Vsemogočna regulacija

Oddaja
25. 2. 2021 - 7.30

Ljube poslušalke in poslušalci, še posebej ljubitelji in uporabniki ganđe, dobrodošli v Vsemogočni travici na Radiu Študent. Spomladansko sonce zelenilo iz naših pljuč in src počasi, a vztrajno preslikava v naravo, kot vse kaže, pa je zelena ljubezen segla vse do src naših političnih predstavnikov. Še več, predraga nam rastlinica je v prizadevanjih združila nezdružljivo - prvi koraki k boljši ureditvi zakonodaje na področju pridelave konoplje so vzniknili tako v gredicah opozicije kot koalicije v državnem zboru. 

Da se ne bi preveč zapletali, se dogodkov lotimo kronološko. Poslanska skupina Stranke Alenke Bratušek s prvopodpisanim Andrejem Rajhom je v državnozborsko obravnavo vložila novelo Zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami. Seveda bomo do poslanske razprave o uporabi in pridelavi konoplje z namenom vsakdanje prostočasne uporabe morali nelegalno zviti še mnogo đointov, saj novela zakona ureja predvsem pridelavo in prodajo konoplje v medicinske namene. Poslanec Rajh je na tiskovni konferenci ob vložitvi novele zakona razloge za ureditev področja strnil v naslednjih besedah. Citiramo: »V Sloveniji je v medicinske namene že možna uporaba sintetiziranih in naravnih ekstraktov iz konoplje, vendar je Slovenija v celoti odvisna od uvoza iz tujine. Pri nas je namreč možna zgolj uporaba tovrstnih zdravil, pridelava in predelava pa ostajata prepovedani. To ni več sprejemljivo! Poleg tega so uvoženi izdelki zgolj sintetični, kar pomeni, da njihove koncentracije zdravilnih snovi ne dosegajo želenih vrednosti. So težko dostopni in dragi in posledično bolj ali manj nedosegljivi slovenskim bolnikom.« Konec citata.

Kaj kmalu za opozicijsko poslansko skupino so o naši najljubši opojni snovi govorili tudi na ravni Evropske unije. 33 evropskih poslancev z vseh vetrov evropske strankarske krajine, vključno z Milanom Brglezom in Tanjo Fajon iz vrst Socialistov in demokratov, se je s pisnim vprašanjem obrnilo na Evropsko komisijo. S tem so jo poskušali spodbuditi k smiselni regulaciji področja konoplje, s poudarkom na krepitvi javnega zdravja in zagotavljanju poslovnega okolja, ki bo naklonjeno malim in srednje velikim podjetjem.

Vprašanje se glasi približno tako: »Na osnovi katerih znanstvenih in zgodovinskih dokazov so pristojne službe Komisije spremenile svoje stališče in v začetku leta 2019 odločile o uvrstitvi industrijske konoplje in kanabinoidov v okvir Uredbe 2015/2283 o novih živilih? V skladu z omenjeno uredbo je za trženje izdelkov CBD potrebno opraviti oceno varnosti, katere stroški znašajo med 350.000 in 500.000 evrov. Zato evropske poslance zanima, ali Komisija predvideva kakršnekoli možnosti za premostitev teh stroškov, zlasti za mala in srednje velika podjetja, ki so glavni gospodarski subjekti v tem sektorju. Poleg tega podpisnike tudi zanima, če Komisija načrtuje zagotoviti sredstva za znanstvene raziskave v zvezi s terapevtskimi učinki kanabinoidov.«

Po vsem tem se nam je hašišarjem morala vsaj malo prikupiti tudi aktualna vlada Republike Slovenije, v njenem imenu Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, če smo natančnejši. Ustanovilo je namreč strokovno skupino za gospodarjenje s konopljo pod vodstvom Miloša Čiriča, ki je na desni strani čivkališča bolje poznan kot ˝politični analitik˝ @indijanec. Strokovna skupina bo izvajala pogovore, strokovno pomoč in posvetovanja z zunanjimi deležniki v zvezi s prizadevanji za ureditev področja pridelave in predelave konoplje za, kakopak, medicinski namen. Če se bodo za nasvet obrnili tudi na strokovno skupino uredništva Vsemogočne travice, bomo seveda storili vse, da pogovori stečejo tudi o vsakdanji prostočasni uporabi. 

Vladna strokovna skupina medtem že pripravlja strokovne rešitve in konkretne predloge - razmišljajo denimo o vzpostavitvi donosne konopljarske dejavnosti za demografsko ogrožena območja, s katero bodo ustvarjena nova delovna mesta. V tako imenovanem uredništvu Vsemogočne travice ob tem molimo za socialno pravičnost do policajev, saj bi se s tem njihov delokrog preusmeril od preganjanja proizvajalcev konoplje in bi izgubili del dejavnosti, ob kateri se najmočneje zabavajo. 

Ob tem ko bodo policaji izgubili del svoje zabave, bi z ureditvijo zakonodaje na področju konoplje, pa čeprav samo za medicinsko uporabo, največ pridobili uporabniki, je na tiskovni konferenci SAB pojasnil Borut Štrukelj.

Izjava

Ta čas, dokler bo slovenski konopljarski trg, vsaj zakoniti del, še vedno odvisen od uvoza iz tujine, ne pozabite na lastne odvisnosti ali prostočasne dejavnosti, kakor vam je ljubše. Vsemogočna travica bo namreč še naprej z vami vsak drugi četrtek točno ob času za jutranjo kavo. Na zdravje!

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.