v eni od prejšnjih oddaj že obravnavali družinske vezi in smo rekli da je Daj – mama, Dad – oče in Chavo – otrok. Zdaj jih bomo pa še okrepili z besedami, kot so sestra, brat, babica in dedek.

Sestra – Phen

Brat – Phral

Babica – Nona

Dedek – Papo

Vnuk – Vnuko

Iz besed tvorim stavek - Phral hem phenji gelje te dikhen nona hem papo. Brat in sestra sta odšla na obisk k babici in dedku.

 

ka šunaamen

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness