Sintetični kanabinoidi, drugič

Oddaja
5. 3. 2015 - 8.15

Ob naravnih kanabinoidih in užitkih, ki nam jih nudi konoplja, mnogi radi posegajo tudi po njihovih sintetičnih nadomestkih, ki skušajo imitirati predvsem učinek THC-ja. Pojava sintetičnih kanabinoidov, njihove dostopnosti in zakonske regulacije smo se dotaknili v že prejšnji Vsemogočni travici, tokrat pa se bomo posvetili še njihovemu delovanju in uporabi.

Preden preidemo k samemu bistvu, pa za začetek opomba glede samega razlikovanja sintetičnih kanabinoidov. V sklopu zadnjih oddaj seveda govorimo o kopici poznanih in nepoznanih sintetičnih kanabinodiov, ki so navkljub delni prepovedi pod različnimi imeni in zmesmi v široki komercialni uporabi. Ne gre za denimo sintetična THC ali CBD, ki ju tudi domača medicina uporablja v medicinske namene, o čemer pa je v naših oddajah prav tako že tekla beseda. Tomaž Koren s portala konoplja.org.

​izjava

Kot je omenil naš sogovornik, utegnejo sintetični kanabinoidi povzročati številne nevarne stranske učinke. Razlogov za to je veliko, kakor je tudi število različnih umetnih kanabinoidov in njihov učinkov visoko. Veliko sintetičnih kanabinoidov ostaja tudi neraziskanih in tako lahko o njihovem delovanju, v nasprotju z ostalimi poznanimi drogami, le domnevamo.

izjava

Ena od predpostavk je, da so nekateri sintetični kanabinoidi popolni agonisti receptorjev CB1 in CB2 in tako v nasprotju z naravnimi kanabinoidi, ki so le delni agonisti, aktivirajo vse receptorje. Prav tako obstajajo domneve, da imajo določene skupine sintetičnih kanabinoidov izredno strupene metabolite, ki lahko povzročajo odpoved ledvic in dihal, komo in celo smrt.  

izjava

Sintetični kanabinoidi pa se seveda ne uporabljajo le kot nadomestek za rekreativno uživanje konoplje, pač pa so znani tudi primeri njihove uporabe v zdravstvene namene. Ker imitirajo predvsem delovanje THC-ja in drugih konopljinih substanc, naj bi imeli nekatere blagodejne zdravstvene učinke, a se prav zaradi nepredvidljivih in nevarnih stranskih učinkov v medicini uradno ne uporabljajo. Eden takšnih sintetičnih kanabinoidov je, kot za konec pojasnjuje Tomaž Koren s portala konoplja.org, tudi JWH-018, bolj znan pod komercialnim imenom “Spice”, ki naj bi deloval protibolečinsko.   

izjava

Rubriki pomaga rasti Konopljarna Hannah Biz. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness