Sneženje

Sneženje

Oddaja
1. 2. 2018 - 8.15

Letošnji januar je Sloveniji namesto snega navrgel trojček pobud za ureditev položaja konoplje in predvsem njene medicinske uporabe. Slednjo si prizadevajo celovito omogočiti stranke vladne koalicije, ki se bodo skušale poenotiti pod zakonskim predlogom Socialnih demokratov, Pirati pa so predstavili predlog popolne legalizacije konoplje

Zunanjparlamentarna stranka Piratov je predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu predala več kot 18.000 podpisov, ki so jih pod peticijo za popolno legalizacijo in regulacijo konoplje zbirali od lanske pomladi.  Na podlagi peticije so Pirati skupaj s podmladkom Stranke modernega centra pripravili tudi predlog zakona za popolno legalizacijo gandže, ki dovoljuje in regulira uživanje in prodajo kanabisa ter proizvodnjo konoplje. V omejenih količinah bi bilo po predlogu Piratov gojenje dopuščeno tudi posameznikom. Pirati napovedujejo, da bodo zakon v parlamentarno proceduro vložili v začetku februarja, potrebnih deset poslanskih podpisov pa naj bi jim pomagal zagotoviti podmladek SMC.

Pol leta pred volitvami je konoplja ponovno zanimiva tudi za nekatere parlamentarne stranke. Socialni demokrati, ki so si na začetku mandata prizadevali tudi za tako imenovano rekreativno uživanje kanabisa, se zdaj omejujejo samo na njegov zdravstveni vidik. Kot je znano, je uporaba kanabisa v medicinske namene že dovoljena, s predlogom Zakona o gojenju konoplje in pridobivanju kanabisa v medicinske namene pa želi SD urediti tudi področje pridelave za zdravljenje namenjene gandže. Pooblaščeni pridelovalci bi po predlogu socialnih demokratov konopljo lahko gojili na podlagi dovoljenj, ki bi jih izdajala Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke. Gojenje bi bilo v sodelovanju z izdelovalci zdravil omogočeno tudi lokalnim pridelovalcem in kmetom. Predlog SD, ki je že v parlamentarnem postopku, v skladu z Enotno konvencijo Združenih narodov o mamilih uvaja tudi terminološko razmejitev med konopljo kot kulturno rastlino in kanabisom kot socvetu rastline, uporabljanim za drogo oziroma zdravilo.

Z ureditvijo področja tako imenovane medicinske konoplje se ukvarjajo tudi v poslanski skupini SMC. Medtem ko njihov podmladek v navezi s Pirati, kot smo slišali, snuje popolno legalizacijo trave, pa si poslanec Modernega centra Simon Zajc prizadeva za manjše spremembe obstoječe zakonodaje, s katerimi je želel podobno kot SD doseči gojenje konoplje tudi v medicinske namene. Predlagal je spremembe oziroma razširitev 9. člena zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami, ki zdaj dovoljuje gojenje samo v prehranske in industrijske namene. Ker pa je SD vložil svoj zakon, je predlog opustil. Zajc oziroma SMC sta imela podporo Desusa, ki je načeloma pripravljen prisluhniti tudi socialnim demokratom, saj v stranki ocenjujejo, da gre za podobne rešitve.

Ustrezno zakonsko ureditev položaja in uporabe konoplje nestrpno pričakujejo tudi različni podjetniki, ki želijo v Sloveniji vnovčiti kombinacijo konopljinih terapevtskih danosti in ugodnega podnebja. Slovenska družba Sigma Plus, ki je pred časom patentirala pripravek na osnovni kanabinoidov, bo svoje zamisli o oblikovanju luksuznih centrov zdravljenja na osnovi kanabinoidov zaenkrat uresničevala na Hrvaškem, Sloveniji najbližjega pa naj bi po poročanju Dela odprli v zdravilišču Sveti Martin na Muri. Zdravljenje s tako imenovano komplementarno konopljo pa bo težko na voljo bolnikom, ki jih ob zdravstvenih tarejo tudi finančne tegobe. Osnovni tedenski tretma naj bi namreč stal najmanj 5.000 evrov, ker pa naj bi prave rezultate dala šele 3-5 tedenska obravnava, bodo za zdravljenje morali odšteti še občutno še več.  

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.