Prepovedani piškoti

Oddaja
28. 3. 2019 - 8.15

WHO-jev predlog reklasifikacije kanabisa in njegovih učinkovin
 / 14. 2. 2019

Začenjamo na mednarodnem prizorišču. Komisija Združenih narodov za droge na nedavnem letnem srečanju na Dunaju ni sprejela priporočil Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), o reklasifikaciji kanabisa in njegovih učinkovin. S podporo delegatov nekaterih držav, med njimi Združenih držav Amerike, Rusije, Nemčije in Japonske, je bilo glasovanje o spremembah že pred srečanjem preloženo, uradno zato, kot je navedel Mednarodni odbor za nadzor drog, ker odločevalci potrebujejo več časa za preučitev predloga in vseh argumentov. Nad potekom dogajanja v avstrijski prestolnici in pred srečanjem so bili močno razočarani delegati Kanade, Urugvaja, Mehike, Izraela in številnih drugih držav, ki so spremembe podpirali. O predlogu WHO, ki predvideva drugačno razvrstitev kanabisa, njegovih učinkovin in nekaterih substanc na osnovi kanabinoidov znotraj Enotne konvencije o mamilih iz leta 1961, smo podrobneje govorili v prvi februarski Vsemogočni travici.

Evropski parlament je v februarju sprejel resolucijo, v kateri se je zavzel za ureditev medicinske uporabe konoplje. V resoluciji so evroposlanci Evropsko komisijo pozvali k jasni definiciji tako imenovane medicinske konoplje, se zavzeli za financiranje raziskav o terapevtskih učinkih gandže, države članice pa pozvali, da omogočijo zdravljenje s konopljo. Po mnenju Evropskega parlamenta bi ureditev področja pripomogla k zmanjšanju zlorab in omejila črni trg s konopljo ter zagotovila kakovost zdravil na osnovi njenih učinkovin.  

Za ljubitelje gandže, ki prebivate ali ste tako ali drugače povezani s Portugalsko - iz te države prihaja nič kaj razveseljiva novica. Portugalski parlament je zavrnil zakonska predloga, ki bi legalizirala področja pridelave in prodaje kanabisa. Prvi zakon, ki ga je predlagala stranka Ljudje-Živali-Narava, bi posamezniku omogočil nakup do 75 gramov kanabisa na mesec v licenciranih ter s strani države nadzorovanih lekarnah in domače gojenje do šest rastlin konoplje. Področje osebne pridelave vsebuje tudi zakonski predlog Levega bloka, ki sicer predvideva licence za pridelovalce in prodajalce kanabisa in manjšo vlogo države pri tem. Medtem ko področje tako imenovanega rekreativnega uživanja konoplje na Portugalskem ostaja omejeno na dekriminalizirano osebno uporabo, pa je od začetka februarja mogoča uporaba gandže v medicinske namene. V veljavo je namreč stopil poseben zakon, ki ureja to področje, v parlamentu pa je bil potrjen junija lani.

Pomanjkljivosti zdravljenja s konopljo na Hrvaškem v luči obsodbe Huanita Luksetića
 / 31. 1. 2019

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović je izpolnila obljubo in pomilostila Huanita Luksetića. Slednjega je sodišče konec januarja pravnomočno obsodilo na dve leti zapora zaradi nedovoljene pridelave konoplje, pri tem pa ni upoštevalo, da konopljo vzgaja in uživa zaradi lajšanja simptomov multiple skleroze, za katero boleha. Na obsodbo Luksetića se je ostro odzvala hrvaška javnost, nestrinjanje z odločitvijo sodišča pa je izrazila tudi hrvaška predsednica in takoj po izreku sodbe napovedala pomilostitev. Huanito je zapora tako rešen, številne težave, s katerimi se srečujejo bolniki, ki se zdravijo s konopljo na Hrvaškem, pa kljub drugačnim napovedim politikov ostajajo.

Pomilostitve bi v tem trenutku bila vesela tudi hoški slaščičar Nik Štekar in njegov sokrajan, sicer pa sanitarni inšpektor Zlatko Babič, ki ju je policija pred časom ovadila zaradi peke piškotov z vsebnostjo prepovedanega THC-ja, mariborsko tožilstvo pa je po opravljeni sodni preiskavi v pripravi obtožnice. Kot je ugotovila preiskava, je maslo s psihoaktivnim kanabinoidom Štekarju prinesel inšpektor Babić in ga prosil, naj mu speče tako imenovane cookieje, ki sta si jih nato razdelila. Zadeva se je zanju zapletla, potem ko je slaščičar posebno pecivo ponudil več gostom, dva o njih pa sta zaradi hude zadetosti končala v bolnici. Pri hišni preiskavi so pri Babiću policisti našli več sadik konoplje in ga ovadili zaradi neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, Štekarja pa zaradi omogočanja uživanja prepovedanih drog.

Gandža pa se v Sloveniji ni znašla samo v keksih, pač pa se je prikradla tudi v pred kratkim podpisani sporazum med stranko Levica in petorčkom vladnih strank. V dokumentu, ki definira predvidene ukrepe vlade in njene opozicijske partnerice v prihodnjem letu, je predvidena tudi legalizacija konoplje do konca novembra letos. Več o tem pa za konec tokratne Vsemogočne travice Violeta Tomič, poslanka Levice.

izjava

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness