Moj obilen grški pogreb

Oddaja
24. 8. 2015 - 20.00

Evropejke in Evropejci, spite lahko mirneje. Strah, ki je hodil po Evropi, bo pokopan. Grški premier Aleksis Cipras je konec prejšnjega tedna odstopil s položaja in s tem tlakoval pot do predčasnih volitev, ki naj bi bile že 20. septembra. Siriza je z odstopom Ciprasa tako rekoč razpadla, odcepljeni del je formiral stranko Ljudska enotnost. A preden se cinično zatečemo k šali o treh levičarjih in štirih strankah, namenimo nocojšnji Zeitgeist stihijskim dogodkom, ki so pripeljali do najverjetnejšega pokopa sanj tisočih levičarjev v Grčiji in po svetu.

Razpadu Sirize, ki smo mu lahko postopoma priča že od podpisa Tretjega memoranduma, botruje notranja dinamika stranke, ki je bila prisotna že v največji stranki nekoč koalicije Siriza Synaspismos. Spomnimo, Siriza je bila ustanovljena leta 2004 kot skupna fronta anti-establishment strank. Pod vodstvom največje stranke Synaspismos se je koalicija leta 2013 preoblikovala v stranko. Kljub temu, da naj bi šlo za enotno partnerstvo vseh koalicijskih partnerjev, je pobudo vodenja stranke prevzel Synaspismos z Aleksisom Ciprasom na čelu. Nova stranka Siriza je od Synaspismosa prevzela kar nekaj značilnosti; od podmladka do notranjih delitev. Delitev Sirize razloži Alexadros Zachiotis, član centralnega komiteja podmladka Sirize.

Izjava

Leva platforma, ki jo omenja Zachiotis, je tisti del Sirize, ki se je odcepil in ustanovil Ljudsko enotnost. Levo platformo v Sirizi sestavljata neformalna struja Levi tok, ki je bila prisotna že v stranki Synaspismos, in pa Rdeče omrežje, ki ga sestavljajo trockistična organizacija Mednarodna delavska levica, skupina Kokkino, v prevodu Rdeče, in Antikapitalistična politična organizacija.

Odnosi med prevladujočim delom stranke, mainstreamom in Levo platformo so se najvidneje začeli krhati po Ciprasovem podpisu tretjega memoranduma. Po dolgih pogajanjih o nadaljevanju programa pomoči in vrnitvi likvidnosti grškim bankam se je namreč grški premier vdal in podpisal sporazum s predstavniki evropskih institucij. Memorandum je predvideval povratek trojke, globoke reze v pokojninski sistem, racionalizacijo državne uprave, sproščanje regulacije poklicev, dvig davka na dodano vrednost, prenos 50 milijard evrov državnega premoženja v sklad, namenjen privatizaciji, in uvedbo sistema avtomatskih proračunskih rezov v primeru, da bo stanje gospodarstva slabše od predvidenega. V zameno bo Grčija 12,5 milijarde evrov od privatizacije lahko porabila za investicije, dobila pa je tudi nov, 86 milijard evrov vreden triletni program pomoči. Vpliv podpisa je dan za tem takole pokomentiral novinar Boštjan Videmšek.

Izjava

Cipras za razliko od prejšnjih premierov, na primer Samarasa iz Nove Demokracije, dogovora ni razglašal za zmago, pač pa se je poslužil retorike; ni alternative. Stavek je še posebej zveneč, ko pride iz ust Margareth Thatcher: “There is no alternative.” krajše TINA. Podpis omenjenega dokumenta v kombinaciji z retoriko je glavni izvor zamere Leve platforme. Ali kot je BBC-ju povedal član centralnega komiteja Sirize in del Leve platforme Stathis Kouvelakis:

Izjava

Cipras je kmalu po podpisu dogovora zamenjal ministre v vladi, ki so nasprotovali podpisu tretjega memoranduma z linijo; ne moreš izvrševati ukrepov, ki jih ne podpiraš. Med zamenjanimi ministri je bil tudi energetski minister Panagiotis Lafazanis, neuradni vodja Leve platforme in vodilni član nove Ljudske enotnosti. Poleg tega je Cipras stalno pozival k odstopu funkcionarje in poslance, ki niso želeli sprejeti pogojev dogovora z upniki.

30. julija se je zaradi nemira znotraj partije zgodilo srečanje centralnega komiteja Sirize. Organ ima 201 člana in je vrhovni politični organ Sirize. Pred centralnim komitejem je večina njegovih članov pisno pozvala k temeljitemu razmisleku o alternativah novemu dogovoru. Zahteve članov centralnega komiteja so bile različne. Leva platforma je želela konsolidacijo stranke z obstoječimi delegati.  Mainstream, torej Ciprasova struja, je zahteval izredni kongres septembra, kjer bi izvolili nove člane centralnega komiteja. Motivacija za tovrstno odločitvijo je dejstvo, da je Siriza ob navalu popularnosti dobila kar nekaj novih članov. Ti so v stranko prišli ne toliko zaradi svetovnonazorskih pogledov, temveč zaradi karizmatičnosti in sindikalističnih sposobnosti Aleksisa Ciprasa. Na kongresu bi bilo tako več možnosti za izvolitev Ciprasu ugodnega centralnega komiteja. Cipras je namreč tudi po podpisu memoranduma med Grki imel 60 do 70-odstotno podporo. Med sestankom centralnega komiteja je zaradi nepremostljivih ideoloških razlik odstopilo 17 funkcionarjev. Ob koncu je bila sprejeta odločitev za kongres v septembru. Prisluhnimo, kako je odločitev dan po kongresu pokomentiral Alexandros Zachiotis.

Izjava

Seveda pa so dogodki prehiteli kongres. Za polno izvajanje tretjega memoranduma so bila potrebna tri glasovanja v parlamentu. Na prvih dveh se je vladni liniji uprlo približno 35 poslancev, na zadnjem, najpomembnejšem, kar 44. Memorandum je bil sprejet le s podporo nekdanjih nosilcev neoliberalnih politik, socialdemokratsko stranko PASOUK in desno stranko Nova Demokracija.

Cipras je spoznal, da bi nadaljnje urejanje zadev znotraj stranke lahko le škodilo politični moči stranke. Zato se je, z ozirom na svojo dokaj široko politično podporo, odločil za predčasne volitve.

Poteza premiera je izzvala reakcijo Leve platforme. Ti so, kot že omenjeno, ustanovili svojo stranko Ljudska enotnost, ki z imenom aludira na uspešno politično tvorbo Salvadorja Allendeja v Čilu. Vodilni člani Ljudske enotnosti so že omenjeni Panagiotis Lafazanis, Dimitris Stratoulis - bivši nadomestni minister za socialo - in Costas Isychos, bivši nadomestni obrambni minister. Ljudski enotnosti se bo pridružil tudi Costas Lapavitsas, ugledni ekonomist in bivši poslanec, ugiba se tudi o morebitnem vstopu predsednice parlamenta Zoe Konstantopolou. Janis Varufakis, bivši finančni minister, se novi iniciativi najverjetneje ne bo pridružil. Ljudska enotnost s 25 poslanci tako postaja 3 največja parlamentarna skupina in bo dobila tudi tri dni, da poskuša sestaviti vlado, takoj za Novo Demokracijo.

Največja pomanjkljivost novoustanovljene Ljudske enotnosti je njeno pomanjkanje prisotnosti na terenu. V Grčiji kot deželi z dolgo tradicijo sindikaliziranja je slednje ključno pri volilnem rezultatu. Situacijo sicer malenkost izboljšuje dejstvo, da se bo nova stranka naslonila na izjavo Fronta za ne, ki jo je 13. avgusta podpisalo 13 različnih levičarskih organizacij. Izjava nasprotuje izvajanju memoranduma, med organizacijami podpisnicami pa lahko najdemo nekatere članice levičarske koalicije Antarsíya, ki je ena izmed terensko močnejših.

Pogrebna slovesnost socialističnih sanj bo klavrna. Kljub temu, da ima Cipras močno podporo javnosti, bosta glasove Sirizi odžrla novoustanovljena Ljudska enotnost in starodavna KKE - Grška komunistična partija. Frakcionirana levica pa odpira možnost desnici.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.