Cannabis als Medizin

Aktualno-politična novica
19. 5. 2016 - 8.15

V tokratni Vsemogočne travici se od rekreativnega uživanja gandže ponovno selimo k njeni medicinski uporabi. Če pri prvem, kot smo slišali v preteklih oddajah, svet še vedno stoji na prohibicijskih okopih in tudi nekatere redke izjeme razmišljajo o omejevanju kajenja iz užitka, pa je uporabi konoplje v zdravstvene namene naklonjenih vse več držav. Pred kratkim je spremembe na tem področju sprejela nemška vlada, v hrvaških lekarnah pa v tem mesecu pričakujejo zdravila na osnovi konopljinih izvlečkov, potem ko je bila njihova uporaba dovoljena že lanskega oktobra.

Nemška zvezna vlada je prvo majsko sredo s sprejemom predloga zakona, imenovanega “Konoplja kot zdravilo”, storila korak k večji dostopnosti gandže za medicinske namene. Če bo predlagani zakon potrdil tudi zvezni parlament, potem bodo konopljin cvet, ekstrakt in zdravila na njeni osnovi dostopni bolnikom, pri katerih ne bo drugih možnosti zdravljenja oziroma se bodo te izkazale za neučinkovite. Zdravljenje s konopljo oziroma zdravil na njeni osnovni bo mogoče le z zdravniškim receptom, zdravniki pa bodo bolnikom, ki bolehajo za težjimi boleznimi, za katere je dognano učinkovito zdravljenje s kanabinoidi, na mesec lahko predpisali do 100 gramov gandže. Izjemoma bodo možne tudi večje količine.

Po predlogu zakona ”Cannabis als Medizin” bi bilo zdravljenje s konopljo brezplačno, krilo bi ga zdravstveno zavarovanje. To v primerjavi s trenutno ureditvijo, ko morajo bolniki za konopljo in njena zdravila plačati, predstavlja pomembno spremembo, s katero bo tovrstno zdravljenje omogočeno vsem, ki ga bodo potrebovali. Zdaj lahko bolniki, ki bolehajo denimo za multiplo sklerozo, aidsom ali parkinsonvo boleznijo, do konoplje oziroma zdravil na osnovni njenih učinkovin pridejo le ob prejšnji odobritvi Zveznega inštituta za zdravila in medicinske pripomočke. Takšnih registriranih bolnikov je le približno 650, kar ob dejstvu, da je zdravljenje samoplačniško in je deležno številnih kritik, niti ne čudi. Bolniki v Nemčiji tako opozarjajo, da za odobritev inštituta čakajo tudi več kot 9 mesecev, postopki so zapleteni, pogosto se soočajo tudi s pomanjkanjem zdravil oziroma konoplje, ki jo Nemčija sicer uvaža iz Nizozemske.

Če bo predlagan zakon sprejet, bo Nemčija konopljo od sosede uvažala samo še nekaj časa, predlagane spremembe namreč predvidevajo tudi možnost njenega gojenja. Nad njim bo bdela država oziroma omenjeni Inštitut za zdravila in medicinske pripomočke, ki bo nato konopljo posredoval lekarnam, tam pa bodo na voljo bolnikom. Možnosti domačega gojenja za namene samozdravljenja predlog zakona ne predvideva.

Predlagani zakon “Konoplja kot zdravilo,” ki ga je nemško ministrstvo za zdravje predstavilo v januarju, mora, kot rečeno, še skozi parlamentarno proceduro, nemški minister za zdravje Hermann Gröhe pa pričakuje, da bo v veljavo stopil prihodnjo pomlad.

Če bodo predlagane spremembe na področju medicinske uporabe konoplje v Nemčiji sprejete, bo tamkajšnja ureditev imela kar nekaj skupnih točk s Hrvaško, kjer zdravljenje s konopljinimi zdravili omogoča lanska sprememba Pravilnika o uporabi zdravilnih pripravkov na osnovi konoplje. Ti naj bi po zadnjih napovedih hrvaškega zdravstvenega ministrstva v lekarne prišli v tem mesecu, a bolniki za zdaj pri specialistih in v lekarnah zaman poizvedujejo po izvlečkih konoplje oziroma zdravilih na podlagi njenih učinkovin. Kot pojasnjuje Mislav Burić, urednik oddaje Konoplja na radiju na zagrebškem Radiu Student, naj bi se zapletlo pri kanadskem uvozniku, ob tem pa je še veliko nedorečenega tudi  glede samega predpisovanja tovrstne terapije kot tudi izobraževanja zdravnikov.

izjava

Poleg zdravil na osnovi kanabinoidov bo hrvaškim bolnikom v obliki kapsul dostopen tudi ekstrakt konoplje.  

izjava

Podobno kot v Nemčiji tudi na Hrvaškem razmišljajo o lastni pridelavi konoplje za medicinsko uporabo. Po prvih napovedih naj bi za gojenje skrbel Onkološki inštitut, govori se tudi o možnosti podeljevanja licenc drugim gojiteljem, veliko konkretnega pa v tej smeri še ni bilo storjenega.

izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Hey, it's Chloe!

Almost everyone is using voice search with their Siri/Google/Alexa to ask for services and products now, and in 2019, it'll be EVERYONE of your potential customers. What you are missing out on.

Right now, I can only find radiostudent.si on text search after going through a few pages (that's hurting your business), competitors on top are getting all the traffic and $$$$!

Answer all your clients' questions on your website and earn their trust! Learn how simple it is : https://goo.gl/6h8hfW

Get your VSO voice search optimized content: https://goo.gl/tQh8J7
Starts at $20, regular SEO content starts at $10

Regards,
Chloe

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.