unfck copyright

Oddaja
getty images

Pod drobnogled sva vzela Direktivo o avtorskih pravicah in enotnem digitalnem trgu - trenutno o njej glasujejo odbori Evropskega parlamenta, EP pa bo o njej glasoval na plenarnam zasedanju v začetku 2018

Evropska direktiva o avtorskih pravicah je naletela na ovire
 / 22. 1. 2019

Avtorsko pravo in copyright leži v osrčju motivacije za oddajo tehnoklistir. Do njega sva najprej pristopila s področja produkcije programske opreme, na katerem Prosta programska oprema predstavlja alternativo uveljavljenim načinom proizvodnje programske opreme. Že v tretji oddaji z naslovom DRMr pa sva naletela na druga področja uveljavljanja avtorske zakonodaje, in sicer s področja distribucije avtorsko zaščitenih vsebin preko spleta. Govorili smo o vpeljavi zaprtih standardov za distribucijo intelektualne lastnine preko interneta. Takrat je bila ključna institucija za sprejemanje novih standardov - zaprtih standardov med odprte spletne standarde World wide web foundation.

tim barners leeLahko bi rekel, da je v predlogu, ki sva ga predelala močno čutiti naslavljanje istega problema, kot ga je identificiral tudi TBL - lažne novice - čemur jaz bolj pravim spopad klasičnih medijev in novih medijev - socialnih omrežij in drugih spletnih platform (iskalniki … ). Tako je največja sprememba, ki jo direktiva uvaja razširitev avtorskih pravic, ki jih določa Direktiva o avtorskih pravicah iz leta 2001, razširitev polja avtorskih pravic na medijske publikacije.

To je spisal in evropskemu parlamentu predstavil komisar za digitalno gospodarstvo in družbo Günther Oettinger, ki je moral kmalu zatem s stolčka sestopiti (je pa dobil drug tolažilni stolček komisarja za proračun in človeške vire - njegov odstop je zahtevala francoska Socialistična stranka, po tem ko je komentiral deficit v francoskem proračunu).

Pred svojim odhodom je G. Oettinger predstavil še zadnje darilo evropskemu medijskemu sektorju, ki izgublja v konkurenčnem boju z novimi mediji (socialna omrežja in druge spletne platforme). To darilo je prišlo v obliki direktive o avtorskem pravu, ki predstavlja enega izmed temeljev načrta trenutne sestave EK - Enotnega digitalnega trga.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness