Uparjevalnik

Uparjevalnik

Oddaja
9. 4. 2015 - 8.15

Od spoznavanja konopljinih substanc oziroma kanabinoidov se tokrat selimo k njihovemu uživanju iz zdravstvenih ali pa povsem rekreativnih namenov. Ob papirčkih, filtrih, bongih, pipicah in ostalih potrebščinah so med uživalci gandže v vse pogostejši uporabi vaporizatorji oziroma uparjevalniki. Posebnim napravam za kajenje zelišč, znanih po številnih pozitivnih lastnostih, bomo namenili naslednjih nekaj vrstic.

Kot nam pove že samo ime, je vaporizator oziroma vaporizer, kot naj bi bilo slovensko pravilneje, ali povedneje uparjevalnik naprava za uparjevanje aktivne substance poljubne rastline: bodisi tobaka, različnih zelišč ali, najpogosteje, konoplje. Kot pojasni Peter Janota iz spletne trgovine Vaporizer.si, elektronska naprava s pomočjo posebne notranje pečice suhi del rastline segreje na primerno temperaturo in upari njene substance, ki jih nato čiste vdihavamo.

izjava

Idealna temperatura za uparjevanje konoplje oziroma njenih učinkovin je približno 170 stopinj Celzija. Čeprav pride do vaporizacije kanabinoidov že pri dobrih 140 stopinjah, pa segrevanje posušenega in ponavadi zdrobljenega dela rastline prav nekoliko pod mejo njenega izgorevanja, ki se pri konoplji začne pri približno 200 stopinjah, privede do idealne in najbolj učinkovite uparitve kanabinoidov. Ti se v svoji raznolikosti seveda ne začnejo uparjevati pri enakih temeperaturah, še najhitreje se denimo začne THC, toda razlike so kljub temu dokaj majhne.

S segrevanjem posušene rastline do ravno tolikšne temperature, kot jo slednja potrebuje za uparitev in aktivacijo ključnih substanc, vaporizatorji omogočajo uživanje čiste pare. V primerjavi z džointom kot najpogostejšim načinom kajenja gandže uparjevalniki za segrevanje konoplje ne potrebujejo odprtega ognja. Z uporabo odprtega ognja namreč dosežemo tudi temperature, precej višje od 400 stopinj Celzija, s čimer samo rastlino zažgemo, kar pa privede do tvorjenja mnogih nevarnih snovi, kot sta denimo ogljikov monoksid in dioksid.   

izjava

Uparjevalniki s konstantnim segrevanjem rastline do temperature, ki je primerna za vaporizacijo, omogočajo tudi večji izkoristek njenih učinkovin. S tem, ko se izognemo ugašanju rastline in izgubi substanc skozi dim in zrak, naj bi z vaporizatorjem lahko prihranili tudi do 30 odstotkov same posušene rastline. Na drugi strani pa uparjevanje substanc omogoča njihov večji učinek, kar je uporabnikom vaporizatorja gotovo znano; da čistejšega, pristnejšega in dima očiščenega okusa, ki ga zagotavlja para, niti ne omenjamo.   

izjava

Raziskovanje različnih možnosti uživanja oziroma kajenja različnih rastlin, zelišč in seveda tudi vsemogočne travice poteka že dolgo, vaporizatorji pa so, kot pojasnjuje Janota, v množični uporabi dobrih deset let.  

izjava

Danes glede načina delovanja oziroma samega uparjevanja ločimo vaporizatorje na kondukcijske, konvekcijske in radiacijske in tudi take, ki toploto prevajajo na vse tri načine. Uparjevalniki pa se, ko nam za konec pove Peter Janota iz podjetja Vaporizer.si, razlikujejo tudi po načinu dovajanja pare in namenu uporabe.

izjava

*popravljeno in dopolnjeno.

Rubriki pomaga rasti Konopljarna Hannah Biz.  

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Pozdravljeni,

najlepša hvala tudi Radiu Študent in vsem, ki ste sodelovali pri ustvarjanju oddaje. :)
Vse pa vljudno vabimo k obisku spletne trgovine www.vaporizer.si

Lep pozdrav,
Peter J.