Podaja med vrhe

Oddaja
24. 11. 2016 - 8.15

Da si gandža in šport nista tako daleč vsak k sebi, kot se rado zdi, že vrsto let spoznavajo v borilnih športih in športnih disciplinah z mnogo kontakta in velikim tveganjem poškodb, kjer si športniki bolečine lajšajo tudi z njenimi cvetovi. Tovrstna terapija je ob vsebnosti THC-ja omejena oziroma prepovedana, športniki, ki morajo paziti na stalne nadzor, pa zato zahtevajo spremembe. Najbolj so v tem pogledu aktivni igralci ameriškega nogometa v ZDA

Tako tisti še aktivni kot tudi upokojeni igralci ameriškega nogometa v NFL, ki se srečujejo s posledicami profesionalne kariere, že vrsto let opozarjajo na pozitivne vidike konoplje pri lajšanju poškodb, v zadnjem času pa so naredili tudi nekaj konkretnejših korakov k spremembam, ki bi omogočile uporabo konoplje v te namene. Nekdanji podajalec in quarterback Jake Plummer je v začetku novembra začel kampanjo “When the Bright Lights Fade”, v kateri opozarja in zbira podporo za raziskavo o pozitivnih vplivih kanabidiola (CBD), na aktivne in nekdanje nogometaše v NFL. CBD, ki ne velja za psihoaktivnega in kot tak tudi v NFL ni prepovedan, sicer povezujejo predvsem s kronično poškodbeno encefalopatijo (CTE). Gre za resno kronično poškodbo možganov, s katero se srečujejo številni v borilnih športih, ragbiju, hokeju in seveda tudi ameriškem nogometu.

Sindikat nogometašev Zveza igralcev NFL namerava drugačno obravnavo konoplje doseči v odboru za ravnanje pri poškodbah, ki se je začel oblikovati pred meseci in v katerega so vključeni tako nekdanji in aktivni nogometaši kot tudi medicinska stroka. Cilj odbora je raziskati in predstavili različne možnosti blaženja bolečin in posledic možganskih in drugih poškodb, ena od teh pa je, po besedah predstavnika sindikata Georga Atallaha, vsekakor tudi kanabis in njegovi izvlečki. Tako govorijo tudi izkušnje številnih drugih nogometašev, zato si bo sindikat s podporo različnih raziskav prizadeval osvetliti in opozoriti na tovrstno precej razširjeno alternativo.

Mnogi aktivni nogometaši zaradi napornega tekmovalnega ritma že med kariero trpijo bolečine, drugi se soočajo s posledicami poškodb po njej, pri tem pa so prepuščeni zgolj lajšanju z različnimi bolj ali manj konvencionalnimi farmacevtskimi sredstvi. Čeprav se je nadzor nad protibolečinskimi tabletami v zadnjih letih zaostril, pa uporaba različnih opioidnih analgetikov med igralci v NFL ostaja visoka. Ker dolgotrajno uživanje tovrstnih protibolečinskih sredstev lahko vodi v odvisnost, se mnogo nogometašev raje odloči za praviloma prepovedan kanabis.

Eden takšnih, ki je zaradi negativne izkušnje s protibolečinskimi sredstvi prešel na gandžo, je nekdanji zvezdnik Aztekov iz San Diega Kyle Turley. Z analgetiki je pričel lajšati bolečine po težji poškodbi kolena leta 1996, dolgotrajno jemanje tablet pa ga je vodilo v odvisnost in depresijo. Ko je prešel na gandžo, so po pričevanjih Turleyja neprijetni stranski učinki izginili, ob tem pa se mu še vedno ni bilo treba ukvarjati z bolečino.

Po zadnjih spremembah, ki so jih prinesli referendumi, izpeljani sočasno s predsedniškimi volitvami, konopljo v medicinske namene dovoljuje že 28 ameriških zveznih držav, kar 23 od teh jih ima tudi moštva v ligi NFL. Njeni člani, ki v bolečih trenutkih raje kot po škatlici tablet posežejo po vrhu, se tako upravičeno sprašujejo, kaj pravzaprav počnejo narobe? Medtem ko jim zvezna država tovrstno terapijo dovoljuje, pa je z dokaj rigoroznimi pravili lige NHL drugače.

Po dogovoru, sklenjenem med sindikatom igralcev in vodstvom tekmovanja, je za nogometaše omejena vsebnost THC-ja, in sicer na precej nizkih 35 nanogramov na mililiter urina, kar v praksi pomeni, da kanabisa ne smejo uživati tudi do približno enega tedna pred tekmami oziroma testiranji. Gre za nekakšen kompromis iz leta 2014, potem ko so igralci zahtevali zvišanje omejitve iz tedanjih 15 nanogramov na 150 nanogramov THC-ja na mililiter urina. Takšno vsebnost kot zgornjo mejo sicer dovoljuje tudi Svetovna protidopinška angecija, WADA. Dogovor v NFL velja do leta 2020, velika večina igralcev pa upa, da bo, če ne prej, takrat čas za spremembe. Po navedbah revije ESPN uporabo konoplje v medicinske namene v NFL podpira več kot 70 odstotkov igralcev.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.