Romano horo - Romska pesem

Oddaja
8. 4. 2016 - 9.15

Ker smo v eni izmed prvih rubrik že opisali Esmo, se bomo tokrat posvetili izključno in samo zanimivostim iz njenega življenja, da jo pred koncertom še malo pobliže spoznamo.

* Esma je pričela s petjem pri svojih 10.ih letih, in sicer na tekmovanju »Mikrofon je vaš« , ki se je dogajalo na nekem lokalnem radiu. Zmagala je s pesmijo Chaje shukarije, katere aranžma je napisal Stevo Teodosievski.

* Babica je bila judinja - dedek katoliški rom. Po poroki s stevom, ki je bil pravoslavni makedonec, so praznovali vse praznike.

* Njen oče je bil visok 2,18 m in invalid brez ene noge. Esma ni poznala svojega očeta z dvema nogama in za to ji je bilo vedno žal. Oče je delal na ulici kot čistilec čevljev. Ko je postala popularna mu je v centru Skopja kupila salon, da ni več delal zunaj.

*Pravi, da so z brati in sestrami zelo lepo vzgojeni. Kot 8. letnica je prenašala mleko, štiri litre na dan, poleg tega pa v neki zgradbi čistila stopnišče, tako je vedno imela svojo žepnino.

*Od vedno je rada pela in plesala, sestre in bratje so se ji smejali, ker je to počela tako resno in doživeto. Vsakič znova jim je rekla, da bo nekoč velika pevka. Ko je zmagala na tekmovanju Mikrofon je vaš je za nagrado dobila 11milijonov, v tistem času je bilo to denarja za dobre 3, 4 plače. Ko jo je mama zvečer želela okopati se je slekla in ves denar ji je padel po tleh, saj ga je imela skritega v obleki. Mama je bila šokirana od kod ji toliko denarja in Esma se je sprva zlagala, da je od Kekca, to je bil šolski časopis. Mama pa je vedela, da gre za nekaj drugega, po goržnjah s kazijo je Esma priznala, da je pela. In tako je Stevo, ki je bil že takrat zelo znan glasbenik odšel do tja, kjer je Esmin oče čistil čevlje, da bi ga prosil, če se lahko pogovorijo o Esmi. In res so se, zvečer pri njih doma, kjer so se dogovorili, da Esma lahko poje, samo ne v gostilnah, ampak po radijih in gledalščih. 

*Sama pravi, da največja loterija, na kateri je zadela je to, da je spoznala Steva Teodosievskega. Pravi, da boljše nebi moglo biti, da je resnično zadela glavni dobitek. Bila je še otrok in pri desetih letih je potrebovala nekoga, ki jo bo po glasbeni poti vodil in ščitil. Ni ji bilo lahko v tistem času so ljudje govorili »Poglejte jo, ciganka nam je prišla peti«.

*Takoj ko je končala 8 razred v Skopju, jo je Stevo vzel s seboj v Beograd. Tam je hodila v srednjo šolo in ves čas tudi pela. Bila je pridna, delovna in želela je dokazati, da zmore vse. Stevo je bil do nje stroj, a hrkati jo je imel zelo rad, vzljubil tok dekle in čakal, da odraste, da se z njo poroči. In še to jo je 5 let prosil za roko, od njenega 18 do 23 leta starosti. Bil je namreč 22 let starejši od nje.

*Godpodinjskih del ni smela opravljati, Stevo ji je vedno govoril, moraš čuvati glas. Za to je imela vedno pomočnico-gospodinjo.

*Leta 1967 je na prvem festivalu romske glasbe v Indiji med predstavniki 23. držav, osvojila naziv, »Kraljica romske glasbe«.

*S Stevom sta posvojila in glasbeno izobrazila 47 dečkov, Esma sama pa je po smrti moža, učitelja in prijatelja posvojila deklico, ki naj bi bila njena naslednica.

*Po razpadu Jugoslavije se je z Beograda vrnila v rodno Makedonijo. In še sedaj je tam, v veliki hiši, ki sta jo skupaj s pokojnim sporogom zgradila. Ima 124 vnukov in 5,6 pravnukov in pozna vsa njihova imena. Zbirajo se ob rojstnih dnevih, a težko vsi skupaj, kajti živijo po celem svetu, nekateri v Beogradu, Novem sadu, Švici, Ameriki in celo Avstraliji.

*Ima veliko priznanj in glasbenih nagrad in dvakrat je bila nominirana za Nobelovo nagrado za mir.

 

Poslušali bomo enega izmed njenih starejših komadov, izdanega leta 1966 na plošči Muška voda, z naslovom Muška voda.

In kot sem že omenila, se nam bo Kraljica 8.4.2016 zvečer pridružila v Etno klubu Zlati zob, na Zaloški 69, v Mostah, v Ljubljani in sicer s posebnimi gosti skupino Shukar. Pričnejo ob 19.00 tako da, se vidimo tam. 

Avtorji: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Še tole manjka:

*Članica vladajoče stranke VMRO-DPMNE in mestnega sveta občine Skopje s čim je direktno vključena v vsemi bedariji, ki se tam dogajajo (skopje 2014 je dovolj omeniti).

sej ne rečem, da ni bila pomembna za romsko kulturo v splošnem, ampak mal je brez veze toliko romantizirati...

ubistvu brez veze, cist random..tut zgornji in tale tu komentar

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.