Naredite mi ta radio spet ŠOUovski

Oddaja
21. 4. 2022 - 14.45

Po prvem javnem opozorilu o alarmantnem odnosu Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU) do Radia Študent (RŠ) prejšnji teden moramo z velikim obžalovanjem ugotoviti, da se do danes odnos ni spremenil, temveč se je še zaostril. Že 27 dni čakamo na nadaljevanje seje Študentskega zbora ŠOU v Ljubljani, na kateri bi predstavili in potrjevali nujne spremembe Akta o ustanovitvi RŠ. Podobno spremembo je ŠOU hitro in brez zapletov potrdil Študentskemu kampusu in Zavodu Kersnikova. Pred tednom dni smo govorili o sabotiranju pravne ureditve našega položaja nevladne organizacije, ki jo nujno potrebujemo za pridobivanje donacijskih in projektnih sredstev, saj ta trenutno predstavljajo skoraj polovico letnega proračuna RŠ. Danes lahko govorimo o odkritih poskusih prevzema nadzora nad Radiem Študent in njegovo uredniško politiko.

Letos mora Radio izpeljati postopke za izvedbo volitev in imenovanj za nov mandat direktorja in odgovornega urednika ter posledično celotnega uredništva. Člana Sveta Zavoda Radio Študent Aleksander Milićević in Omar Smajlović sta, kot to počneta že mesece pri poskusih spremembe akta o ustanovitvi, z obstrukcijo seje sveta blokirala objavo razpisa za novo direktorico Zavoda Radio Študent. To v praksi najprej pomeni, da sta poslovanje in delovanje radia že v bližnji prihodnosti okrnjena in negotova. Svet Radia Študent na podlagi soglasja aktivnih sodelavcev in sodelavk imenuje tudi novega odgovornega urednika, kar je prav tako pod vprašajem. Milićević in Smajlović s tem aktivno onemogočata notranje soodločanje na RŠ, ki je eden redkih medijev, katerega vodstvo neposredno izbira njegovo sodelavstvo.

Milićević, sicer vodja poslanske skupine Povezani, se je oglasil mimo seje sveta in članom sveta samovoljno predlagal Andreja Klasinca, direktorja ŠOU, za vršilca dolžnosti direktorja RŠ. Citiramo: »Predlagamo, da se za vršilca dolžnosti direktorja zavoda imenuje gospoda Andreja Klasinca za obdobje enega leta, v vmesnem obdobju pa se konstruktivno išče dolgoročne rešitve za sam zavod.« Podrejanje in politizacija medijev na državni ravni se torej preslikujeta tudi v sfero študentske politike. Predloga vsiljenja direktorja brez soglasja novinarjev in novinark ne moremo razumeti drugače kot poskus okupacije Radia Študent, ki naj bi pod vodstvom ŠOU oziroma skupine Povezani postal trobilo ozkih interesov študentskih funkcionarjev in politikantov. Povezani so Radiu že dali ultimat: bodisi spremenite program, tako da nam bo pogodu, bodisi se odcepite od ŠOU. Obema možnostma ostro nasprotujemo. Radio Študent, na katerem več kot sto študentk in študentov proizvaja 17 ur živega programa na dan in ki ga dnevno posluša več kot deset tisoč ljudi, bolje zastopa cilje, ki so jim namenjena sredstva za študentsko organiziranje, kot poslanska skupina v zboru, za katerega je glasovalo le 2.359 od nekaj več kot 40.000 vseh študentov in študentk Univerze v Ljubljani. Zato ponavljamo, kar smo istim akterjem jasno in nedvoumno povedali že lani, skupaj s 15.000 posamezniki in posameznicami, 500 domačimi in mednarodnimi institucijami, evropskimi poslanci in predsednikom republike: Radia Študent ne damo!

Od vodstva ŠOU zahtevamo, da v svet RŠ imenuje operativna predstavnika ustanovitelja na mesto Milićevića in Smajlovića, ki sta seje Sveta Zavoda RŠ redno obstruirala, in tako omogoči nemoteno delovanje sveta ter zavrne poskuse poslovodskega in uredniškega prevzema Radia. Skupino Povezani pozivamo, da se odreče idejam o preoblikovanju Radia Študent v organizacijsko trobilo in spoštuje neodvisnost najstarejšega skupnostnega študentskega radia v Evropi. Njihovo poslansko skupino, kot tudi vse ostale poslance in poslanke pa pozivamo k čimprejšnjemu nadaljevanju seje študentskega zbora in potrditvi predlagane spremembe našega akta o ustanovitvi. Obenem vse študente in študentke spodbujamo k aktivnemu spremljanju študentske politike in udeležbi jesenskih volitev v študentski zbor. Od vas je odvisna sestava študentskega zbora in le vi lahko zahtevate odgovornost svojih fakultetnih predstavnikov, ki letno razpolagajo z okoli 4 milijoni sredstev, zbranih iz vašega dela. Spremljajte ideje in dejanja trenutne garniture študentske politike in njihovo ravnanje z osrednjim neodvisnim študentskim medijem, ki edini v Sloveniji redno poroča o dogajanju v študentskih organizacijah in tako zagotavlja vsaj minimalen nadzor javnosti nad njihovim delovanjem.

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

Se vidimo na *******!

Ko so se prvič pojali ti problemi s ŠOU pa je RŠ stisnu prpo?

I member...

madonca, preberite statut, začnite tudi sami obstruirat ŠOU znotraj svojih organov, špikerje, facebook, twitter pa končno začnite uporabljat za to, kar so - propagandna orodja. Namesto da špikerji berejo medovernet v eter naj odkrito agitirajo. ŠOU vas hoče pojebat, vi pa iz leta v leto nastavljate ritko in si sami širite šupak

Mislim, da je čas, da postane članstvo v ŠOS prostovoljno – in s tem financiranje. Ko ti loleki ne bodo več živeli od denarja, ki se odteguje od študentk-delavk, se bodo hitro pobrali drugam!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness