Samozdravljenje v Sloveniji

Oddaja
22. 10. 2020 - 7.30

Ponovna prepoznava terapevtskih učinkov konoplje je, sledeč globalnim trendom, vse bolj očitna tudi v Sloveniji. Če so premiki na zakonodajnem področju in pri njegovi implementaciji še presramežljivi, pa je zanimanje za zdravjenje s konopljo toliko bolj opazno v širši javnosti, ki vse pogosteje samostojno posega po pomoči gandže in kanabinoidov. 

V kolikšni meri je samozdravljenje s konopljo in njenimi učinkovinami razširjeno in kakšen je odnos do tega pri nas, v raziskavi z naslovom Samozdravljenje s kanabinoidi v Sloveniji preverja študent integrativnih zdravstvenih ved Dušan Stopar. Raziskavo opravlja pod mentorstvom mikrobiologinje Tanje Bagar in zdravnika Željka Perdije ter v sodelovanju z Mednarodnim inštitutom za kanabinoide ICANNA. Na začetku krajšega pogovora nam bo Stopar predstavil namen in cilje raziskave.

izjava

Raziskava, ki poteka s pomočjo dokaj obsežnega spletnega vprašalnika, bo trajala dva meseca, do 15. novembra. Je odprtega tipa, zato lahko v  njej s preprostim dostopom na Facebooku in spletni strani inštituta ICANNA sodeluje vsak posameznik. 

izjava

56 amandmajev - konoplja vendarle v 2. skupini prepovedanih drog?
 / 26. 1. 2017

Pred leti je Slovenija dovolila uporabo konoplje, njenih vršičkov, ekstraktov in učinkovin v medicinske namene, a ker tovrstno zdravljenje v praksi še ni zaživelo, je večina uporabnikov omejena na samozdravljenje. Nekateri se ga poslužujejo kot dopolnilo k konvencionalnim medicinskim postopkom, spet drugi ga prakticirajo samostojno. Stoparjeva raziskava vključuje obe skupini.

izjava

Kot rečeno, se bo raziskava o samozdravljenju s konopljo v Sloveniji zaključila čez slab mesec, kljub temu pa so že dostopni posamezni preliminarni rezultati, ki jih avtor sproti objavlja na spletu. Med njimi je tudi pričakovani podatek, da se pri samozdravljenju večina sodelujočih v raziskavi poslužuje posušenih konopljinih vršičkov in smole, kar lahko pripišemo njihovi dostopnosti

izjava

Med tegobami, zaradi katerih udeleženci v raziskavi najpogosteje posežejo po gandži in njenih učinkovinah, so na prvih mestih motnje spanja, depresija in splošno slabo počutje, po drugi strani pa tisti, ki so Stoparjev vprašalnik že izpolnili, ocenjujejo, da sta THC in CBD kot najbolj znana kanabinoida najprimernejša za zdravljenje bolečin ob različnih poškodbah in gastritisa. Po mnenju Dušana Stoparja je to povezano s pojavnostjo in množičnostjo določenih obolenj ter bolečinskih stanj, kot seveda tudi z zdravstvenim stanjem in težavami, s katerimi se srečujejo sodelujoči v anketi.

izjava

Kakšna zdravila na osnovi kanabinoidov se nam obetajo v slovenskih lekarnah?
 / 8. 1. 2015

Odgovori precej variirajo tudi pri vprašanjih o dolžini samozdravljenja s konopljo in s tem povezanimi stroški

izjava

Medtem ko je zdravljenje s kanabinoidi v Sloveniji formalno sicer dovoljeno in prepuščeno zdravstvu, a še zdaleč ne razširjeno, pa je samozdravljenje onemogočeno oziroma zamejeno s prepovedjo gojenja, prodaje in tudi posedovanja konoplje. V povezavi s slednjim udeleženci Stoparjeve raziskave zaznavajo največje ovire pri samozdravljenju s kanabinoidi in pričakujejo spremembe.

izjava

Zaenkrat toliko o raziskavi Samozdravljenje s kanabinoidi v Sloveniji in njenih delnih rezultatih, podrobneje pa morda ob zaključku raziskave, ko bo opravljena tudi temeljitejša analiza.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.